Consumul de energie electrică este în creștere, ceea ce înseamnă pentru România că va continua să importe masiv. Acest lucru s-ar putea vedea în facturile românilor, care s-ar putea dubla.
În primele nouă luni din acest an, România a importat energie electrică cu 86% mai mult, în comparație cu anul 2023. În ultimii ani, producția a fost deficitară, iar țara noastră a ajuns să importe aproape de maximul tehnic posibil.
„Producţia a fost destul de deficitară. În ultimii ani, nu am mai văzut investiţii în capacităţi noi de producţie. Am ajuns în situaţia în care cererea de consum nu e satisfăcută de producţia locală, cel puţin nu la un preţ acceptabil”, a declarat Mihnea Cătuţi, expert energie, potrivit observatornes.ro.
Tarifele pentru energia tranzacționată sunt din ce în ce mai mari, astfel că România a devenit cea mai scumpă piață la acest capitol, din UE. Prețurile medii sunt de 181 de euro/ MWh, iar zilele precedente am plătit chiar și 328 euro/MWh.
Prețurile de joi din Franța și Germania au fost aproximativ de trei ori mai reduse, adică undeva la 122-125 euro/MWh, potrivit sursei citate. Vom continua importul și în lunile următoare pentru a acoperi cererea crescută.
„Avem o problemă de lipsă de capacitate de interconectare. Energia ieftină din Germania sau din Spania nu reuşeşte să ajungă în Estul Europei pentru că nu sunt capacităţi de interconectare suficient de ridicate”, a declarat Corina Murafa, expert energie, scrie sursa.
În contextul în care de la data de 1 aprilie 2025 va dispărea plafonarea, ministrul energiei, Sebastian Burduja, liniștește românii. Acesta susține că printre beneficiarii de sprijin se aflau și oameni cu situație financiară extrem de bună, care dețineau locuințe de vacanță, însă va oferi ajutor celor care sunt în nevoie.
„Guvernul va sprijini punctual aceste cazuri, pentru că între aceștia sunt și persoane cu venituri foarte mari care au apartamente de vacanță, cabane goale, aceste persoane nu trebuie să beneficieze de sprijin.
Plafonarea rezistă până în 1 aprilie 2025, decizia CCR nu vizează schema în sine, ci modul în care a fost finanțată. Finanțarea e la fel ca în alte state, toate au avut măsuri de protecție a clienților.
În baza motivării CCR vom vedea ce măsuri se impun, nu ne putem permite să nu protejăm clientul final. Până în ianuarie vom avea toată arhitectura post 1 aprilie definitivă, e timp ca furnizorii să își definitiveze ofertele”, a declarat Burduja, potrivit antena3.ro.