News

Vești proaste pentru românii care nu și-au plătit impozitele. Cine sunt primii vizați de ANAF. 1 iulie, data de la care începe totul

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Heiuș, a declarat joi că de la 1 iulie, inspectorii ANAF vor verifica veniturile tuturor persoanelor fizice din România.
23.06.2022 | 14:19
Vesti proaste pentru romanii care nu siau platit impozitele Cine sunt primii vizati de ANAF 1 iulie data de la care incepe totul
De la 1 iulie, inspectorii ANAF vor verifica veniturile persoanelor fizice din România. Foto: facebook.com/www.ANAF.ro
ADVERTISEMENT

Într-o intervenție pentru dcnews.ro, Lucian Heiuș a explicat care este strategia prin care ANAF vrea să verifice veniturile persoanelor fizice. În acest context, șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală a repetat care este misiunea instituției pe care o conduce.

ANAF și-a stabilit noua strategie

Astfel, Lucian Heiuș a declarat că la baza strategiei de colectare a veniturilor pentru bugetul de stat vor fi din ce în ce mai multe controale. ”Misiunea ANAF este creşterea colectării veniturilor către bugetul de stat şi tot ce facem duce spre rezultatele care trebuie să se materializeze în creşterea veniturilor, respectiv în acel celebru grad de încasări a veniturilor fiscale în PIB.

ADVERTISEMENT

Bineînţeles că mergem pe mai multe căi. Pornim de la controale, controale la marii contribuabili, mergem la acţiunile pe care le face antifrauda. Chiar în acest moment, 130 de inspectori antifraudă împreună cu inspectori ANSVSA controlăm distribuitorii angro de legume şi fructe din Bucureşti şi Ilfov.

Acestea sunt produse cu risc ridicat de evaziune fiscală. S-a creat aici o dezbatere mult mai mare decât mi-am putut imagina, prin verificarea veniturilor persoanelor fizice. Intensificăm, în acelaşi timp, şi acţiunile de colectare. Încercăm să avem un dialog deschis cu agenţii economici care îşi declară şi nu îşi achită obligaţiile fiscale din motive independente de voinţa lor.

ADVERTISEMENT

Se va insista cu informarea contribuabililor

Noi venim alături de ei şi le spunem ce scheme de ajutor pot să aibă, ce eşalonări, ce restructurare pot aplica, pentru a depăşi momentul dificil”, a declarat șeful ANAF. Mai departe, Lucian Heiuș a precizat că toate acţiunile ANAF au ca scop creşterea conformării voluntare la declarare şi la plată.

În acest sens, el a punctat că inspectorii ANAF vor distribui mai multe materiale de informare către diverse categorii de contribuabili.  Mai mult, Heiuș a transmis că plata impozitelor reprezintă mai ales o obligaţie civică. A fost o referire și despre românii care nu au plătit niciodată impozitul.

ADVERTISEMENT

Educaţia fiscală și educaţia economică la nivelul întregii societăţi sunt procese de lungă durată. Dar ele trebuiesc începute şi făcute. Explicăm şi eu mereu încerc să spun că pe lângă obligaţia legală, plata impozitelor este şi o obligaţie civică.

Oamenii trebuie să înţeleagă că statul nu poate funcţiona fără taxele şi impozitele pe care le plătesc agenţii economici. În acelaşi timp, şi noi ca stat trebuie să fim alături de agenţii economici oneşti şi să ne îndreptăm spre cei care nu respectă legea şi fac chiar concurenţă neloială celor care îşi plătesc impozitele şi taxele la zi”, a mai afirmat Heiuş la DCNews.

ADVERTISEMENT