News

Vești proaste pentru românii cu credite în lei! Indicele ROBOR a crescut din nou

25.03.2019 | 14:30
Vesti proaste pentru romanii cu credite in lei Indicele ROBOR a crescut din nou

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,23%, conform datelor publicate luni de Banca Națională a României(BNR), veste deloc îmbucurătoare pentru românii cu credite în lei. Vineri, indicele urcase la 3,16%, iar luni, 25 martie, acesta a crescut la 3,23%. De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni(6M) a scăzut de la 3,33% la 3,32%.

Indicele ROBOR pe trei luni a crescut din nou

Indicele ROBOR se calculează printr-o formulă nu foarte dificilă, clar stabilită, sub monitorizarea Băncii Naționale, și este calculată cu ajutorul companiei de informații financiare Thomson Reuteurs, o companie ce există încă din 1851 și calculează inclusiv dobânzi de referință LIBOR și EURIBOR. ROBOR-ul se calculează zilnic ca medie aritmetică a cotațiilor de rată de dobândă pentru lei, folosite de zece bănci mari din România, aceasta fiind rata de dobândă la care o bancă împrumutată lichiditate altor bănci.

În ultimii 10 ani, cel mai mare ROBOR la 3 luni a fost în raportat în luna martie a anului 2009, atunci când o rată de 18,3%. Minimul a fost în martie 2016, anume de 0.08%. De aici rezultă că ROBOR este o rată de dobândă vie, care fluctuează în permanență.

Vești proaste pentru românii cu credite în lei! Indicele ROBOR a crescut din nou
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 3,23%, conform datelor publicate luni de Banca Națională a României(BNR)

Ce este indicele ROBOR

Mai exact, acesta se mișcă în funcție de condițiile economice, de rata inflației și banii disponibili în piața bancară. De menționat este că băncile nu au niciun interes să influențeze ROBOR-ul tocmai pentru că acesta oglindește un cost pentru credinte, dar și pentru depozite. Așa că, dacă ROBOR crește, se majorează și veniturile unei bănci, însă cresc și costurile pentru bănci, pentru că atunci acestea se vor finanța mai scump în piețele financiare ori prin depozite atrase de la clienții săi.

Vești proaste pentru românii cu credite în lei! Indicele ROBOR a crescut din nou
Indicele ROBOR se calculează printr-o formulă nu foarte dificilă, clar stabilită, sub monitorizarea BNR

Tot astăzi, odată cu stabilirea și comunicarea indicelui ROBOR, BNR a comunicat și valoarea valutelor lumii. Așadar, luni, 25 martie, Euro este de 4.7538 Lei, raportând o creștere de 0.0029 Lei, Dolarul este de 4.2013 Lei, iar Lira Sterlină este de 5.5344 Lei.

Tags: