News

Vești proaste pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină. Ce se întâmplă cu prețul petrolului

S-a majorat prețul petrolului. Șoferii care conduc mașini pe benzină și motorină vor fi afectați.
24.09.2021 | 16:38
Vesti proaste pentru soferii cu masini pe benzina si motorina Ce se intampla cu pretul petrolului
ADVERTISEMENT

Acest lucru s-a întâmplat, joi, după sporirea cererii de carburanți, dar și pentru că s-au micșorat stocurile de țiței din SUA. Totodată, două uragane din Golful Mexic au dus, de asemenea, la scăderea producției de petrol.

Concret, petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a ajuns, joi, la 43 de cenți sau 0,6%, la 72,66 dolari pe baril.

ADVERTISEMENT

În privința Țițeiului Brent, a crescut cu 28 de cenți, sau 0,4%, la 76,47 dolari pe baril. Majorarea a avut loc la ora 13:36 GMT și reprezintă maximul ultimelor două luni.

“Prețul petrolului continuă să urce pe fondul constrângerilor de aprovizionare din Golful Mexic din SUA, care s-a reflectat în raportul privind retragerile mari de stocuri de țiței de săptămâna trecută”, potrivit spuselor analistului Rystad Energy, Louise Dickson, citat de Reuters.

ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus, responsabilă de această majorare

Pandemia de coronavirus ar fi contribuit, de asemenea, la această creștere a prețului petrolului. Au fost întârzieri la lucrările de întreținere, cu toate că membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) au încercat să țină echilibrată producția din domeniu.

Ministrul irakian al petrolului, Hussein al-Shahristani, a spus la rândul său că se depun eforturi pentru a menține prețul țițeiului aproape de 70 de dolari pe baril, dar acest lucru depinde și de cum evoluează economia la nivel global.

ADVERTISEMENT

De altfel, creșterea prețului petrolului ar fi generată și de creșterea prețurilor la gazele naturale.

”Lipsa de aprovizionare cu gaze ar putea încuraja utilitățile energetice să treacă de la gaze la petrol dacă iarna se dovedește a fi mai rece în acest an, potrivit unui comunicat al specialiștilor de la ANZ Research.

ADVERTISEMENT

Prețurile gazelor naturale cresc în întreaga lume

Nu doar în România, ci și în întreaga lume prețurile la gazele naturale s-au majorat semnificativ în ultimele luni. Zone din Asia sau Rusia simt o majorare în acest sens.

Benzina și motorina s-au scumpit cu peste 20% în ultimul an

În ultimul an, în România, benzina și motorina s-au scumpit cu peste 20%. Chiar dacă ocupăm la nivel mondial un loc secund în topul celor mai ieftini carburanți din UE, majorarea prețurilor din acest sector se simte în buzunarul multor șoferi.

La mijlocul lunii iunie, conducătorii auto români își alimentau mașinile cu un preț mediu de 1,144 euro/litrul de benzină și 1,119 euro/litrul de motorină. După noi, Bulgaria ocupă ultimul loc din UE la capitolul cel mai mic preț la carburanți.

ADVERTISEMENT