News

Vești proaste pentru șoferii români. Prețul carburanților, în creștere. “Avem cel mai scump combustibil”

Vești proaste pentru șoferi. Românii plătesc 6 lei pentru un litru de bezină și șapte pentru motorină.
10.09.2021 | 19:57
Vesti proaste pentru soferii romani Pretul carburantilor in crestere Avem cel mai scump combustibil
ADVERTISEMENT

Șoferii români trebuie să scoată din ce în ce mai mulți bani de buzunar pentru a-și face plinul mașinii. Acest lucru pentru că litrul de benzină sau de motorină a crescut considerabil.

Prețul carburanților, în creștere. Cu cât a crescut acesta

Spre exemplu, cei care vor să cumpere un litru de benzina trebuie să plătească șase lei, în timp ce motorina premium ajunge aproape la șapte lei la pompă.

ADVERTISEMENT

De aici și îngrijorările șoferilor români, care se gândesc că vor ajunge să scoată din buzunar tot mai mulți bani pentru a putea să circule cu mașina.

Față de anul 2020, prețul carburanților a crescut cu 30 % anunță specialiști.

De altfel, analiștii economici spun că prețul pentru combustibil din țara noastră este cel mai mare din UE atunci când îl raportăm la salariul mediu și la puterea de cumpărare pe care salariații români o au.

ADVERTISEMENT

Astfel, România devine țara cu cel mai mare preț la combustibil din Uniunea Europeană, iar familiile alocă chiar și 10 la sută exclusiv pentru transport.

Aici intră, desigur, și combustibilul pe care trebuie să îl cumpere pentru a circulă cu mașinile proprii.

ADVERTISEMENT

„Avem cel mai scump combustibil, și dacă-l raportăm la salariul mediu, la puterea de cumpărare din România, suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă.

În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor”, a precizat Iancu Guda, analist economic, conform Digi24.

ADVERTISEMENT

Românii ajung să dea circa 1.000 de lei pe lună pe carburanți

De altfel, românii sunt foarte nemulțumiți, iar unii dintre ei au făcut chiar un calcul și și-au dat seama că trebuie să dea pe combustibil circa 1000 de lei pe lună.

Tot analiștii economici fac lumină și în ceea ce privește motivele scumpirilor pentru carburanți. Principalul factor ar fi revenirea economiei, dar și producția care face să crească cererea.

De asemenea, prețul barilului de petrol a crescut simțitor de la 186 de lei în anul 2020 la 304 de lei în septembrie 2021.

„Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii. Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit.

În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%”, a mai precizat Iancu Guda, analist economic.

ADVERTISEMENT