News

Vestul Europei, noua destinație pentru vinurile din Republica Moldova. De ce au scăzut exporturile către Rusia

Vestul Europei a câștigat net lupta cu Rusia în ceea ce privește zona de destinație pentru vinurile produse în Republica Moldova. Care este explicația.
22.05.2022 | 16:56
Vestul Europei noua destinatie pentru vinurile din Republica Moldova De ce au scazut exporturile catre Rusia
Vinurile din Republica Moldova ajung în vestul Europei. De ce au scăzut exporturile către Rusia. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Apropierea Republicii Moldova de valorile Uniunii Europene (UE) a influențat direct unele exporturi din statul vecin. Printre acestea se numără și cele de vinuri.

Vinurile din Republica Moldova ajung în vestul Europei. De ce au scăzut exporturile către Rusia

În mod tradițional, principala piață de export a vinurilor din Republica Moldova era Rusia.

În ultimii ani însă, embargourile succesive impuse de Kremlin, ca răspuns la decizia autorităților de la Chişinău de a se apropia de UE, i-au determinat şi pe viticultorii din ţara vecină să se reorienteze.

ADVERTISEMENT

”Tradiţional, eram orientaţi spre piaţa rusească, însă acolo preţurile sunt mai mici…În UE poţi cere un preţ mai mare pentru vin dar acolo accentul se pune pe calitate. Viitorul este în Europa.

Vând în principal în Europa, mai ales în România”, spune Nicolae Tronciu, producător de vin din Republica Moldova, pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

În sprijinul producătorilor de vin din țara vecină a venit și Bruxelles-ul. Uniunea Europeană a accelerat exportul de vinuri moldovenești către Europa de vest prin eliminarea taxelor vamale. În 2014, Chişinăul a încheiat un acord bilateral de liber schimb pentru produsele viticole.

Republica Moldova exporta 80% din vin către Rusia în debutul anilor 2000. În prezent, procentul e de 10%

În debutul anilor 2000, circa 80% din exporturile de vin ale Republicii Moldova erau orientate către Rusia.

ADVERTISEMENT

Conform celor mai recente date, din 2021, lucrurile s-au schimbat radical. Astfel, anul trecut, Rusia a fost responsabilă pentru 10% din exporturile de vin ale Republicii Moldova, arată cifrele publicate de Ministerul Agriculturii din Republica Moldova.

Vorbind în cantități, anul trecut Republica Moldova a livrat 120 de milioane de litri către ţările din Europa, faţă de 8,6 milioane de litri Rusiei.

ADVERTISEMENT

”Înainte de embargoul rusesc din 2006, ţara nu cunoştea termenul ‘diversificarea pieţei’. Astăzi exportă în fiecare an aproape 68 de milioane de sticle de vin în peste 70 de ţări”, spune Sergiu Gherciu, secretar de stat la Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

ADVERTISEMENT