News

Veteranii americani merg să lupte pentru Ucraina ca voluntari! „Pot să mă trimită în luptă sau să mă folosească pe post de instructor”

Veteranii americani merg să lupte pentru Ucraina ca voluntari după ce Rusia a invadat această țară. Ce mesaje au transmis soldații și cu ce gânduri se îndreaptă în Europa de Est
06.03.2022 | 12:14
Veteranii americani merg sa lupte pentru Ucraina ca voluntari Pot sa ma trimita in lupta sau sa ma foloseasca pe post de instructor
Veteranii americani merg să lupte pentru Ucraina ca voluntari împotriva Rusiei! Sursa foto - Matthew Parker
ADVERTISEMENT

Când Matthew Parker, un veteran care a servit în armata americană timp de 22 de ani, a auzit că trupele ruse au invadat Ucraina, s-a gândit la un camarad de origine ucraineană care a servit cu el în armata Statelor Unite, în Irak. Atunci a decis că vrea să-i ajute pe ucraineni să-și apere patria.

Veteranii americani merg să lupte pentru Ucraina ca voluntari!

„Un soldat din Ucraina a fost cu mine în Irak”, a spus el pentru Vocea Americii despre decizia de a se alătura într-o luptă pe care o vede pentru dreptate și prietenie. “A devenit cetăţean american, a mers în armata SUA şi mi-a povestit despre casa lui. Mi-a povestit despre familia lui şi cât de mândri sunt ei. Îmi amintesc că mi-a spus despre sora lui mai mică”.

ADVERTISEMENT

“Acum vreau să mă gândesc că atunci când voi pleca în Ucraina, s-ar putea să-i protejez mama, sau sora lui mai mică sau casa lui. Poate așa îi mulțumesc puțin pentru serviciul depus”, a continuat acesta.

Parker, care a luptat în Bosnia și Irak, nu este singurul veteran care vrea să vină în Ucraina. Un purtător de cuvânt al ambasadei Ucrainei la Washington a declarat pentru Vocea Americii că 3.000 de voluntari americani au răspuns la apelul Ucrainei de a se alătura unui batalion internațional pentru a ajuta la contracararea invaziei Rusiei.

ADVERTISEMENT

Într-un videoclip emoționant postat pe canalul său Telegram, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a menționat o „legiune internațională” de 16.000 de voluntari străini care, a mai precizat șeful de stat, cer „să se alăture apărării Ucrainei, Europei și lumii”. „Nu avem nimic de pierdut în afară de propria noastră libertate”, a mai spus Zelensky.

Mesajul președintelui este menționat și într-o postare a Forțelor Armate Ucrainene pe Facebook, în care se afirmă că se caută oameni cu experiență de luptă care „să fie alături de Ucraina împotriva invaziei [rusilor]”. Guvernul a suspendat deja cerințele de viză pentru voluntari.

ADVERTISEMENT

Parker, tatăl a patru copii adulți, a decis să lupte pentru Ucraina înainte de apelul lui Zelensky. Inițial, el și 12 veterani plănuiau să se îmbarce într-un avion către Polonia, să ajungă la granița cu Ucraina și să se alăture Forțelor de Apărare Teritorială.

Situația s-a simplificat după ce Zelensky a cerut formarea unei legiuni internaționale, iar guvernul ucrainean a creat o procedură pentru persoanele care doresc să ajute

ADVERTISEMENT

“Dacă nu ar exista o astfel de procedură, ar trebui să rezolvăm totul la graniță. Neștiind limba și încercând să convingem pe cineva. Dar acum, vor ști despre experiența noastră. Vor ști despre pregătirea noastră. Ne pot trimite unde au nevoie de noi”, a zis voluntarul

Parker, originar din statul american Carolina de Sud, a spus că în anii petrecuți în armata SUA a fost instructor, precum și comandant de luptă, a condus soldații în situații de luptă.

„Ei mă pot trimite acolo unde trebuie”, spune Matthew. „Sau mă pot lăsa instructor la Legiune pentru a-i învăța pe ucraineni cum să folosească diferite sisteme de arme. Așa că vor avea de ales: mă pot pune în luptă sau mă pot folosi ca instructor, dar oricum suntem bucuroși să ajutăm. “

Pentru Parker, lupta din Ucraina este mai mult decât apărarea unei țări din Europa. La fel ca mulți voluntari, el crede că propriile drepturi democratice ale Americii vor fi amenințate dacă Rusia câștigă.

“Sunt în război cu cei care nu respectă legea internațională, cărora nu le pasă de femei și copii. Am mai luptat cu acest tip de oameni”, a spus Parker. „Îi împiedicăm pe acești bătăuși să rănească femei și copii”, a mai punctat militarul.

ADVERTISEMENT