Prin noua lege promulgată, s-a aprobat, de fapt, OUG nr. 77/2019 care prevede facilitarea transportului în comun pentru anumite categorii de persoane, dar și modificarea unor acte normative.
Conform noii legi, care mai trebuie publicată în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare, Ministerele Transporturilor şi Muncii vor trebui să ia toate măsurile necesare pentru ca veteranii de război, văduvele de război, pensionarii din sistemul public de pensii, dar și cei din sisteme proprii de asigurări sociale să aibă pânnă la sfârșitul anului 2024 legitimații de transport tip card, anunță Administrația Prezindențială într-un comunicat de presă.
Pe legitimația de transport tip card vor apărea atât numele beneficiarului, dar şi codul numeric personal. Drept urmare, noile legitimații vor trebui să poată fi folosite de la 1 ianuarie 2025.
”Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale vor întreprinde măsurile necesare pentru ca, până la data de 31 decembrie 2024, veteranii de război şi văduvele de război, pensionarii din sistemul public de pensii, precum şi pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale să intre în posesia legitimaţiei de transport tip card, personalizată cu numele şi codul numeric personal ale fiecărui beneficiar”, conform actului normativ.
Chiar dacă vor fi schimbate legitimațiile de transport cu cardurile de călătorie, transportul în comun va rămâne gratuit pentru categoriile menționate. În momentul de față, în București, de exemplu, mai pot circula fără plată următoarele categorii:
-copiii mai mici de 7 ani,
-revoluţionarii sau urmaşii celor morți la Revoluția din Decembrie 1989,
– persoanele deportate sau chiar și foştii deţinuţi politici.
”Persoanele cu handicap – se vor legitima cu un document standard eliberat de Direcţia Generală de Asistenţa Socială şi Protecţie a Copilului din fiecare judeţ, respectiv sector din municipiul Bucureşti, denumit Legitimaţia pentru transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă.
Primesc legitimaţie persoanele cu handicap grav sau accentuat, asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav şi asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Toate aceste legitimaţii sunt valabile pentru transportul în comun pe tot teritoriul ţării (indiferent de domiciliu)”, potrivit STB.
Termenul de valabilitate este de un an al unui card de călătorie gratuit, mai transmit reprezentanții STB. Cardul nu se înmânează oricum, ci doar titularului. Dacă îl va lua o altă persoană, va trebui să aibă procură notarială.
Tot miercuri, 24 noiembrie, Klaus Iohannis a mai promulgat și decretul de eliberare a funcției de procur a Alexandrei Ailioaie, de la Parchetul de pe lângă judecătoria Arad, dar și a lui Cosmin Călin Stroie de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
În cazul Alexandrei Ailioaie, aceasta și-a prezentat demisia din funcție, iar Cosmin Călin Stroie a ieșit la pensie.