Sport

Sevilla, record uluitor în Europa League: a ajuns la al șaptelea trofeu! Jesus Navas, ”veteranul” care a câștigat a patra oară competiția

Sevilla a cucerit al șaptelea trofeu Europa League din istorie și este cel mai titrat club în această competiție, în timp ce Jesus Navas a ridicat cupa pentru a patra oară.
01.06.2023 | 01:17
Sevilla record uluitor in Europa League a ajuns la al saptelea trofeu Jesus Navas veteranul care a castigat a patra oara competitia
Sevilla este de departe cea mai titrată echipă din Europa League, reușind să cucerească pentru a șaptea oară acest trofeu, după ce a învins AS Roma la loviturile de departajare, în finala de la Budapesta. Sursă foto: Hepta
ADVERTISEMENT
31-05-2023
22:26

Sevilla, record uluitor în Europa League

Sevilla este de departe cea mai titrată echipă din Europa League, reușind să cucerească pentru a șaptea oară acest trofeu, după ce a învins AS Roma la loviturile de departajare, în finala de la Budapesta.

Andaluzii au mai cucerit acest trofeu în 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 și 2020. Dominația Sevillei în Europa League este cu adevărat autoritară, următoarele formații în această ierarhie fiind Inter Molano, Liverpool, JUventus Torino și Atletico Madrid, toate cu câte trei titluri.

Jesus Navas, „veteranul” în vârstă de 37 de ani de la Sevilla, țintește spre al patrulea trofeu UEFA Europa League cu formația iberică. Sevilla are o misiune extrem de dificilă în finala cu AS Roma de la Budapesta, miercuri, 31 mai, de la ora 22:00.

„Veteranul” de la Sevilla vrea să câștige al patrulea trofeu Europa League după finala cu AS Roma: „Aștept cu nerăbdare”

Sevilla s-a transformat după sosirea pe bancă a lui Jose Luis Mendilibar. După un start dezastruos de sezon în care au ocupat chiar și ultimele poziții în La Liga, „andaluzii” au revenit și au acces până în ultimul act al UEFA Europa League. În drumul spre finală, Sevilla, specialista competiției, a învins nume grele, precum Fenerbahce, Manchester United sau Juventus.

ADVERTISEMENT

Jesus Navas, fundașul dreapta de la Sevilla, este unul dintre cei mai experimentați jucători din lotul lui Jose Luis Mendilibar. Alături de gruparea „andaluză”, jucătorul de 37 de ani a câștigat de trei ori trofeul Europa League. Într-un interviu acordat pentru UEFA, Jesus Navas a mărturisit că Sevilla se „transformă” în momentul în care evoluează în a doua competiție europeană.

„Aștept cu nerăbdare o altă oportunitate grozavă și minunată. Ne confruntăm cu adversari foarte duri și va fi un meci greu de luptă. Sper să câștigăm și să ne bucurăm de ocazie.

ADVERTISEMENT

Ne transformăm (n.r. în Europa League) și este incredibil cum reușim în fiecare meci. Este o competiție care ne-a oferit multe, iar bucuria pe care ne-o oferă de fiecare dată când participăm ne determină să mergem cât mai departe”, a declarat Jesus Navas.

Sevilla, specialista UEFA Europa League. „Andaluzii” au câștigat de 6 ori trofeul

Ultimul triumf al Sevillei în UEFA Europa League a avut loc în sezonul 2019/2020. În ultimul act din urmă cu trei ani, gruparea iberică o învingea în marea finală pe Inter, finalistă în Champions League în actuala stagiune, scor 3-2. Astfel, Sevilla a cucerit în istoria clubului 6 trofee în UEFA Europa League.

ADVERTISEMENT

Nicio altă echipă nu se poate lăuda cu o astfel de performanță în a doua competiție europeană. „Andaluzii” au câștigat pentru prima oară trofeul în sezonul 2005/2006, după o finală cu Middlesbrough. Un an mai târziu, tot Sevilla avea să câștige trofeul după victoria în fața lui Espanyol, la loviturile de departajare.

Sub comanda lui Unai Emery, Sevilla a câștigat trei sezoane la rând marele trofeu: în 2013/2014, 2014/2015 și 2015/2016. Jesus Navas a vorbit despre revenirea la Sevilla în 2017, după o perioadă de 4 ani petrecută la Manchester City.

ADVERTISEMENT

„Revenirea la Sevilla a fost foarte specială pentru că este incredibil cât de mult mă iubesc fanii. Ei așteptau să revin și așteptam cu nerăbdare să continui să realizez lucruri mari aici și să câștig trofee. În cele din urmă, în calitate de căpitan, am reușit să ridic trofeul Europa League la Köln (n.r. în 2020). A fost minunat.

M-am întors cu aceeași energie și dorință de a continua să cresc, să învăț și să câștig. Vreau ca Sevilla să crească și mai mult, iar acum suntem într-o altă finală”, a spus Jesus Navas.

Sevilla, resuscitată de noul antrenor

Sevilla se află pe locul 11 în clasamentul din La Liga cu o etapă rămasă până la finalul sezonului. Clasarea mai puțin bună a „andaluzilor” a venit ca urmare a unui debut de sezon extrem de modest. Julen Lopetegui și Jorge Sampaoli au trecut pe rând pe banca celor de la Sevilla, însă cel care a deținut cheia performanței a fost Jose Luis Mendilibar.

„Ceea ce José Luis a făcut cu noi a fost fundamental. El a scos tot ce e mai bun din noi, iar când te uiți la echipele pe care le-am eliminat, este ceva de care să fii foarte mândru. Merită să stea cu noi mult timp.

Este un antrenor care ne împinge mereu și care are acea etică a muncii pentru a se antrena din greu și a obține tot ce este mai bun din noi. Sosirea lui a coincis cu o întorsătură incredibilă în sezonul nostru și merită să fie în această finală pentru că lucrează atât de bine”, a încheiat Jesus Navas.


  • 2.80 este cota oferită de WINNER pentru pronosticul „1 solist” la meciul Sevilla – AS Roma, finala Europa League

ADVERTISEMENT