Life

Viața actriței Sanda Toma. Rămasă orfană la 5 luni, a fost crescută de călugărițe. Cum a ajuns la teatru

Viața actriței Sanda Toma. Rămasă orfană la 5 luni, izgonită de familia tatălui, a ajuns la teatru. Iată povestea ei fabuloasă.
26.11.2022 | 17:03
Viata actritei Sanda Toma Ramasa orfana la 5 luni a fost crescuta de calugarite Cum a ajuns la teatru
Viața actriței Sanda Toma. Rămasă orfană la 5 luni, a fost crescută de călugărițe. Foto Colaj Fanatik / Facebook Teatrul de Comedie
ADVERTISEMENT

Viața actriței Sanda Toma. A rămas orfană de mamă la doar cinci luni și apoi a fost crescută de călugărițe până la 13 ani.

Viața actriței Sanda Toma. A fost crescută de călugărițe

Faimoasa actrița Sanda Toma a avut o viață de poveste. Aceasta a rămas orfană de mama la doar 5 luni și a fost crescută de mătușa sa, dorință pe care a aflat ulterior că mama ei a avut o încă de când ea nu se născuse.

ADVERTISEMENT

La doar patru ani a fost silită să se refugieze din casa în care locuia cu mătușa ei și imobilul a fost dărâmat în timpul războiului. Până la vârsta de 13 ani, faimoasa actriță a fost crescută și educată de călugărițe, la Institutul Sfânta Maria din Pitar Moş.

De altfel, aici erau crescute fiicele a mari personalități, inclusiv cele ale Principesei Ileana, după cum însăși Sanda Toma mărturisea. Actrița a murit sâmbătă, la 88 de ani.

ADVERTISEMENT

„Pe vremea aceea toate fetiţele erau uşă de biserică. Era un pension ţinut de călugăriţe germane, franţuzoaice, englezoaice, chiar şi românce. Le-am avut colege pe Simona Bondoc, cea care avea să devină colega mea de breaslă, pe Paula Iacob, avocata, sau pe fiicele Principesei Ileana. Am avut o companie de calitate.

Iar călugăriţele se jucau în pauză cu noi şi erau foarte pricepute la educaţie. Imaginaţi-vă cum ar fi să vedeţi o şcoală întreagă de fete cum plânge pentru că le pleacă profesoarele. După reforma Învăţământului din 1948, şcoala s-a desfiinţat şi ele au plecat”, spunea Sanda Toma pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

Cum a ajuns Sanda Toma actriță

Sanda Toma a vrut să devină geolog, dar nu a fost primită pentru a învăța, din cauza familiei din care făcea parte.

Ulterior, a dat examen la Universitatea Politehnică, dar nu a intrat. La vârsta de 16 ani, neștiind ce să facă cu viața sa, a auzit părerile unor prieteni referitoare la faptul că ar trebui să își încerce norocul la teatru.

ADVERTISEMENT

După ce a avut un eșec la Facultatea de construcții de mașini agricole și tatăl ei s-a recăsătorit, actrița nu avea alt remediu: trebuie să încerce la teatru.

A ales Institutul de Teatru șia dat examen cu “Lacul” lui Eminescu și o poezie politică: “La masa verde”. Actrița a intrat și succesul abia începea pentru ea.

De alfel, virgula actrița mărturisea spre finalul vieții sale că ar alege din nou fix aceeași carieră, pentru că a fost împlinită pe scena teatrului.

ADVERTISEMENT
Tags: