News

Viața angajaților din centrele de copii și bătrâni, dată peste cap. Sunt nevoiți să stea 14 zile non-stop la muncă. “S-ar putea să se omoare între ei”

16.04.2020 | 12:16
Viata angajatilor din centrele de copii si batrani data peste cap Sunt nevoiti sa stea 14 zile nonstop la munca Sar putea sa se omoare intre ei
ADVERTISEMENT

Ordonanța militară Nr. 8 a dat peste cap viața angajaților din centrele de copii și bătrâni, care se plâng că sunt nevoiți să stea două săptămâni la muncă, după care alte două la domiciliu, în carantină.

Angajații din centrele de copii și bătrâni, afectați de ordonanța militară

În urma Ordonanței militare Nr. 8 s-a dispus „măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la art. 9 alin. (1) pe o perioadă de 14 zile”.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că angajații din centrele rezidențiale de îngrijire a copiilor, adulților și persoanelor vârstnice sunt forțați să lucreze după următoarea schemă: 14 zile non-stop la locul de muncă, urmate de alte 14 de stat acasă, în carantină, de preferat singuri.

Statul român a considerat că această soluţie este cea mai sigură pentru ca angajații să nu răspândească virusul COVID-19 în rândul celor aflați în centrele de îngrijire.

ADVERTISEMENT

Angajaţii centrelor sunt însă de altă părere. FANATIK a stat de vorbă cu Ringo Dămureanu, preşedintele Sindicatului Administraţiei Publice “Forţa Legii”, care susţine că măsura este abuzivă și ineficientă.

Personalul, obligat să stea 14 zile la muncă

“Acest personal se împarte dintr-o dată în două: prima categorie, în frunte cu șeful de centru, vine la serviciu și stă 14 zile și 14 nopți, cealaltă stă acasă 14 zile și 14 nopți, după care invers.

ADVERTISEMENT

Cei care sunt acasă, le trimit prin DSP-uri să spună la ce domiciliu stau, număr de telefon, tot, li se recomandă să stea singuri în casă. Dacă tu stai singur acasă, mâncare cine ți-o aduce? Dacă te duci tu la magazin, atunci nu mai e nicio diferență, iar atunci măsura este absurdă”, a declarat Ringo Dămureanu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Cei care sunt în acest moment în primele două săptămâni de stat la serviciu non-stop au fost cazați în diverse spații, multe improvizate, excepție făcând angajații din centrele mai mari, care au reușit să găsească și locuri în camerele în care sunt ținuți de obicei beneficiarii unităților respective.

ADVERTISEMENT

În schimb, lucrurile nu stau deloc bine în clădirile care adăpostesc minori sau adolescenți, care sunt nevoiți acum să împartă puținul spațiu liber cu angajații care îi supraveghează.

“Cei care merg la serviciu, 99% din cazuri sunt cazate la centru. Au căutat saltele, i-au cazat prin săli de sport. Unii sunt mulțumiți, în centrele mai mari. În alte cazuri, statul a cumpărat multe apartamente.

Într-un apartament cu 4 camere sunt cazați 6 copii. Mai ai un om sau doi pe tură și deja sunt 8 persoane. Copiii stau de o lună înghesuiți în apartamente și venim și aducem peste ei jumătate de personal, de obicei 3 sau 4. Unde dorm, mai ales dacă sunt de sexe diferite?”, spune președintele S.A.P. Forța legii, în exclusivitate pentru FANATIK.

Liderul de sindicat spune că a fost sunat de angajați care au ajuns să doarmă în același pat cu beneficiarii, din cauza lipsei spațiului de dormit. În plus, în multe apartamente sunt cazați adolescenți, care nu sunt mulțumiți de faptul că trebuie să împartă locuința cu angajații statului.

“Avem cazuri în care dorm cu beneficiarii în pat. Vă spun clar persoană care a sunat și a spus că doarme cu copilul. În altă parte sunt fete până la 18 ani, unde activitatea sexuală este în floare.  Să le ții în casă o lună, și acum să vină personalul să doarmă printre ele?

Sunt niște tensiuni acumulate între ei întrucât violența domestică, nu știu către ce se va duce, s-ar putea să se omoare între ei”, mărturisește Ringo Dămureanu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Angajații au și ei probleme personale

Președintele Sindicatului Administraţiei Publice “Forţa Legii” vorbește și despre dramele personale ale angajaților din sistem, care au fost nevoiți să își lase copiii sau persoanele aflate în îngrijire acasă și să stea la muncă pentru două săptămâni.

În plus, personalul din centrele rezidențiale de îngrijire nu pot să își ia concediu pentru a avea grijă de copii, spun liderul de sindicat.

“La ei nu se aplică și se prevede expres că vor sta în carantină. Acea prevedere generală nu poate să prevaleze în fața ordonanței militare. Nu ne rămâne de făcut decât să ne adresăm autorităților. Abuzurile sunt la ordinea zilei, sunt amenințati oamenii, șantajați să nu sufle cuiva că este nenorocire”, a mai spus Dămureanu, în exclusivitate pentru FANATIK.

În plus, liderul de sindicat spune că măsura este aberantă, în condițiile în care bolnavii care vin la UPU sau sunt internați în spitale reprezintă un pericol mai mare pentru personalul medical, care nu este constrâns de reguli atât de stricte ca cei care lucrează centrele de îngrijire a copiilor sau adulțior.

Mai mult decât atât, în centre intră zilnic persoane din afară, astfel că măsura izolării la locul de muncă a angajaților este inutilă, susține Dămureanu.

“Au pază de obicei externalizată, care nu este vizată de ordonanța militară. Paznici vin, pleacă, vin alții. Au contracte externalizate cu furnizori de mentenanță de asigurare a hranei. Unde mai este carantină totală?”, spune liderul de la “Forţa Legii”.

În aceste condiții, sindicatul cere modificare ordonanței militare 8, Art. 10 și 11, astfel încât să se ia măsuri de carantină pe centru, fără a afecta viața personală a angajaților

În caz contrar, liderul de sindicat spune că unii angajați din centre se gândesc inclusiv să demisioneze din cauza măsurilor luate de autorități în urma ordonanțelor militare.

ADVERTISEMENT
Tags: