Majoritatea fotbaliştilor, după ce îşi încheie cariera pe gazon, continuă tot în acest domeniu, ca antrenori, conducători, oficiali dar sunt şi cazuri în care fotbalişti mari au urmat cariere ciudate după ce s-au despărţit de sportul iubit. Mulţi dintre ei chiar aveau acest gând bine întipărit în minte, ca după încheierea carierei să înceapă o altfel de viaţă şi de activitate, în care să nu fie inclus nici un moment fotbalul.
Câştigând suficienţi bani în timpul carierei unii au ales să investească cel puţin o parte din venituri în diverse afaceri, alţii au lăsat o lume fascinantă a sportului pentru alta, poate şi mai fascinantă, a marelui ecran, reuşind neaşteptat de bine, deşi până la acel moment nu mai făcuseră aşa ceva. Un lucru este cert, faptul că nu toţi fotbaliştii şi-au dorit să menţină legătura cu sportul care le-a adus aâtea satisfacţii şi trofee.
Francezul Eric Cantona a fost unul dintre jucătorii emblemă la Manchester United în ultimul sfert de secol. Talentul său era uriaş, singura hibă reprezentând-o temperamentul său coleric, acesta aducându-i mari necazuri, mai ales după ce a sărit în tribună să bata un fan în timpul unei meci cu Crystal Palace. Dar, după ce a pus ghetele în cui nu a mai avut nici o tangenţă oficială cu sportul rege, în afara posturii de simplu spectator. A intrat în lumea filmului şi a reuşit repede să se impună, fiind astăzi foarte bine apreciat chiar şi la Hollywood în noua sa profesie.
https://www.youtube.com/watch?v=1Me1uPW9sTk
Un alt jucător devenit după finalul carierei actor este şi galezul Vinnie Jones. Fostul fundaş de fier de la Wimbledon, din perioada Găştii Nebune, a surprins pe toată lumea cu alegerea făcută după ce fotbalul a devenit doar istorie. A intrat în actorie şi a şi reuşit, spre surprinderea multora, fiind foarte bine cotat, în special în rolurile de personaj dur, aşa cum a fost o viaţă şi pe gazon.
Fostul fundaş central al lui FC Liverpool, danezul Daniel Agger, nu vrea să mai audă de fotbal din momentul în care şi-a încheiat cariera. Ocupaţiile sale actuale nu mai au nici o legătură cu fosta sa îndeletnicire. Este principalul acţionar la o mare companie de canalizare şi salubrizare în Danemarca, alături de fratele, unchiul şi cel mai bun prieten al său şi totodată şi-a descoperit talentul în arta tatuajului, desenele sale fiind cu totul speciale.
Jody Craddock a fost timp de un deceniu stâlpul apărării celor de la Wolverhampton Wanderers. Ieşise şi un cântec pe tema faptului că atunci când Craddock e pe teren mingea mai trece, dar atacantul advers niciodată. Acum Craddock nici nu mai are treabă cu sportul care i-a adus atâtea avantaje materiale în viaţă. Este pictor şi considerat chiar unul bun, pentru că operele sale sunt expuse în mai multe galerii de prestigiu din Anglia. Este specializat în a realiza portrete, de a desena cu graffiti şi ceea ce se numeşte foto-realism.
Phillipe Albert a fost unul dintre cei mai buni fundaşi centrali ai Belgiei în anii 90 şi ai echipei Newcastle. Iniţial, în timp ce încă juca, Albert spunea că nu va lăsa lumea fotbalului niciodată, dar niciodată să nu spui niciodată, pentru că de ani buni belgianul mai loveşte mingea doar cu prietenii la o miuţă. Activitatea sa se rezumă la compania de fructe şi legume pe care o are şi care a devenit un business foarte profitabil, reuşind să se extindă vertiginos cu locaţiile.
Stuart Ripley a ieşit campion cu Blackburn Rovers, după care a mers la Southampton, unde şi-a încheiat cariera în anul 2000. Însă din momentul în care a spus stop legătura sa cu fotbalul s-a mai menţinut doar prin vizionarea partidelor pe micul ecran. Pentru că astăzi Stuart Ripley este un respectabil avocat şi se descurcă de minune în această foarte dificilă activitate.
Fostul jucător al lui Tottenham Hotspurs, elveţianul Ramon Vega, lucrează astăzi într-un domeniu în care nimeni nu ar fi pariat un cent că ar fi fost posibil. Uitau însă faptul că Vega este un poliglot desăvârşit, vorbind fluent cinci limbi. Actuala ocupaţie a jucătorului din Ţara Cantoanelor este consultant financiar şi are mare succes cu compania sa, lucrând inclusiv în multe proiecte cu statul elveţian.
Tim Wise a fost unul dintre portarii buni din Budesliga, în special între buturile lui Werder Bremen, component al delegaţiei Germaniei, care a obţinut argintul la CM 2010, în Africa de Sud. Dar imediat ce a băgat mănuşile în lada cu amintiri s-a apucat de un alt sport. Este luptător în circuitul de wrestling profesionist şi spune că niciodată nu s-a simţit mai bine.
Gavin Peacock a fost un atacant foarte bun, care a jucat în Premier League pentru Newcastle, QPR şi Chelsea şi a marcat destule goluri, unele dintre ele atât de spectaculoase încât au figurat la rubrica Match of the day. După ce a terminat cu fotbalul i-a surprins pe toţi hotărând să se facă pastor, iar acum slujeşte la congregaţia Calvary Grace Church, în Canada.
Olandezul Arjan de Zeeuw are peste 150 de meciuri în Premier League, cu Portsmouth şi apoi cu Wigan. A fost căpitan la ambele echipe. Paralel a început şi studiile în medicină şi mulţi apropiaţi anticipau că fundaşul olandez, după ce se va retrage, va lucra în domeniul medical. Însă, surpriză. De Zeeuw s-a întors acasă, la Utrecht, unde s-a angajat la poliţie ca detectiv investigator pentru cazurile de trafi de persoane şi de droguri.