News

Viața dură a lui Lionel înainte de a deveni Messi! Momentele grele prin care a trecut starul Barcelonei

17.01.2020 | 22:00
Viata dura a lui Lionel inainte de a deveni Messi Momentele grele prin care a trecut starul Barcelonei
Lionel Messia la Gala decernării Balonului de Aur. Sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Drumul către succesul inegalabil, deocamdată, a super-starului argentinian cu 6 Baloane de Aur a fost presărat cu multe obstacole și momente dificile, puțin cunoscute milioanelor de fani care îl adoră

Fără îndoială, întreaga planetă îl cunoaște sau, hai să mergem la extreme, măcar a auzit o dată-n viață de Lionel Messi. Totuși, puțină lume știe de ce super-starul argentinian nu și-a dorit niciodată să plece de la FC Barcelona. Iar motivul este cu adevărat emoționant!

ADVERTISEMENT

Clubul catalan l-a „adoptat” pe Messi încă de la o vârstă fragedă (14 ani) și a avut grijă ca el să ajungă idolul a milioane de suporteri.

Problemele de sănătate

Lionel Messi avea numai 11 ani când a fost diagnosticat cu deficit de hormon de creștere, adică organismul lui nu se dezvolta atât de repede cum ar fi trebuit. De aceea, avea nevoie de un tratament foarte scump, pe care părinții lui nici nu îndrăzneau să viseze că și l-ar fi putut permite.

ADVERTISEMENT

Tatăl era muncitor într-o fabrică, iar mama, femeie de serviciu, așa că medicamentele de care fiul lor avea atât de multă nevoie erau inaccesibile pentru o familie cu venituri mici din Rosario, al treilea oraș ca mărime din Argentina, după Buenos Aires și Córdoba.

Barcelona, șansa micuțului argentinian

Încă din copilărie, Lionel manifesta un talent excepțional la fotbal, iar Rosario Central, a șasea cea mai populară echipă din Argentina, cu 4 titluri de campioană în perioada 1970-1990, a vrut să-l angajeze. Cu contract.

ADVERTISEMENT

Pentru că suma de bani oferită nu putea acoperi și costul medicamentelor, micuțul argentinian a trebuit să refuze oferta.

A dat apoi o probă la Barcelona, unde l-a impresionat atât de tare pe antrenor, încât conducerea clubului catalan a acceptat să-i plătească întregul tratament. Era anul 2001 când Lionel s-a mutat din America de Sud în Europa și din acel moment viața sa a luat o cu totul altă turnură.

ADVERTISEMENT

Contractul semnat pe un șervețel

Pe lângă faptul că era uluit de abilitățile pe care puștiul argentinian le avea la o vârstă atât de fragedă, antrenorul grupării catalane care se ocupa de categoria respectivă de vârstă a fost atât de nerăbdător să încheie contractul încât l-a întocmit pe ce a găsit la îndemână: un șervețel de la restaurantul în care familia Messi și tehnicianul au luat masa!

Foarte repede, Lionel s-a dovedit a fi unul dintre cei mai talentați puști din celebra „fabrică de fotbaliști” care este „La Masia”, pepiniera Barcelonei, iar la vârsta de doar 17 ani, 3 luni și 22 de zile a debutat pentru echipa de seniori, într-un derby al Cataluniei, împotriva lui Espanyol, câștigat cu 1-0. Nu, n-a marcat Messi…

Își făcea singur injecțiile!

Lionel a povestit un alt episod marcant din copilăria sa și anume faptul că își făcea singur injecțiile cu hormoni pentru a-și demonstra că poate trece peste orice durere din viața sa și pentru a face față în Academia de Fotbal a catalanilor.

„Nu puteam să las durerea să mă domine. Eram în fața celui mai important moment din viața mea, acela de a fi junior la Barcelona.

Nu voiam să se vadă că mă dor injecțiile, voiam doar să nu-i dezamăgesc pe cei care m-au ajutat atât de mult în viață”, a dezvăluit Lionel acel episod dureroa, și la propriu, și la figurat, din copilăria sa.

Fidel unei singure echipe

Când i s-a propus să joace în Premier League, în Anglia, a refuzat. În momentul în care i s-au oferit mai mulți bani decât oricărui alt fotbalist din istorie, pentru a se alătura unei echipe din Rusia (Anji Mahacikala), a refuzat din nou.

S-a simți întodeauna și se simte în continuare loial Barcelonei, care l-a ajutat atât de mult în anii grei când avea cea mai mare nevoie de un sprijin. Nu a regretat niciodată alegerea de a rămâne la clubul copilăriei sale, care a crezut în el și în potențialul său.

Lionel Messi în tinerețe
Lionel Messi în adolescență (ultimul din dreapta jos). În poză mai sunt Fabregas (deasupra lui) sau Pique (primul din stânga sus)

Nu a uitat de unde a pornit

Pentru că știe ce înseamnă să ai nevoie de ajutor, Lionel Messi face campanii pentru drepturile copiiilor, are propria fundație caritabilă și donează bani spitalelor, pentru ca tinerii care au nevoie de ajutor, cum a fost el, să poată beneficia de asistență calificată și suport moral.

Super-starul argentinian nu se afișează niciodată cu lucruri foarte scumpe, deși din salariul uriaș pe care îl câștigă, 50 de milioane net pe sezon numai din contractul de joc cu Barcelona, și-ar putea permite să îmbrace cu cele mai scumpe „țoale” și echipă, și fani, cu tot cu familii!

Messi nu a uitat, însă, niciodată de unde a plecat și a rămas mereu cu picioarele pe pământ, păstrându-și întotdeauna valorile. Ceea ce este destul de rar într-o lume din ce în ce mai superficială și „dezaxată” de goana după bani, după câștig cu orice preț…

  • „Vreau să stau toată viața la Barcelona. Acesta este clubul care m-a crescut și o să le fiu recunoscător toată viața celor de aici pentru tot ce au făcut pentru mine” – Lionel Messi
  • 60.000 de dolari pe an era salariul net al lui Messi în perioada junioratului la FC Barcelona
  • 50.000.000 de euro este acum salariul anual net al lui Messi la FC Barcelona
  • 6 Baloane de Aur are Lionel Messi în palmares
  • 150.000.000 de euro este cota de piață a lui Lionel Messi, conform site-ului de specialitate „transfermarkt.de”
  • 32 de ani a împlinit Lionel Messi pe 24 iunie
ADVERTISEMENT
Tags: