Puținii civili rămași în Herson după masiva strămutare a populaţiei civile pe malul stângul al Niprului au descris pentru The Guardian lupta sa zilnică pentru supraviețuire sub ocupația rusă.
La mai bine de opt luni după ce soldații ruși au capturat Hersonul, orașul este sinistru. Totul pare înghețat, sumbru, ascuns. După ora 15.00 nu mai e nimeni pe străzi. Dimineața, oamenii ies să cumpere alimente și apoi intră în casă, de unde nu mai ies până a doua zi, se arată într-un reportaj realizat de The Guardian.
“Hersonul este jefuit de ruși. Ei iau de toate: monumente, mașini de pompieri, ambulanțe și scaune de birou. Ruşii dau spargeri în apartamente. Până și ferestrele primăriei au dispărut. Un jaf total şi organizat al orașului este în desfășurare. Mașinile transportă prada la râu, iar de acolo tot ce s-a furat este transportat cu bărcile pe malul stâng al Niprului“, se arată în materialul publicaţiei britanice.
O mașină cu difuzor circulă prin oraș îndemnând locuitorii să plece, iar SMS-uri le sunt trimise pe tot parcursul nopții celor care au rămas în Herson. “La fel ca mine, mulți dintre prietenii mei au ales să rămână. Cumpărăm mâncare și ne aprovizionăm cu apă. Nu credem în evacuarea forțată. Există zvonuri că oamenii au fost duși în zone îndepărtate ale Rusiei – dar acestea sunt doar zvonuri”, spune unul dintre civilii care a ignorat ordinele lui Putin.
Practic, nu există internet în Herson. Orice formă de comunicare tehnologică a dispărut și chiar și canalele de televiziune rusești au încetat transmisiile în părţi ale acestei regiuni. De aceea circulă şi atât de multe zvonuri printre locuitori.
Totuşi, într-un fel, condițiile de viață par normale în Herson. Există apă și electricitate, funcționează încălzirea, iar gunoiul se colectează. Există mâncare, dar prețurile la alimente cresc zilnic. E adevărat, unele magazine și spitale sunt închise. Deși lipsește echipamentul medical, pe Facebook circulă zvonuri că medicii aduc pe lume bebeluși, chiar şi în cele mai inimaginabile condiţii. “Undeva au găsit un scaun ginecologic vechi, truse și medicamente și lucrează. Copiii se nasc și în război. Au mai rămas trei farmacii în Herson“, spune unul dintre locuitori.
Soldații ruși te pot opri pe stradă și te pot reține. Pot pătrunde în apartamentul tău, îl pot percheziţiona și iau orice. “Apartamentul meu a fost deja percheziționat și am fost reținuți într-o cabană, care se află în apropiere. M-au bătut și m-au băgat în închisoare. Mi-au confiscat echipamentul de călătorie – rucsac, cort, bani, telefon și laptop – dar nu au găsit nimic incriminator și m-au eliberat în arest la domiciliu, o zi mai târziu“, povesteşte unul dintre rezidenţii din Herson.
Acum orașul este în haos. Cei care puteau să părăsească Hersonul au făcut-o. Dar nu au existat coridoare umanitare și evacuare organizată şi înspre teritoriul ucrainean. “Plecarea spre Ucraina a fost fie foarte costisitoare, fie trebuia să ai o maşină propria. Cei care nu și-au putut permite să plece au rămas în Herson“, mai spune acesta.
Acum au mai rămas puțini civili în Herson, în jur de 25% până la 30%, dintre-un total de aproximativ 350.000 de oameni, cât număra oraşul înainte de război.