O parte a locuitorilor din Kiev au rămas fără energie electrică, în această săptămâni, ca urmare a unor atacuri lansate de armata rusă asupra unor obiective de infrastructură.
Imagini care par desprinse din alte perioade au ajuns pe agențiile internaționale de presă. Copii care citesc și se joacă la lumina lumânării, femei care gătesc pe întuneric – cam așa arată noua normalitate în timpul războiului (mai multe imagini puteți găsi aici).
Aproximativ 1,5 milioane de oameni au rămas fără curent electric în Ucraina, în urma atacurilor, la care se adaugă alte milioane de persoane care primesc energie electrică după program.
Adjunctul șefului de birou al lui Volodimir Zelenski a declarat pentru Washington Post că aproape toate orașele mari afectate de război au probleme cu energia electrică și au raportat pene de curent: Kiev, Cernihiv, Cerkasi, Jitomir, Sumi, Harkov, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporoje sau Kirovograd.
Oficialii de la Kiev arată că atacurile rușilor au distrus sau deteriorat cam 30-40% din infrastructură energetică a Ucrainei.
Rusia a luat la țintă zone civile încă de la începutul războiului din Ucraina, însă atacurile care vizează obiectivele de infrastructură au crescut în frecvență după explozia podului din Crimeea, pe 8 octombrie.
A fost o lovitură dură pentru Rusia, pe care Ucraina nu și-a asumat-o în mod oficial. Deși rușii au acuzat serviciile de informații de la Kiev de această operațiune, președintele Zelenski a respins această ipoteză.
”Cu siguranță, nu am comandat eu asta, din câte știu”, a declarat Zelenski, potrivit Libertatea.
La doar două zile după atacarea podului din Crimeea, rușii distruseseră 11 obiective critice de infrastructură din 8 regiuni, devenind evident că aceasta este una din tacticile de intimidare a civililor.
Denis Shmyhal, premierul Ucrainei, a făcut un apel către cetățeni să facă economie la curent, pentru ca sistemul energetic să poată face față în lunile care urmează.