News

Viața în întuneric. Cum trăiesc milioane de ucraineni fără curent, după ce rușii au distrus sistemul energetic al țării

Milioane de ucraineni trăiesc în întuneric, după ce atacurile cu rachete ale armatei ruse au mutilat sistemul energetic al acestei țări.
22.10.2022 | 22:48
Viata in intuneric Cum traiesc milioane de ucraineni fara curent dupa ce rusii au distrus sistemul energetic al tarii
Imagine realizată noaptea, în Kiev, pe data de 11 octombrie 2022 / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O parte a locuitorilor din Kiev au rămas fără energie electrică, în această săptămâni, ca urmare a unor atacuri lansate de armata rusă asupra unor obiective de infrastructură.

Sute de mii de familii trăiesc fără curent electric

Imagini care par desprinse din alte perioade au ajuns pe agențiile internaționale de presă. Copii care citesc și se joacă la lumina lumânării, femei care gătesc pe întuneric – cam așa arată noua normalitate în timpul războiului (mai multe imagini puteți găsi aici).

ADVERTISEMENT

Aproximativ 1,5 milioane de oameni au rămas fără curent electric în Ucraina, în urma atacurilor, la care se adaugă alte milioane de persoane care primesc energie electrică după program.

Adjunctul șefului de birou al lui Volodimir Zelenski a declarat pentru Washington Post că aproape toate orașele mari afectate de război au probleme cu energia electrică și au raportat pene de curent: Kiev, Cernihiv, Cerkasi, Jitomir, Sumi, Harkov, Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporoje sau Kirovograd.

ADVERTISEMENT

Aproape jumătate din infrastructura energetică a Ucrainei, compromisă de ruși

Oficialii de la Kiev arată că atacurile rușilor au distrus sau deteriorat cam 30-40% din infrastructură energetică a Ucrainei.

Rusia a luat la țintă zone civile încă de la începutul războiului din Ucraina, însă atacurile care vizează obiectivele de infrastructură au crescut în frecvență după explozia podului din Crimeea, pe 8 octombrie.

ADVERTISEMENT

A fost o lovitură dură pentru Rusia, pe care Ucraina nu și-a asumat-o în mod oficial. Deși rușii au acuzat serviciile de informații de la Kiev de această operațiune, președintele Zelenski a respins această ipoteză.

”Cu siguranță, nu am comandat eu asta, din câte știu”, a declarat Zelenski, potrivit Libertatea.

ADVERTISEMENT

Kiev face apel tot către cetățeni, să facă economie

La doar două zile după atacarea podului din Crimeea, rușii distruseseră 11 obiective critice de infrastructură din 8 regiuni, devenind evident că aceasta este una din tacticile de intimidare a civililor.

Denis Shmyhal, premierul Ucrainei, a făcut un apel către cetățeni să facă economie la curent, pentru ca sistemul energetic să poată face față în lunile care urmează.

ADVERTISEMENT
Tags: