Fotbal intern

Viaţa fotbalistului român la azeri: “Ajung VIU acasă?”

Marius Pena, jucătorul Concordiei Chiajna, s-a reîntors în România după experienţa, pe care jucătorul de 29 de ani o cataloghează ca fiind "extraordinară", din Azerbaijan. Atacantul de 29 de...
03.01.2015 | 00:00

Marius Pena, jucătorul Concordiei Chiajna, s-a reîntors în România după experienţa, pe care jucătorul de 29 de ani o cataloghează ca fiind “extraordinară”, din Azerbaijan. Atacantul de 29 de ani a conturat, pentru FANATIK.RO, portretul uneia dintre ţările care încă reprezintă o necunoscută pentru români.

Marius, cum e viaţa în Azerbaidjan pentru un fotbalist român? Cum poţi caracteriza experienţa de acolo?

– M-am acomodat foarte repede acolo. În primele mele luni am avut evolutii foarte bune, am ieşit golgheterul echipei chiar dacă am ajuns la echipă în retur şi am fost desemnat şi jucătorul lunii. Nu m-au lăsat să am o perioadă de acomodare, a trebuit să ofer tot ce pot din primele zile, dar după o perioadă bună a venit una neplăcută.  S-a schimbat antrenorul, imediat am suferit o accidentare şi a fost foarte greu să revin la forma care o aveam. Din păcate, n-am primit nici din partea antrenorului susţinerea de care aveam nevoie.

Un campionat relaxant pentru un străin?

– Se pune o mai mare presiune pe jucătorii străini decît pe cei locali, dar sînt  apreaciaţi foarte mult oamenii muncitori, profesionişti. Dacă munceşti şi dai randament, eşti foarte apreciat de conducere. Într-un an şi jumătate de contract, am avut o singură şedinţă în care am fost criticaţi, cînd am fost eliminaţi în semifinalele Cupei de Lankaran. Este relaxant, însă nu trebuie ca cei care ajung acolo să creadă că totul o să decurgă de la sine, este nevoie de muncă.

Recomanzi fotbaliştilor român campionatul azer?

– Fotbalul din Azerbaidjan este o opţiune în aceste vremuri grele. Se investeşte foarte mult în sport, în fotbal în special. Încep să aducă antrenori reputaţi, jucători valoroşi şi cu siguranţă în următorii an vor avea rezultate în competiţiile europene.

“Am fost dorit de Steaua, dar la acea vreme am ales Baku”

Patronul e excentric, aşa cum ne-au obişnuit cei care au ambiţii cu formaţii din campionate obscure?

– Nu îl ştim! Patronul nostru este foarte ocupat, nu m-am întîlnit nici măcar o dată cu el cît am stat la Baku. Şi la meciuri, vine în loja lui, dar niciodată nu a venit în vestiar.M-a impresionat cînd, după  un meci cu Nefthci Baku, cîştigat cu 3-0 de noi, a ieşit la balconul lojei şi ne a făcut semn că avem primă dublă. S-a ţinut şi de cuvînt, nu doar a spus că să creeze o impresie bună. Am primit primă, 2000 de dolari, şi cînd am pierdut cu Lankaran, însă finanţatorul a zis că am jucat bine şi că am fost învinşi doar că am fost dezavantajaţi de arbitru.

pena_baku

Ai fost dorit şi în Liga 1. De ce ai ales Baku?

– Ştiu că în momentul dinaintea plecării mele s-a speculat că Steaua şi Astra m-au dorit, am avut unele discuţii, însă  a venit această ofertă din Azerbaijan mai bună din punct de vedere financiar şi am ales Baku

Există siguranţă financiară?

– Da! Şi, în plus, nu este stresul din ţară! Nu stau să mă gîndesc dacă oare luna asta iau salariu sau cînd o să mi-l iau. Partea negativă e determinată de faptul că la unele meciuri nu există atmosferă şi totul decurge ca la o partidă amicală. Dacă lipsesc fanii, nu mai este sarea şi piperul fotbalului.

traffic_congestion_baku

“În Baku se circulă pe contrasens!”

Nu e nimic care să îţi aducă aminte de România!

-(rîde) Ba da! Vezi Dacia 1310 pe drumuri, maşini foarte vechi cum sînt Lada şi Volga, dar şi maşini scumpe, cu motoare foarte mari pentru că benzina este foarte ieftina. În plus, clădirile vechi crează un ambient rustic. Faţă de noi, ei îngrijesc şi restaurează clădirile vechi, nu le lasă în paragină.

Baku e un oraş periculos?

– Nu, nu am nici o problemă cu acest aspect, nimeni nu mi-a pus în pericol familia. În schimb, este un haos în trafic de nedescris! Mergi pe sens unic şi vin maşini pe banda ta, este incredibil. Partea pozitivă, dacă se poate spune aşa, e că nu se enervează şoferii, nu îşi aduc injurii, nu ţipă. Trebuie să fii mai tupeist ca să conduci în Azerbaidjan, cînd te urci la volan te întrebi: Mai ajung viu acasă?

Fostul tău club, Oţelul, se apropie cu paşi mari de faliment…

– Sînt la curent cu tot ce se întîmplă la Oţelul, îmi pare rău şi sînt mîhnit că s-a ajuns în situaţia asta.După cîştigarea campionatului şi participarea în grupele Champions League, cu un managment bun şi cu banii intraţi în cont de la UEFA,  acest club ar fi trebuit să fie minim 4-5 ani în primele cinci clasate ale campionatului şi acum, după 3 ani, clubul este în pragul falimentului. Chiar este de neînţeles.

14 meciuri a bifat Marius Pena în actualul sezon de Liga 1, reuşind un gol şi două pase de gol

31 de meciuri a fost folosit actualul atacant al Concordiei la Baku