News

Viaţa Papei Francisc. Cum a ajuns să fie considerat un adevărat reformator al Bisericii Catolice

21.05.2019 | 20:56
Viaţa Papei Francisc. Cum a ajuns să fie considerat un adevărat reformator al Bisericii Catolice
Papa Francisc a avut o viaţă remarcabilă foto: hepta.ro

Cel pe care întreaga Americă Latină îl cunoștea sub numele de Padre Jorge și-a luat, odată cu întronizarea sa, la Vatican, numele de Francisc. După 15 ani ca arhiepiscop de Buenos Aires, cel dintâi papă iezuit din întreaga istorie a lumii creștine (catolice) a fost ales de conclavul cardinalilor la 13 martie 2013.  În cazul lui procedura a survenit într-un moment și el rar întâlnit, respectiv retragerea Papei Benedict al XVI-lea, care a plecat cu o lună înainte, primind în schimb titlul de „papă emerit”.

Papa Francisc, îndrăgit de Papa Ioan Paul al II-lea

În istoria papalității, cei mai mulți papi au fost de origine italiană. Deși argentinian, Papa Francisc are și el rădăcini italiene, fiind fiul unor emigranți; tatăl său a lucrat la căile ferate. Fiul, Jorge Mario Bergoglio, a început să studieze chimia, dorindu-și o carieră inginerească în acest domeniu, pentru ca la 20 de ani să aleagă din nou. De data aceasta, s-a îndreptat spre studiile teologice, pe care le-a urmat la un seminar din Buenos Aires. La 11 martie 1958 a devenit novice în Ordinul iezuit.

A obținut licența în filozofie la Colegio Máximo San José din San Miguel (Buenos Aires) și s-a îndreptat spre cariera didactică. A predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires. În 1969 a fost hirotonit preot. În interiorul Bisericii Catolice din Argentina, Jorge Mario Bergoglio a cunoscut un parcurs care avea să-l recomande apoi drept candidat la statutul de papă. Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a prețuit și i-a acordat încrederea sa.

Papa Francisc
Papa Francisc va efectua o vizită în România începând cu 31 mai. foto: hepta.ro

Ascensiunea Papei Francisc

În 1992, este consacrat ca episcop de Buenos Aires, iar șase ani mai târziu primește jurisdicție episcopală și asupra credincioșilor de rit bizantin din Argentina (greco-catolici). În biografia sa, de altfel, un rol aparte l-a jucat preotul greco-catolic Ștefan Czmil, refugiat din Ucraina, care l-a inițiat în spiritualitatea creștină răsăriteană, astfel că, patru decenii mai târziu, primirea acestei îndatoriri suplimentare avea să-l afle pregătit. În consistoriul din 21 februarie 2001, marele Papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal.

Numele lui Padre Jorge avea să fie în două rânduri vehiculat pentru titlul de cardinal. Prima dată, chiar după moartea îndrumătorului său, Papa Ioan Paul al II-lea. În conclavul din 2005, a obținut 10 voturi în primul tur, 30 în al doilea, 40 în cel de-al treilea scrutin. În cele din urmă, conclavul l-a desemnat ca viitor Suveran Pontif pe cardinalul Joseph Alois Ratzinger, cel care avea să devină Papa Benedict al XVI-lea.

La retragerea surprinzătoare a acestuia din urmă, conclavul din 2013 avea să se termine cu fumul alb ridicat spre înalt pentru cardinalul Jorge Mario Bergoglio. A ales să poarte numele Sfântului Francisc de Assisi, sfântul care a vorbit cu animalele și cu păsările, protectorul săracilor, cel care nu a ezitat să sărute rănile unui lepros. Numele acesta nu se regăsea în tradiția papilor, fiind preferate Ioan, Alexandru, Benedict… Era pentru prima oară când era ales, la opt veacuri distanță de perioada în care sfântul pășise pe pământ.

Considerat un reformator al Bisericii Catolice, Francisc de Assisi a avut, în anul 1205, o viziune: printre ruinele capelei San Damiano, i-a apărut Isus, care i-a cerut să repare biserica. Mesajul era însă unul mult mai profund: nu capela ruinată trebuia reparată, ci Biserica în întregul ei.

Cum şi-a ales Papa Francisc numele

Și-a luat 12 ucenici – așa cum Isus avusese 12 apostoli – și, împreună cu ei, a început să lucreze spre binele semenilor (mai ales al celor sărmani) și spre binele Bisericii. A înființat un ordin, a călătorit în Țara Sfântă și, în cele din urmă, în anul 1224, a primit „stigmatele”: cele cinci răni ale lui Isus: găurile cuielor din mâini şi din picioare de la răstignirea pe cruce, precum şi rana coastei străpunse de suliţă.

Acesta a fost sfântul al cărui nume a fost ales de actualul pontif. La slujba de întronizare a noului papă a participat și Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului. Prezența Patriarhului de Constantinopol a constituit o premieră pentru epoca modernă. În 2014, la 50 de ani de la întâlnirea istorică dintre Patriarhul Athenagoras și Papa Paul al VI-lea la Ierusalim, Papa Francisc s-a întâlnit, tot la Ierusalim, cu Patriarhul Bartolomeu.

În 2016, Papa Francisc a avut o întâlnire şi cu Patriarhul Chiril I al Moscovei, în Havana, capitala Cubei, în urma căreia au semnat o declarație comună, cu 30 de paragrafe, în care, printre altele, cei doi își exprimă speranța că această întâlnire va deschide calea reducerii tensiunilor între gre- co-catolici și ortodocși, intensificate de conflictul din Ucraina.

În 2019, a întreprins o călătorie în mai multe state din Balcani (Bulgaria, Macedonia de Nord, România), unde există comunități importante de catolici.

Papa Francis, membru de onoare al Academiei Române!

Încă din 24 noiembrie 2017, Papa Francisc a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Învestirea a avut loc la Vatican, când prezidiul Academiei Române a primit o audiență oficială la Suvernaul Pontif. „Sanctitatea Sa Papa Francisc a acceptat propunerea de a fi numit membru de onoare al Academiei Române”, a spus academicianul Cristian Hera, vicepreședinte al Academiei Române. „Sfântul Părinte a acceptat această propunere din prietenie”, a ținut să menționeze, la acel moment, și Arhiepiscopul Mitropolit dr. Ioan Robu, la rândul său membru de onoare al Academiei Române.

Din sobrietate, Sanctitatea Sa a cerut să nu se organizeze o ceremonie festivă, iar însemnele academice să-i fie trimise în Cetatea Vaticanului, prin intermediul Nunțiaturii Apostolice de la București”. Papa Francisc vorbește cursiv, pe lângă spaniolă, limba oficială a Argentinei, italiana – limba maternă a părinților -, engleza, franceza, latina, germana, limbă în care și-a redactat teza de filosofie. Posedă şi noțiuni de limbă portugheză. În domeniul literar, Papa Francisc apreciază cel mai mult scriitorii Friedrich Hölderlin, Jorge Luis Borges și Feodor Mihailovici Dostoievski. Îi plac, de asemenea, filmele neorealismului italian.

Un imn dedicat Papei

La București, comunitatea catolică se pregătește să îl întâmpine pe Sfântul Părinte cu un imn special compus pentru momentul vizitei sale în România. Imnul este inspirat din motto-ul vizitei papale, iar refrenul care va răsuna pe străzile Bucureștilor sună așa: „Să mergem împreună toţi!”. Imnul va fi interpretat în după-amiaza zilei de 31 mai 2019, când Sfântul Părinte se va îndrepta spre Catedrala Sfântul Iosif pentru a prezida Sfânta Liturghie. Își vor uni glasurile în acest cântec sute de tineri şi de familii din diverse parohii catolice bucureştene, exprimându-și astfel bucuria românilor de a-l primi împreună în mijlocul lor pe popularul Papa Francisc.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri