News

Viața unui șofer român de TIR în Italia. Ce salariu încasează și care sunt costurile de zi cu zi

Un șofer român de TIR stabilit cu familia în Italia dezvăluie cum e viața în această țară. Ce salariu primește și care sunt alte costuri ale vieții din ”Cizmă”.
10.03.2024 | 18:07
Viata unui sofer roman de TIR in Italia Ce salariu incaseaza si care sunt costurile de zi cu zi
Cât de scumpă este viața în Italia pentru un șofer român de TIR. Sursa foto: DC News / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

George, un șofer român de TIR care locuiește cu familia în Italia, vorbește despre viața de zi cu zi în acest stat. Ce salariu are, care sunt costurile și ce s-a schimbat în ultimii ani, în contextul crizei economice de la nivelul Uniunii Europene.

Cât de scumpă este viața în Italia pentru un șofer român de TIR

În urmă cu șapte ani, George Florescu și familia sa au lăsat România și au căutat o viață mai bună în Italia. El este șofer de TIR și subliniază pas cu pas toate transformările trăite în intervalul 2017 – 2024.

ADVERTISEMENT

Conaționalul nostru remarcă, din start, că viața din prezent este diferită față de cea de acum șapte ani. Lucrul sesizat de acesta și care se simte în buzunarul fiecărui cetățean este cel legat de scumpiri.

S-au dublat prețurile la mâncare, combustibilul… când am venit eu litrul de motorină era 1,35 de euro, acum e 1,80 – 1,85 de euro. Depinde de companie, cine vinde, cum vinde”, spune George, conform DC News.

ADVERTISEMENT

La fel ca în România, scumpirile din Italia au lovit crunt și în coșul zilnic de cumpărături. În trecut, alimentele de bază erau cumpărate cu o medie de 100 de euro. Acum, coșul săptămânal trece de 150 – 170 de euro, spune conaționalul nostru. ”Era un trai mai bun atunci, acum nu putem spune că nu putem să trăim, dar e mai costisitor”, spune românul.

Ce salariul încasează românul în Italia și care sunt chiriile în zona unde locuiește

Scumpirile nu ar fi o așa mare problemă dacă salariile primite în Italia nu ar fi stagnat. George mai spune că în 2017 primea lunar 2.000 – 2.100 de euro. În prezent a ajuns la 2.200 – 2.300, însă inflația anulează practic orice majorare efectivă.

ADVERTISEMENT

Partea bună la nivel salarial este că, în Italia, se acordă atât al 13-lea, cât și al 14-lea salariu. Primul se acordă la finalul anului, în decembrie, iar al doilea în luna iunie a fiecărui an.

Întrebat despre chiriile din Italia, conaționalul nostru spune că acestea sunt mai mari în apropiere de centrul marilor orașe. În restul zonelor, acestea au valori de 600 – 700 de euro.

ADVERTISEMENT

Alte costuri ale vieții din Italia sunt destul de piperate. De exemplu, George a plătit 100 de euro doar pentru a-și schimba un întrerupător. O pizza costă 12-13 euro la Milano și 10 euro în zone mai îndepărtate de oraș.

ADVERTISEMENT
Tags: