News

Vicepremierul Dan Barna anunță o nouă lege a pensiilor. Va crește vârsta de pensionare?

Vicepremierul Dan Barna, lider al USR-PLUS, a anunțat miercuri o nouă lege a pensiilor, explicând dacă vârsta de pensionare va crește în România, în contextul în care această temă a fost foarte prezentă pe agenda publică în ultimele zile.
26.05.2021 | 21:30
Vicepremierul Dan Barna anunta o noua lege a pensiilor Va creste varsta de pensionare
ADVERTISEMENT

În urmă cu mai mult de două luni Raluca Turcan a declarat că proiectul prin care vârsta de pensionare va fi urcată la 70 de ani, doar pentru cei care doresc să își continue activitatea și după 65 de ani, va fi pus în dezbatere publică în curând.

Un proiect de lege inițiat de către doi membri PSD dorește să dea posibilitatea anumitor categorii profesionale să se pensioneze mai repede decât în prezent, în anumite condiții.

ADVERTISEMENT

Dan Barna anunță o nouă lege a pensiilor. O să crească vârsta de pensionare?

“Vom avea o nouă lege a pensiilor. Speranța de viață a crescut este tot, este o politică la nivel european, dar nu avem un angajament referitor la creșterea vârstei de pensionare, vorbim doar de o nouă lege a pensiilor.

În România s-au schimbat anumite elemente demografice care au fost valabile acum zece sau 15 ani. Nu am spus nicio clipă că se va modifica vârsta de pensionare, dar noua lege a pensiilor trebuie calibrată cu speranța de viață, este o realitate la care ne uităm.

ADVERTISEMENT

Este o temă importantă și sunt convins că fiecare român o înțelege. Suntem în momentul în care reglăm pensiile din urmă, recalculăm punctul de pensie și modificăm mecanismul care creează dezechilibre, este nevoie de o nouă abordare a întregului sistem.

Dacă ne uităm la faptul că acele generații numite ‘decreței’ se îndreaptă spre vârsta de pensionare, sistemul nu poate să rămână sustenabil dacă nu facem aceste modificări” a declarat vicepremierul Dan Barna conform Hotnews.

ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare, o reducere mică doar în aparență

Proiectul este inițiat de către senatorul Ion-Cristinel Rujan și deputații Claudiu Manta și Mihai Weber, toți de la PSD.

Cei trei propun modificarea articolului 18, litera a) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite să fie redusă vârsta standard de pensionare cu cinci luni, față de patru cât prevede forma actuală a legii.

ADVERTISEMENT

Deși  la prima vedere nu pare o modificare substanțială pentru cei care lucrează în condiții deosebite, eventuala adoptare a proiectului de lege ar putea reduce consistent vârsta lor de pensionare.

În momentul de față, dacă o persoană muncește în condiții deosebite timp de 30 de ani, vârsta sa de pensionare scade cu 10 ani față de vârsta standard. Cu luna în plus câștigată pentru fiecare an vechime, scăderea vârstei de pensionare va fi de 15 ani și 8 luni.

Cele cinci luni vor fi scăzute riguros din vârsta de pensionare chiar și pentru un singur an lucrat. De exemplu, pentru vechime în muncă de 5 ani, reducerea pentru condiții deosebite de muncă va fi de 2 ani și 3 luni, pentru 10 ani de 4 ani și 8  luni, pentru 15 ani de 7 ani și 3 luni, pentru 20 de ani de 9 ani și 8 luni, pentru 25 de ani de 12 ani și 3 luni.

ADVERTISEMENT