News
notix pixel id

Vicepremierul Dan Barna, previziuni sumbre: ”În 8-10 ani, sistemul de pensii actual va intra în colaps”

Dan Barna, vicepremierul Cabinetului Cîțu, face previziuni sumbre privind sistemul de pensii actual din România.
29.05.2021 | 21:52
Vicepremierul Dan Barna, previziuni sumbre: ”În 8-10 ani, sistemul de pensii actual va intra în colaps”
Vicepremierul Dan Barna, previziuni sumbre: ”În 8-10 ani, sistemul de pensii actual va intra în colaps”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Într-o declarație de presă făcută sâmbătă, vicepremierul Dan Barna avertizează că actualul sistem de pensii din România riscă să intre în colaps în maxim un deceniu dacă nu va fi reformat cât mai rapid de decidenți.

Vicepremierul Dan Barna, avertisment privind actualul sistem de pensii: ”În 8-10 ani va intra în colaps”

Oficialul Guvernului Cîțu este de părere că discuția despre o reformă a sistemului de pensii nu poate fi evitată la nesfârșit, mai ales în contextul în care generațiile de ”decreţei” vor ieşi la pensie în perioada următoare.

Aflat în vizită la Ploiești, Barna a vorbit și despre mult discutata vârstă de pensionare. Acesta a spus că ”sunt linii de discuţie care există” în rândul guvernanților și în perioada următoare se va veni cu o propunere.

ADVERTISEMENT

”Nu putem să evităm la nesfârșit discuția despre sistemul de pensii pentru că e foarte clar, în 8-10 ani sistemul de pensii actual, aşa cum e gândit acum, nu va mai funcţiona, va intra în colaps

Asta pentru că avem generaţii foarte numeroase care vor ieşi la pensie în perioada următoare, generaţiile numite decreţei în limbajul comun.

ADVERTISEMENT

În momentul în care aceste generaţii ies la pensie, generaţiile care vin in urmă sunt, numeric vorbind, ca o piramidă cu vârful în sus, ceea ce înseamnă că vor fi din ce în ce mai puţine persoane active ca forţă de muncă pe piaţa muncii, iar numărul de pensionari va fi mult prea mare şi atunci sistemul actual, aşa cum e acum, nu mai funcţionează.

Nu există vreo decizie luată acum nici în ceea ce priveşte vârsta de pensionare, dar sunt linii de discuţie care există şi vom continua să le avem, vom veni cu o propunere. E un angajament în acest PNRR de realizare a unei noi legi a pensii”, a spus Barna într-o declaraţie de presă.

ADVERTISEMENT

Barna: ”Nu vor fi creșteri de pensii și salarii în 2021”

Vicepremierul le-a dat o veste proastă celor care sperau la măriri de pensii și salarii în cursul acestui an. Barna a afirmat că nu vor exista creşteri de pensii şi de salarii în sistemul public, dar creşterea economică înregistrată ”creează spaţiu bugetar” pentru perioada următoare.

”Avem o creştere economică remarcabilă, record, aş putea să spun, şi asta e un lucru foarte bun. E un mesaj care creează spaţiu bugetar pentru perioada următoare. Deocamdată anul acesta nu vorbim de creşteri nici în zona de pensii, nici în zona de salarii.

ADVERTISEMENT

Vom vedea de anul viitor, în funcţia de performanţa economică”, a afirmat vicepremierul, conform ȘtirileProTV.

În acest weekend, vicepremierul Dan Barna a vizitat centrul de vaccinare anti-Covid de tip drive through amenajat în parcarea unui centru comercial de lângă Ploieşti.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 867. 32 pagini + Horoscop 2022!
A apărut noua revistă Taifasuri