News

Vicepreședinta CE, Vera Jourova, a vizitat România pe vremea lui Ceauşescu: ”Vacile mi-au mâncat tortul”

Prezentă recent în România, pentru a discuta despre MCV, vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a rememorat câteva aspecte din cadrul primei vizite pe care a făcut-o în țara noastră.
07.07.2022 | 19:28
Vicepresedinta CE Vera Jourova a vizitat Romania pe vremea lui Ceausescu Vacile miau mancat tortul
Amintiri din Epoca de Aur. Vera Jourova a rememorat câteva aspecte din cadrul primei vizite făcute în țara noastră. Foto: commons.wikimedia.org
ADVERTISEMENT

Se întâmpla în 1971, la distanță de șase ani de când Nicolae Ceaușescu era ales secretar general al Partidului Comunist Român (PCR), preluând conducerea formațiunii de la Gheorghe Gheorghiu-Dej, decedat la 19 martie 1965.

Pe litoralul românesc veneau mulți turiști străini

La acea vreme, Vera Jourova avea 7 ani și venise cu părinții într-o vacanță pe litoralul românesc, celebru pentru calitatea serviciilor la începutul Epocii de Aur. Și cum părinții vicepreședintei Comisiei Europene au decis să doarmă într-un cort, amintirile au fost pe măsură.

ADVERTISEMENT

”Alin Borcea, jurnalist Digi24: Ați vizitat România și înainte de căderea comunismului? / Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene: O dată, când aveam 7 ani.

Alin Borcea, jurnalist Digi24: La mare? / Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene: Da, la mare. Sărbătoream ziua de naștere, împlineam 7 ani, undeva pe o câmpie, la cort. Nu știam că este islazul pe care animalele se mișcau în fiecare noapte.

ADVERTISEMENT

Alin Borcea, jurnalist Digi24: Ați dat peste oi? / Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene: Nu, vaci. Și mi-au mâncat tortul aniversar.

Alin Borcea, jurnalist Digi24: V-am întrebat deoarece știu că am trăit în același lagăr comunist, dar legăturile dintre țările estice nu erau foarte puternice.

ADVERTISEMENT

Vera Jourova avea 4 ani când tancurile sovietice au intrat în Praga

Vera Jourova, vicepreședinte al Comisiei Europene: A existat o legătură specială între cehi și români. Faptul că armata română nu a invadat în 1968.

Avem acest lucru în suflet, credeți-mă. Este o legătură importantă. Chiar am iertat vacile că mi-au mâncat tortul când mi-au explicat părinții asta”, se arată în interviul realizat de jurnalistul Digi 24.

ADVERTISEMENT

În 1968, trupe de ocupaţie sovietice, maghiare, poloneze şi est-germane, au intrat în Praga, capitala Cehiei în prezent. A fost decizia luată la Moscova în faţa reformelor iniţiate de comunistul moderat, Alexander Dubcek. România socialistă, condusă de Nicolae Ceauşescu, nu a participat la invadarea Cehoslovaciei, iar dictatorul a avut un discurs istoric, care a atras simpatia liderilor occidentali.

ADVERTISEMENT

Amintim că la finalul lunii iunie, vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, s-a deplasat în România pentru a discuta despre Mecanismul de cooperare şi de verificare (MCV).

De asemenea, ea discutat cu oficialii români și despre statul de drept, dar şi despre reformele din domeniul justiţiei. În același context, au fost abordate teme precum răspunsul comun la războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, libertatea mass-media şi combaterea dezinformării.