News

Vicepreședintele Argentinei, condamnat la 6 ani de închisoare. A comis o fraudă de 1 miliard de dolari

Vicepreședintele Argentinei a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare după ce a comis o fraudă de 1 miliard de dolari.
07.12.2022 | 09:07
Vicepresedintele Argentinei condamnat la 6 ani de inchisoare A comis o frauda de 1 miliard de dolari
Cristina Fernandez, vicepereședintele Argentinei. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cristina Fernandez a pierdut, de asemenea, dreptul pe viață de a ocupa funcții publice. Femeia fraudase statul de 1 miliard de dolari, bani pe care-i obținuse prin proiecte de lucrări publice în timp ce se afla la putere.

Vicepreședintele Argentinei, condamnat la 6 ani de închisoare

Vinovăția Cristinei Fernandez a fost stabilită de un complet de trei judecători, cu toate că Fernandez a respins categoric orice acuzație, potrivit AFP.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Fernandez a fost acuzată de conducerea unei organizații criminale. În condițiile în care risca 12 ani de închisoare, femeia poate spune că a scăpat ușor, deși e pentru prima dată când un vicepreședinte argentinian este condamnat la închisoare în timpul mandatului său.

Fernandez nu a acceptat verdictul și se consideră victima ”unei mafii judiciare”. Fost președinte al Argentinei în 2007-2015, Fernandez a anunțat că nu va mai candida pentru această funcție.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care sentința nu e definitivă, femeia va rămâne multă vreme imună la arest datorită funcției pe care o ocupă. Presa din Argentina spune că procesul poate dura ani de zile din acest moment, până când se va lua o decizie definitivă în urma apelurilor care vor fi făcute.

Practic, totul se va decide la Curtea Supremă, însă înainte e așteptată motivarea instanței care va sosi doar prin februarie. Întreg cazul poate dura ani de zile, subliniază specialiștii argentinieni.

ADVERTISEMENT

Fernandez ar fi acordat ilegal contracte de lucrări publice unui constructor faimos, apropiat de familia sa. Președintele Alberto Fernandez, care nu are nicio legătură de rudenie cu Cristina Fernandez, i-a luat apărarea femeii și o consideră nevinovată.

Conform președintelui condamnarea ar fi “rezultatul unui proces în care nu s-a avut grijă de formele minime ale unui proces corect”.

ADVERTISEMENT

Principalul beneficiar al proiectelor imobiliare publice redirecționate de Fernanez, 51 la număr, ar fi Lazaro Baez, magnat al construcțiilor și aliat al soțului femeii, Nestor Kirchner, fost președinte al Argentinei între 2003-2007.

Procurorii susțin că firma lui Baez a fost special creată pentru a deturna fonduri prin proiecte licitate în mod necorespunzător. Acestea au depășit de aproape fiecare dată costurile și nu au fost niciodată finalizate. Compania a dispărut în prezent, au arătat procurorii.

Publicul european o cunoaște mai bine pe Cristina Fernandez după ce în această toamnă femeia a fost victima unei tentative de asasinat. Din fericire pentru ea pistolul atacatorului s-a blocat chiar atunci când acesta a apăsat pe trăgaci.

ADVERTISEMENT
Tags: