Sport

Primul mare club care iese din cursa pentru transferul lui Erling Haaland: ”Nu ni-l permitem”

Barcelona este primul club important care renunţă la posibilitatea unui transfer al lui Erling Haaland.
10.10.2021 | 13:37
Primul mare club care iese din cursa pentru transferul lui Erling Haaland Nu nil permitem
erling haaland
ADVERTISEMENT

Rafa Yuste, vicepreședintele în exercițiu al clubului FC Barcelona, a oferit mai multe informații pentru publicația spaniolă Mundo Deportivo referitoare la viitoarea campanie de transferuri a catalanilor din vara anului următor, numele cel mai des adus în discuție fiind cel al atacantului Borussiei Dortmund, Erling Braut Haaland.

De ce nu-l poate transfera Barcelona pe Erling Haaland

Aflată în căutarea unui atacant redutabil după plecarea lui Luis Suarez la Atlético Madrid, FC Barcelona se află într-un moment delicat din punct de vedere financiar. Pentru sezonul 2020-21, clubul catalan a înregistrat pierderi în valoare de 481 de milioane de euro, profitul scăzând cu 26 de procente în urma pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Barcelona, ocupanta locului al nouălea în La Liga, a avut o creștere de 19% a cheltuielilor, costul total pentru anul financiar 2020-21 ridicându-se la 1,14 miliarde de euro.

“Clubul se află în acest moment într-o criză financiară accentuată, nu cred că un potențial transfer al lui Erling Haaland este posibil. Nu ni-l permitem”, a declarat Rafa Yuste pentru Mundo Deportivo.

ADVERTISEMENT

Erling Haaland, pe lista mai multor cluburi din Europa

Zvonurile din presa germană indică o posibilă plecare a atacantului norvegian în cursul perioadei de mercato ce va avea loc în vara anului 2022. Borussia Dortmund, clubul la care Erling Haaland este în prezent legimitat, a refuzat în mai multe rânduri o serie de oferte din partea mai multor echipe de top ale Europei.

Mai mult decât atât, câștigătoarea Cupei Germaniei din sezonul precedent intenționează să suplimenteze actuala clauză de reziliere a jucătorului, în valoare de 75 de milioane de euro, în baza performanțelor pe care Haaland le-a izbutit în cadrul sezonului competițional 2020-21, reușind să marcheze 41 de goluri în tot atâtea meciuri disputate în toate competițiile.

ADVERTISEMENT

De altfel, golgheterul sezonului precedent din UEFA Champions League se bucură și în acest sezon de o formă impresionantă, punctând în 11 rânduri după primele opt partide ale stagiunii 2021-2022. Actualul acord dintre Erling Haaland și Borussia Dortmund va expira în vara anului 2024.

Echipe precum Chelsea, Manchester United, Manchester City, Real Madrid sau Liverpool s-au arătat interesate de serviciile lui Erling Haaland, însă plecarea de la actuala echipă ar putea fi condiționată de parcursul Borussiei Dortmund în acest sezon atât pe plan intern, cât și pe plan continental.

ADVERTISEMENT

Cine este Rafa Yuste, considerat mâna dreaptă a lui Joan Laporta, președintele lui FC Barcelona

Începând cu anul 2005, Rafa Yuste, prim-vicepreședintele Barcelonei, a făcut parte din consiliul de administrație al clubului. În timpul primului mandat de președinte al lui Joan Laporta, între 2003 și 2010, din consiliul de administrație făcând parte inclusiv oameni precum Sandro Rosell sau Josep Maria Bartomeu, cei ce l-au succedat pe Laporta la funcția de președinte al formației catalane.

Născut în 1962, chiar în capitala Cataluniei, Rafa Yuste este considerat mâna dreaptă a lui Joan Laporta, legând alături de acesta o relație de prietenie încă de la vârsta de 6 ani.

Între 2008 și 2010, Rafa Yuste a deținut de vicepreședinte al FC Barcelona pe zona sportivă, el reprezentând un factor important în cooptarea organizației mondiale UNICEF drept sponsor principal.

În paralel cu activitatea pe plan sportiv, Rafa Yuste a fost implicat și în lumea afacerilor, ocupând funcția de director de marketing al școlii de business EADA din Barcelona și a fost membru fondator al AQIPA Iberia, una dintre filialele GMBH Austria, cu sediu în 13 țări. De asemenea, începând cu anul 1983, Rafa Yuste a desfășurat diverse activități de afaceri în cinci continente diferite.

ADVERTISEMENT