News

Decizie radicală în USR: Viceprimarul Bacăului, exclus din partid. Ce acuzații i se aduc. Reacţia lui Cristian Ghingheş – Update

Biroul Județean al USR Bacău a decis excluderea din partid a viceprimarului Cristian Ghingheș, aflat în conflict cu primarul orașului, Lucian Viziteu. Acesta din urmă îi aduce acuzații grave.
14.11.2021 | 09:57
Decizie radicala in USR Viceprimarul Bacaului exclus din partid Ce acuzatii i se aduc Reactia lui Cristian Ghinghes  Update
ADVERTISEMENT
14-11-2021
07:58

Decizie radicală în USR. Viceprimarul Bacăului, exclus din partid. Ce acuzații i se aduc și care este reacția lui Cristian Ghingheș

Viceprimarul Bacăului, Cristian Ghingheș, a replicat spunând că a aflat din presă despre decizia partidului luată în Biroul Județean cindus de Lucian Daniel Stanciu Viziteu. 

Acesta spune că Viziteu are înțelegeri subterane cu partidul Pro România.

El explică motivul îndepărtării sale astfel: „Motivul invocat? 4 sesizări în care sunt acuzat că am afectat obiectivele politice ale organizației prin atitudinea pe care am avut-o față de decizia abuzivă de a mi se retrage atribuțiile de viceprimar de către primarul coleg de partid și pe care l-am ajutat să fie ales în septembrie 2020 în această funcție”.

„Motivul real îl știm cu toții: Viziteu are o înțelegere cu PRO România (condus de fostul primar trimis în judecată pentru fapte de corupție, Cosmin Necula, numit între timp director la Societatea de Servicii Publice Municipale) și, pentru că nu am vrut să cedez locul de viceprimar unui membru PRO, mi-a retras atribuțiile, mi-a revocat accesul la informațiile din primărie, m-a scos din toate grupurile de lucru, mi-a mutat biroul la marginea orașului și acum mă elimină din partid”, mai acuză Cristian Ghingheș.

Viceprimarul mai acuză că în USR Bacău „nu se discută deloc (…) despre această combinație cu PRO România”, despre care consideră că trădează angajamentele luate față de băcăuani.

El enumeră și lucrurile greșite atribuite lui Stanciu-Viziteu:

– un trimis în judecată de DNA la cârma societății primăriei;

– angajarea prin transfer a soțiilor consilierilor PRO România;

– angajarea ilegală a consilierilor de la cabinetul primarului (soldată deja cu condamnări);

– festivalurile cu mici și bere, organizate cu bani de la bugetul local în toiul pandemiei, în timp ce bursele elevilor sunt amânate de la o lună la alta;

– modernizarea fix a străzii pe care stă fostul primar Necula, prin săltarea acesteia peste lista prioritară aprobată anterior;

– multitudinea de dosare DNA în care sunt anchetate matrapazlâcurile din ultimul an.

+ iar lista poate și va continua”.

Ghingheș se întreabă, retoric, dacă aceste lucruri afectează sau nu obiectivele politice ale USR. 

„Dacă partidul (la nivel local, județean, național) va rămâne pasiv la toate acțiunile primarului care contravin angajamentelor și valorilor USR PLUS, menționate de mine mai sus, înseamnă că mă lupt cu morile de vânt și că locul meu chiar nu mai este aici”, mai spune viceprimarul.

El susține că nu face politică și administrație pentru sine sau pentru partid și, de aceea, nu va ezita să spună public tot ce consideră greșit.

Cristian Ghingheș spune că va ataca decizia de excludere în forurile partidului și, dacă va fi nevoie, și în instanță. 

Conflict la nivel înalt în USR. Primarul din Bacău, Lucian Viziteu, l-a acuzat pe viceprimarul orașului, Cristian Ghingheș, de înțelegeri cu PSD.

În urma acestei dispute, cel din urmă a fost exclus din partid, notează ȘtirileProTv.

Viceprimarul USR din Bacău, exclus din partid. Este acuzat de înțelegeri cu PSD

Viceprimarul Ghingheș a fost acuzat de superiorul său că răspunde la comenzile liderului PSD Bacău Dragoş Benea.

ADVERTISEMENT

Sursa citată notează că viceprimarul ar fi votat alături de social-democraţi în unele şedinţe de Consiliu local. Încă din august, edilul Viziteu îi tăiase atribuţiile pe care Ghingheş le avea ca viceprimar.

Înainte de a fi membru USR-PLUS, Cristian Ghingheş a fost membru PSD în anul 2013. După această aventură social-democrată, acesta s-a înscris în PLUS şi, prin fuziune, a ajuns membru şi viceprimar USR.

ADVERTISEMENT

La finalul lunii august, Cristian Ghingheş anunţa că primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu i-a retras, ”fără nicio explicaţie”, toate atribuţiile de viceprimar.

”Cu părere de rău vă anunţ că de astăzi sunt viceprimar nud. Fără nicio explicaţie, fără niciun reproş sau sancţiune adusă activităţii mele, fără nicio discuţie prealabilă în coaliţie sau în cadrul USR PLUS, primarul Bacăului mi-a retras atribuţiile.

ADVERTISEMENT

Motivele din spatele dispoziţiei de astăzi a lui Lucian Daniel Stanciu Viziteu (pe care l-am ajutat în mod direct să ajungă primar toamna trecută) pot fi multe, le voi detalia pe larg în următoarele zile, dar cred că principalul este faptul că am refuzat să fac un pas în spate în beneficiul găştii lui Necula.

De câteva luni bune, primarul Bacăului pune presiune fie să îmi dau demisia, fie să fiu demis astfel încât să mă schimbe din funcţia de viceprimar cu unul dintre oamenii de casă ai fostului primar trimis în judecată de DNA, asta în timp ce acelaşi fost primar a fost pus director interimar la Societatea de Servicii Publice Municipale (SSPM) despre care în campanie le spuneam cetăţenilor că o desfiinţăm”, declara viceprimarul Bacăuului.

ADVERTISEMENT

Ce spunea primarului Bacăului de retragerea atribuțiilor viceprimarului

Viceprimarul Bacăului fusese evacuat din sediul primăriei Bacău şi mutat cu biroul la un centru de afaceri încă din 15 octombrie 2021.

Primarul Viziteu a spus că i-a retras atribuţiile viceprimarului Ghingheş ”ca urmare a nerespectării angajamentelor pe care şi le-a luat când a ocupat această funcţie”.

”Printre cele mai importante atribuţii pe care i le-am oferit au fost salubrizarea, spaţiile verzi şi situaţia câinilor comunitari. Fix pe aceste domenii am avut cele mai multe critici din partea băcăuanilor”, a scris edilul pe Facebook.

ADVERTISEMENT