News

Victime colaterale ale coronavirusului! Primăria Capitalei a suspendat programul MATERNA. Reacții dure ale viitoarelor mămici

24.03.2020 | 11:05
Victime colaterale ale coronavirusului Primaria Capitalei a suspendat programul MATERNA Reactii dure ale viitoarelor mamici
Mai multe mămici s-au arătat dezamăgite de sistarea programului Materna. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Există și victime colaterale ale pandemiei de coronavirus! Astfel, inițiat cu mare tam tam de Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, programul MATERNA a fost acum sistat spre nemulțumirea viitoarelor mămici. Multe dintre ele au solicitat un răspuns autorităților după ce au expirat cele 30 de zile de așteptare.

Victime colaterale ale coronavirusului!

În cele din urmă, acesta a venit, dar nu a fost unul pozitiv. Vă reamintim că Primăria Capitalei a elaborat Regulamentul de acordare a voucherelor Materna, în valoare de 2.000 de lei, gravidelor din Bucureşti, în urmă cu aproape doi ani de zile.

ADVERTISEMENT

“Suma de 2.000 de lei va fi acordată sub forma unui voucher. Cu ajutorul acestor bani se pot achita analize care nu sunt decontate de Casa de Sănătate şi anumite medicamente sau tratamente pe care femeile nu şi le permit.

Primăria Capitalei a suspendat programul MATERNA

Exemple de analize care nu sunt deconatate şi prin care se depistează tombofilia, intoleranţa la glucoză, teste care identifică anumite infecţii, alte afecţiuni ale mamei, rubeola, hiv, hepatita B.

ADVERTISEMENT

Prin aceste sume folosite care se vor acorda jumătate, adică 1.000 de lei în săptămâna a zecea de sarcină, când este confirmată de un medic specialist, şi a odoua parte, tot de 1.000 de lei în a şasea lună de sarcină”, declara atunci Gabriela Firea.

De acest voucher beneficia orice femeie cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul stabil în Bucureşti sau viză de reşedinţă de cel puţin şase luni pe raza Capitalei, la data depunerii cererii, după săptămâna a zecea de sarcină, se arată în regulament.

ADVERTISEMENT

Coronavirusul a dat însă toate planurile peste cap. Mai multe mămici care și-au depus dosarele au primit răspuns negativ din partea autorităților. „Având în vedere epidemia cu care ne confruntăm în această perioadă și decretarea stării de urgență pe o perioadă de 30 de zile, pe durata căreia este restrâns exercițiul unor drepturi, resursele financiare sunt limitate, fiind preponderent rezervate măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.

Din păcate, momentan nu dispunem de bani pentru achiziționarea voucherelor Materna. Înțelegem, însă, nevoile fiecărei viitoare mămici și știm cât de utile vă sunt aceste ajutoare, de aceea facem eforturi pentru remedierea situației.

ADVERTISEMENT

Vă dorim sănătate și să trecem cu bine peste această perioadă de criză, vom reveni cu detalii de îndată ce avem vești bune”, se arată în anunțul primit de viitoarele mămici.

Multe dintre ele s-au arătat dezamăgite de întreaga situație. „Daca se vor lua de indemnizatii si alocatii cred ca lumea va iesi in strada. Usor, usor ei strang latul si parca vor sa vada pana unde…”, a scris o mămică pe un grup de socializare.

„Chiar nu inteleg ce sume au alocat ei si pentru ce, cand noi donam mastile, manusile si dezinfectantii colegilor din spitale, oamenii de afaceri, sportivii, artistii, etc. cumpara materiale pentru spitale, deci ce face mai exact statul roman cu banii? Si cumva cred ca este retorica intrebarea mea”, a reacționat o altă femeie.

 

ADVERTISEMENT