News

Victimele invizibile ale pandemiei. Medicul Bob Djavan avertizează că urmează o creștere a numărului de cazuri de cancer

Renumitul medic Bob Djavan este de părere că după pandemie va urma o creștere semnificativă a numărului de cazuri de cancer, iar efectele acestui fenomen vor fi prezente pentru o perioadă îndelungată.
22.01.2022 | 19:48
Victimele invizibile ale pandemiei Medicul Bob Djavan avertizeaza ca urmeaza o crestere a numarului de cazuri de cancer
Pandemia a limitat eforturile de diagnosticare și tratament a cancerelor. Credit foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Medicul Bob Djavan, director al departamentului de urologie al Vienna Urology Rudolfinerhaus Foundation Hospital din Austria, atrage atenția asupra faptului că sfârșitul pandemiei va aduce un val de cazuri de cancer, notează Digi24.

Dr. Djavan spune că, în ultimii doi ani, eforturile medicilor au fost îndreptate către tratarea și limitarea cazurilor de Covid-19. În acest fel, eforturile de controalele și tratamentele pentru cazurile oncologice au avut, la rândul lor, de suferit.

ADVERTISEMENT

În cele din urmă, după cum avertizează dr. Djavan, la finalul pandemiei o creștere semnificativă a numărului de persoane diagnosticate cu diferite forme de cancer.

“Am văzut o creștere a cazurilor de cancer în stadii mai avansate, pentru că până la urmă această pandemie durează de mai bine de 2 ani. Și dacă pacienții nu vin la controale, vei depista recidive târzii și nu vei depista recidiva unei tumori aflate în stadiu incipient”, explică dr. Djavan.

ADVERTISEMENT

Pandemia a limitat eforturile de diagnosticare a cancerelor

Valurile pandemice au limitat resursele dedicate diagnosticării și tratării diferitelor forme de cancer. În plus, multe persoane care au avut nevoie de controale regulate pentru a preveni o astfel de boală au renunțat la acestea, considerând că ar fi putut lua Covid-19 pe holurile spitalelor.

Medicul subliniază faptul că problemele asociate cu creșterea numărului de cazuri oncologice se vor întinde pe o perioadă de timp mult mai mare decât cea a pandemiei.

ADVERTISEMENT

În plus, dr. Djavan mai adaugă că în ultima vreme, specialiștii în oncologie au observat o creștere a numărului de cazuri de cancer în stadii avansate, ceea ce reduce șansele pacienților de a se vindeca complet.

Care este situația în România?

În prezent, este greu de estimat modul în care pandemia de Covid-19 va influența evoluția numărului de pacienți diagnosticați cu diferite forme de cancer în România. Cu toate acestea, ultimele date oficiale, indică o serie de schimbări care îi îngrijorează pe specialiști.

ADVERTISEMENT

Astfel, un raport al Globocan din 2021, arată că în 2020, au fost identificate aproape 100.000 de noi cazuri de cancer. Dintre acestea, cel mai frecvent tip de cancer a fost cel colorectal, cu aproximativ 13.000 noi diagnostice.

Această cifră indică o creștere cu 20% a numărului de persoane care suferă de cancer colorectal. Trebuie precizat că în ceea ce privește acest tip de cancer, dar și altele, diagnosticarea precoce crește semnificativ șansele pacienților de a se vindeca și recupera complet.

În plus, trebuie subliniat faptul că, datele Globocan pentru România indică că, pentru prima dată în ultimii ani, cancerul colorectal a devenit mai frecvent în comparație cu cancerele pulmonare.

ADVERTISEMENT
Tags: