News

Victimele necuvântătoare ale războiului din Ucraina. O specie de mamifere marine ajunge în România și Bulgaria cu răni provocate de explozii

Războiul provoacă dezastru în Marea Neagră. Mai mulți marsuini, grav răniți din cauza exploziilor, au fost aduși de curenți în sud spre litoralul românesc sau bulgăresc.
29.05.2022 | 17:30
Victimele necuvantatoare ale razboiului din Ucraina O specie de mamifere marine ajunge in Romania si Bulgaria cu rani provocate de explozii
Tot mai mulți marsuini sunt victime ale exploziilor din Marea Neagră Foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

Biologii marini bulgari au descoperit că mai mulţi marsuini, o specie de cetacee de dimensiuni mai mici, cu un aspect similar delfinilor, au fost aduşi de curenţi în sud, după ce au suferit arsuri grave din cauza exploziilor.

O specie de mamifere marine ajunge în România și Bulgaria cu răni provocate de explozii

Mamiferele marine aveau plăgi şi arsuri şi erau foarte slăbite, au avertizat specialiștii.

“Marsuinii, aceste cetacee care se aseamănă cu delfinii, au fost găsiţi pe coasta de sud a litoralului din Bulgaria în stare foarte gravă din cauza rănilor pe care le aveau.

ADVERTISEMENT

Biologii marini au estimat că marsuinii nu au mai putut să se hrănească de cel puţin 10 zile”, spune Kosta Atanasov, biolog bulgar, citat de Antena 3.

“Unii dintre marsuini prezentau răni, plagi arse care dovedesc apropierea de un loc de explozie. Singura explicație probabilă fiind arsuri cauzate de fosfor, practic, un element care arde și sub apă”, a explicat și biologul Răzvan Popescu Mirceni.

ADVERTISEMENT

Biologii mai spun că specia de cetacee traieşte lângă ţărmuri şi porturi şi este foarte posibil să se fi aflat, în această perioadă, în apropierea zonelor de operaţiuni militare.

“În această perioadă, peștii din Marea Neagră migrează spre nord, spre zona de nord a Mării Negre și Marea Azov, unde se reproduc.

ADVERTISEMENT

Însă găsesc razboiul și mulți sunt răniți și pier acolo, alții sunt speriați de sonare, de bombe și ajung pe litoralul românesc sau bulgăresc unde nu găsesc hrană și temperatura este prea rece și pier, suferă”, atrage atenția și biologul Adrian Bîlbă.

Experții trag un semnal de alarmă şi avertizează că ecosistemul din Marea Neagră este grav afectat de pe urma războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT