News

Victimele unui incendiu devastator, evacuate cu forța din locuințele Primăriei Capitalei. În 2018, Firea le promitea că vor rămâne acolo

Victimele unui incendiu care a avut loc în 2018, în sectorul 5, au ajuns în stradă, după ce au refuzat să-și părăsească imobilele puse la dispoziție de autorități.
05.12.2022 | 09:33
Victimele unui incendiu devastator evacuate cu forta din locuintele Primariei Capitalei In 2018 Firea le promitea ca vor ramane acolo
După teribilul incendiu din 2018, Gabriela Firea a invitat victimele la primărie și le-a promis că le va ajuta, Șase luni mai tîrziu, acestea au fost puse să părăsească imobilele / Colaj fotoȘ Fanatik / Surse foto: Hepta / captură Pro TV
ADVERTISEMENT

Un incendiu devastator care a avut loc în anul 2018 a distrus total un bloc de locuințe de pe strada Iordache Năstase, sectorul 5 (zona Zețari – Progresul). Nu mai puțin de 54 de familii care au rămas atunci fără locuințe, iar o parte dintre ele au fost invitate în biroul primarului de atunci, Gabriela Firea, care le-a promis că le va pune la dispoziție o locuință. Șase luni mai târziu, victimele au fost ”invitate” să se mute în altă parte, iar cele care au refuzat au ajuns să fie evacuate.

Aurlian Bădulescu, în 2018, după ”discuții” cu Gabriela Firea: ”Contractele de închiriere se vor înnoi din 6 în 6 luni”

“În urma discuţiilor avute cu Primarul General, Gabriela Firea, care a fost în permanenţă la curent cu situaţia dvs., şi după ce am epuizat discuţiile cu Primăria Sectorului 5, din păcate fără niciun rezultat, am hotărât să găsim o soluţie pentru a vă muta, în baza unor contracte de închiriere, care se vor înnoi din 6 în 6 luni, în locuinţele de necesitate situate în Piaţa Naţiunile Unite”, spunea viceprimarul de atunci, Aurelian Bădulescu, după o întâlnire cu ”sinistrații”, care a avut loc la sediul Primăriei Capitalei.

ADVERTISEMENT

Blocul în care victimele incendiului au fost mutate se află în centrul Bucureștiului, în apropiere de Palatul Parlamentului și Parcul Izvor. Imobilul a aparținut Administrației Fondului Imobiliar (AFI), transferat ulterior către Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS).

Destinația locuințelor de aici era de a fi închiriate persoanelor care fac parte din programul de consolidare a clădirilor desfășurat la nivelul Municipiului București, iar în noiembrie 2018, acestea erau libere și au fost predate către 14 familii afectate de incendiu, pentru o perioadă de 6 luni, însă fără posibilitatea de prelungire. Victimele s-au mutat aici în ianuarie 2019.

ADVERTISEMENT

După expirarea contractului, instituțiile din primărie au început demersurile pentru eliberarea apartamentelor

După expirarea duratei contractului, AMCCRS și-a dat seama că are nevoie de apartamentele respective, așa că a început demersurile pentru eliberarea acestora. Au fost făcute demersuri la serviciul Analiză Spațiu Locativ din cadrul PMB pentru ”clarificarea situației locative a persoanelor sus-menționate”.

În timp ce familiile afectate de incendiu au deschis o acțiune în instanță împotriva dezvoltatorului imobiliar, în speranța că își vor recupera banii investiți în locuință, au început să vină notificări de la administratorul clădirii.

ADVERTISEMENT

Acestea cerea ”dovada demersurilor pentru obținerea unei locuințe prin mijloace legale (de exemplu, stadiu dosar locuință socială, obținere locuință cu chirie sau vânzare-cumpărare de pe piața imobiliară, etc) iar în situația în care nu s-a găsit o asemenea locuință – motivele neidentificării acesteia, dovada veniturilor pe ultimele 12 luni pentru fiecare membru al familiei, dovada că nu au beneficiat de despăgubiri de la dezvoltatorul imobiliar și stadiul procesului împotriva investitorului”.

Oamenii au refuzat să se mute în locuințe sociale

În aprilie 2021, cele șapte familii care mai rămăseseră în apartamentele de necesitate au fost înștiințate că trebuie să părăsească locuințele,”cu atât mai mult cu cât locatarii au avut la dispoziție doi ani în care să identifice soluții pentru situația lor locativă”.

ADVERTISEMENT
victimele incendiului la primarie
Victimele incendiului din sectorul 5, în timpul întâlnirii pe care au avut-o cu Aurelian Bădulescu / Sursă foto: dcnews

O lună mai târziu, Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a decis să treacă la atac și a cerut instanței un ordin de evacuare împotriva familiilor care încă nu părăsiseră imobilul primăriei. În cadrul acțiunii, pârâților li s-a reproșat că au refuzat o locuință socială identificată de către Administrația Fondului Imobiliar, pe raza sectorului 4.

S-a cerut instanței să se constate ”reaua credință” a victimelor incendiului din 2018

”La data de 27.06.2019, pârâta … a semnat o declaraţie prin care îşi exprima acordul sa predea (elibereze) unitatea locativa situata in Piaţa Naţiunile Unite nr.8, Sector 5 începând cu data de 15.07.2019 si totodată a acceptat propunerea comisiei de repartizare referitoare la locuinţa situată la adresa din…., sectorul 4.

Această propunere a fost refuzată de către pârâtă solicitând a-i fi atribuită „altă locuinţă decât cea vizionată”.

Ulterior, locuinţa situata în …, scara A, etaj 4, Sector 4 a fost acceptată si repartizată doamnei …, conform dispoziţiei de primar general nr. 1979/08.11.2019. Față de această împrejurare, a solicitat să se constate reaua-credință a pârâtei… de a se muta din locuinţa situată în Piaţa Naţiunile Unite nr.8, .., Sector 5”, se arată în cererea de evacuare a instituției subordonate Primăriei Capitalei, consultată de FANATIK.

În apărarea lor, chiriașii au invocat faptul că se află în continuare într-o situație dificilă și că nu au primit despăgubiri, pentru că în cazul incendiului s-au deschis mai multe dosare penale care încă nu s-au finalizat.

Judecătorii au hotărât ca ultimele victime rămase în blocul primăriei să fie scoase în stradă

Judecătorii au respins argumentele ”sinistraților” și au dispus evacuarea imediată a acestora din locuințele pe care fosta administrație a capitalei le-a pus la dispoziție în 2018, hotărârea fiind ”executorie în drept”.

”Faptul că pârâţii nu deţin o altă locuinţă nu este de natură a influenţa soluţia în cauză pentru că aceştia au fost beneficiarii unei locuinţe de necesitate, care cf. disp. art. 2 din Legea nr. 114/1996, a fost destinată cazării lor temporare, pentru perioada stabilită prin contract, în care trebuiau să găsească o soluţie locativă.

După expirarea termenului, dacă situaţia materială nu le permitea achiziţionarea sau închirierea unei locuinţe, puteau solicita atribuirea unei locuinţe sociale (cerere pe care pârâta … a făcut-o, fiindu-i chiar repartizată o locuinţă, pe care a refuzat-o), însă nu pot continua să folosească imobilul cu destinaţia de locuinţă de necesitate”, au motivat magistrații de la Judecătoria sectorului 5, potrivit FANATIK.

Hotărârea a fost atacată cu apel de chiriași, dosarul ajungând, în acest moment, la Tribunalul București.  Acesta este însă doar unul dintre dosare, pe rolul instanțelor se află zeci de cereri de evacuare depuse de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care le includ și pe cele în care pârâți sunt cei care și-au pierdut casele în 2018.

ADVERTISEMENT