News

Victor Ciutacu, revoltat de noile măsuri ale autorităților! Nu vrea ca masca să fie obligatorie pe plajă: „Ușor-ușor, vă întoarceți în 1989”

29.07.2020 | 17:06
Victor Ciutacu revoltat de noile masuri ale autoritatilor Nu vrea ca masca sa fie obligatorie pe plaja Usorusor va intoarceti in 1989
ADVERTISEMENT

Având în vedere răspândirea extrem de agresivă a noului coronavirus pe litoral, unde mii de români aleg să își petreacă vacanța în această perioadă și să ignore total distanțarea fizică, precum și toate celelalte norme sanitare,

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să impună obligativitatea purtării măștii pe plajă. Doar soții și copiii sunt exceptați, cu condiția să vină însoțiți de adulți.

ADVERTISEMENT

Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici)”, se arată într-o hotărâre a CNSU. Măsura care va intra în vigoare începând cu data de 1 august a stârnit, însă, un val de critici în spațiul public, fiind considerată inutilă și aberantă.

Victor Ciutacu, scos din minți de obligativitatea purtării măștii pe plajă

Totodată, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, Victor Ciutacu lansează acuzații dure la adresa premierului Ludovic Orban și susține că România se întoarce „ușor-ușor” în 1989. Nici Raed Arafat, considerat unul dintre artizanii acestor restricții, nu a scăpat de atacurile realizatorului TV.

ADVERTISEMENT

Fraiericilor, ascundeți-vă gagicile și pregătiți-vă să vă caute la buletine pe plajă comandourile lui Arafat; și Orban să se uite.  Vă lăsați și de dansat cu ocazia asta, că oricum dăunează.

Iar dacă vă ia cumva foamea băgați vastu-n punga cu chipsuri cumpărate pe zi de la market. Ușor-ușor, prin voi înșivă, vă-ntoarceți în 1989. Ceea ce și meritați. Da’ n-am înțeles ce vină avem noi”, a scris Victor Ciutacu pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT

Medicul Alexandru Rafila pledează pentru obligativitatea purtării măștii în spațiile deschise și aglomerate

Da, sunt de acord, pentru că ea se aplică în foarte foarte multe țări. De exemplu, în Spania se poartă și unde nu e aglomerație. De ce purtăm mască în spații deschise? Nu purtăm decât acolo unde acea distanțare fizică de 1,5 m nu este posibilă. Dacă ai pe o suprafață de 1000 de metri pătrați, 1000 de persoane, nu este posibilă distanțarea la 1,5 metri pentru că suprafața, în mod evident, este prea mică.

Această măsură cred că ar trebui aplicată în funcție de, nu neapărat să se întâmple la nivel național, ci în zonele aglomerate care sunt identificate de autoritățile locale și în intervalele de timp în care sunt aglomerate. Dacă cineva se plimbă într-un parc de la 10 seară încolo, e puțin probabil să existe o aglomerație care să pună pe cineva în pericol.

ADVERTISEMENT

Dar probabil că la ora 14, aglomerația poate fi suficient de mare încât să impună utlizarea măștii. Atunci lucrurile se pot adapta, dar implicarea și participarea autorităților locale cred că este unul dintre elementele care poate duce la rezolvarea acestei probleme, cu o condiție: să nu fie partizane sau să fie partizanele sănătății comunității pe care o conduc.

Pentru că dacă vor exista la nivelul autorităților locale păreri divergente, atunci se ajunge din nou la acea senzație de neîncredere și de ineficientă a măsurilor. Dar repet, cum explicăm lucrul asta: dacă mesajul o să fie: “nu vă ajunge că ne obliogați să purtăm mască în spații închise, acum ne forțați să purtăm și pe stradă”, sigur că este un mesaj distructiv, nu o să prindă aproape la nimeni.

Dar dacă spunem că, “uite, avem comunități sănătoase pentru că majoritatea locuitorilor poartă mască și în mijloacele de transport și în zonele închise și cele câteva cazuri care au apărut, au apărut pentru că în zonele aglomerate, oamenii sunt prea apropiați. Și acolo unde suntem prea apropiați, într-un anumit interval de timp, este bine să purtăm mască”. Oamenii trebuie solidarizați, nu trebuie ostilizați”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS.

ADVERTISEMENT