News

Victor Costache, fost ministru al Sănătății, despre posibila carantinare a Sibiului: ”Soluție de Evul Mediu”

13.11.2020 | 09:49
Victor Costache fost ministru al Sanatatii despre posibila carantinare a Sibiului Solutie de Evul Mediu
ADVERTISEMENT

Victor Costache, fost ministru al Sănătății în prima perioadă a pandemiei de COVID-19, critică în termeni duri ideea de a carantina Sibiul, considerând măsura a fi una de Evul Mediu.

Din punctul său de vedere, Costache afirmă că autoritățile din domeniul sanitar trebuie să ia măsuri moderne și propune testarea în masă și implementarea aplicațiilor smartphone pentru depistarea contacților.

ADVERTISEMENT

Punerea Sibiului în ”lockdown” s-ar putea realiza chiar vineri, 13 noiembrie, atunci când, la CJSU Sibiu, va veni șeful DSU, Raed Arafat, pentru a decide dacă orașul intră în carantină sau nu.

Ce spune Victor Costache, fost ministru al Sănătății, despre posibila carantinare a Sibiului

În aceste zile, autoritățile locale și centrale analizează posibilitatea ca Sibiul să intre în carantină, după ce la nivelul municipiului rata de infectare cu coronavirus a depășit 11 la mia de locuitori.

ADVERTISEMENT

Prefectura Sibiu a anunțat că vineri va avea loc o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, la care va participa și șeful DSU, Raed Arafat.

În ceea ce-l privește pe fostul ministru al Sănătăţii în Guvernul Orban, Victor Costache, acesta se opune acestei idei de carantinare. El a spus că măsura de carantinare a Sibiului ar fi o măsură greşită, iar autorităţile ar trebui să adopte măsuri moderne, care şi-au dovedit eficacitatea în alte state şi să facă testări în masă.

ADVERTISEMENT

”Mi s-ar părea o decizie total neinspirată și forțată, este complet nerealist să închizi un oraș mare, trebuie să învățăm să adoptăm noile metode ale medicinei moderne și nu soluții inspirate din Evul Mediu”, a declarat într-un interviu pentru Tribuna, dr. Victor Costache.

Ce soluții alternative propune Costache

În ciuda faptului că șeful statului și nume importante din Guvern spun că testarea în masă nu este o soluție în acest moment, Costache spune contrariul. În opinia sa, testarea în masă sau implementarea rapidă a aplicaţiilor de telefonie mobilă de depistare a contacţilor direcţi pe bază de locaţie GPS sunt soluţii mult mai inspirate.

ADVERTISEMENT

”O testare în masă sau implementarea rapidă a aplicațiilor de telefonie mobilă de depistare a contacților direcți pe bază de locație GPS, adoptate deja cu succes de către țări precum Singapore, China și Taiwan sau Japonia și la care s-a lucrat și în România, dar nu au fost implementate, reprezintă soluții mult mai inspirate și adaptate la realitate”, este de părere dr. Costache.

Nu ne putem permite să distrugem o regiune, să facem să sufere o regiune și o populație întreagă numai pentru că nu suntem conectați la tehnologiile moderne.

Aceste măsuri extreme erau oportune la începutul pandemiei, când nu se știa mare lucru despre acest virus. În momentul de față, implementarea rapidă a tehnologiilor moderne poate da rezultate net superioare măsurilor conservatoare de tip lockdown”, a mai spus dr. Victor Costache pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT