Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a informat, luni, că a primit reconfirmarea, din partea comisarului european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea României integral în spațiul Schengen.
Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a anunțat, luni, că Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne, a reconfirmat sprijinul din partea Comisiei Europene pentru ca România să adere cu drepturi depline la spațiul Schengen, deci și terestru, varianta cea mai bună fiind ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul anului.
„Am primit astăzi, în cadrul întrevederii cu Comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, reconfirmarea sprijinului Comisiei Europene pentru aderarea României la spațiul Schengen, pe cale terestră, ideal până la finalul acestui an”, a scris Negrescu pe pagina sa Facebook.
Vicepreședintele Parlamentului European a prezentat trei scenarii de lucru, „optimist, precaut și negativ”:
– „Scenariul optimist: un vot pentru România la nivel tehnic în perioada care urmează prin care profităm de momentul post-electoral, la fel cum s-a întâmplat cu Olanda;
– Scenariul precaut: un vot în decembrie sau anul viitor în speranța că vom avea un guvern format din partidele pro-europene în care să se regăsească social-democrații care mereu ne-au susținut;
– Scenariul negativ: se formează o coaliție anti-europeană și pro-rusă care se va opune complet aderării României la spațiul Schengen”, se arată în postarea europarlamentarului PSD.
Victor Negrescu s-a arătat convins că România are „șanse reale” să devină membru cu drepturi depline în spațiul european de liberă circulație a persoanelor și a mărfurilor, subliniind că la viitorul Consiliu JAI de luna aceasta Executivul european va constata progresele și măsurile luate de România pentru securizarea frontierelor și după aderarea la spațiul Schengen aerian.
„Cred că România are în continuare șanse reale să adere complet la zona de liberă circulație și voi continua demersurile la fel ca și anul trecut când Parlamentul European a jucat un rol important în atingerea obiectivului nostru. La Consiliul Justiție și Afaceri Interne din 10 octombrie, Comisia Europeană va saluta rezultatele bune obținute de România după implementarea proiectelor pilot de securizare a frontierelor și după accederea la air-Schengen”, scrie Neagrescu.
„De această dată, însă, realizarea acestei ținte necesită sprijinul total al partenerilor europeni, fără de care ar fi dificil să obținem consensul dorit. Trebuie să fim precauți și la poziția altor state membre care între timp sunt influențate de forțe politice anti-europene sau de propriul context electoral și politic”, subliniază vicepreședintele Parlamentului European.