Fotbal intern

Piţurcă îl face PRAF pe Hagi: “Nu a reuşit să se impună!”

Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale, a acordat un amplu interviu pentru site-ul FRF, în care a dezvăluit că Ladislau Boloni este persoana care îl poate înlocui cu succes la cîrma...
06.07.2014 | 12:40
Piturca il face PRAF pe Hagi Nu a reusit sa se impuna
ADVERTISEMENT

Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale, a acordat un amplu interviu pentru site-ul FRF, în care a dezvăluit că Ladislau Boloni este persoana care îl poate înlocui cu succes la cîrma “tricolorilor”.

Domnule Piţurcă, nu mai este mult pînă la meciurile din grupa de calificare pentru Euro 2016. Puteţi face o prezentare a adversarelor?

ADVERTISEMENT

– Of, doar la preliminarii mă gândesc. Asta fac din a doua zi după barajul cu Grecia. Mă preocupă atît de mult încît nici la Mondialul brazilian nu mă uit cu mare atenţie. Grecia, să încep cu ea, fiind şi primul adversar, o cunosc foarte bine. Numai că o ştiu pe cea de acum, cu Santos antrenor. În septembrie va avea un alt tehnician şi nu ştiu ce gînduri va avea acesta. Oricum, e greu de schimbat ceva major în două luni. Este clar că reprezintă cel mai valoros adversar. Un rezultat pozitiv în primul meci ne-ar da mari şanse de calificare. Nu e o finală, dar este vital să începem bine. La Mondiale nu a venit cu nimic nou. Jucăm apoi cu Ungaria. Ehe, nu e o toamnă uşoară. Cei mai periculoşi adversari îi întîlnim în deplasare. E adevărat că ar putea reprezenta şi un avantaj. Dacă obţinem 9 sau 10 puncte în acest an ar fi perfect. Am urmărit Ungaria permanent. Este o cu totul altă echipă în comparaţie cu formaţia pe care am întâlnit-o. Noul antrenor (n.r. Attila Pinter) a schimbat 75 la sută din lotul pe care-l ştiam. Dan Apolzan a fost la amicalul cu Finlanda şi avem toate datele. Finlanda e cel mai periculos adversar, după Grecia. Şi în calificările precedente, dar şi în amicalul cu Ungaria, a excelat prin determinare. Au jucători foarte interesanţi, tehnici şi disciplinaţi tactic. Este o echipă foarte greu de depăşit.

”Mă îngrijorează Tătăruşanu, iar cu Măţel nu sunt optimist”

Noi, în schimb, cum arătăm? Că poate vorbim prea mult de adversari.

– Avem 12-14 fotbalişti de bază. Important este ca ei să joace la cluburile lor şi să fie sănătoşi. Am mai avea nevoie de încă 6-7. Mă îngrijorează situaţia lui Tătăruşanu. În ultima perioadă avea un randament aproape de maxim. E adevărat că şi eu i-am recomandat să plece într-un campionat puternic, dar acum are o concurenţă acerba. Mizez pe personalitatea lui, dar recunosc că mi-e teamă. Pantilimon ştiu cum reacţionează cînd nu joacă, dar Tătăruşanu nu ştiu.

ADVERTISEMENT

A mai apărut şi problema cu Măţel.

– Aşa este. Am vorbit în această perioadă cu jucătorul şi conducerea clubului Astra. Atît cît îmi permite funcţia mea, mai mult nu mă pot implica. Situaţia jucătorului e complicată. Nu am motive să fiu optimist. Cert este că la naţională avem nevoie de fotbalişti valoroşi atît tehnic, dar şi tactic. Care să aibă forţă şi viteză. Să nu uităm caracterul. Un asemenea tip de jucător este obligatoriu să îmbrace tricoul României. E greu însă de găsit aşa ceva. Nu doar la noi, ci în lume.

Comparativ cu ultima calificare pe care aţi obţinut-o, cum arată lotul de acum?

– Mult mai rău. Spre exemplu Lazăr, fotbalist cu foarte multe calităţi, nici nu avea loc la mijloc. De aceea nici nu-l chemam. Era concurenţă mare. Nu mai spun ce era în atac. Aveam Daniel şi Marius Niculae, Marica, Mazilu. Acum stăm în Marica, dar care şi el joacă doar 90 la sută. Rusescu va fi cedat de Sevilla, nici la Braga nu a rămas…Cam greu acum.

ADVERTISEMENT

2 calificări la turnee finale a obţinut Piţurcă: Euro 2000 şi Euro 2008

Şi totuşi, ce ar însemna o calificare la Campionatul European?

– Orice calificare înseamnă enorm pentru România. La noi, fotbalul este perceput ca o activitate simplă. Mentalitatea este complet diferită faţă de cea din străinătate. O calificare trebuie să fie un moment extraordinar. Au trecut mulţi ani de la ultima prezenţă la un turneu final şi ar fi o mare performanţă. Şi pentru Federaţie ar fi grozav. Nu mai avem o Federaţie bogată, orice calificare contează enorm.

”Suporterii vor fapte, nu vorbe!”

Aveţi un mesaj pentru suporterii naţionalei, înaintea acestor confruntări?

– M-am săturat şi eu să le tot transmit mesaje suporterilor şi apoi să-i dezamăgim. Mai bine le spun să aibă mare încredere că noi antrenorii, împreună cu toţi jucătorii care vor îmbrăca tricoul naţionalei, vom face tot ce putem pentru a ne califica la Campionatul European. De asta să fie siguri. Nu mi-ar fi greu să le şi promit calificarea, dar nu sunt genul. Mai bine să demonstrăm asta.

ADVERTISEMENT

În ultima perioadă aţi văzut multe meciuri, multe loturi de juniori. S-au şi remarcat cîţiva. Sînteti de acord?

– Pe cei pe care îi prezintă presa, Patrick Petre, Ianis Hagi sau Dorin Rotariu, îi urmăresc de doi ani şi jumătate. Din păcate nici unul dintre ei nu a reuşit să se impună la cluburile lor. Urmăresc toţi juniorii. Aţi văzut că în Elveţia l-am debutat pe Cristi Manea. L-am analizat pînă cînd am considerat că mă pot baza pe el. A fost titular şi chiar am cîştigat meciul respectiv, ceea ce e foarte important. Ceilalţi, deşi au calităţi şi personalitate, nu sînt folosiţi mai mult la cluburi. Peste doi, trei ani este clar că vom face şi o schimbare de generaţie. Eu în schimb aş vrea să vorbesc de tinerii pe care chiar aş fi vrut să mă bazez imediat, cum ar fi Iancu şi Stanciu. Speram multe de la ei, dar la Steaua mai mult au stagnat decât să progreseze. Sper ca în viitorul sezon să crească valoric.

Ce spuneţi de iniţiativa Federaţiei de a înfiinţa centre regionale de pregătire centralizată?

– Acesta ar fi punctul de plecare. E grozav că se începe de aici. Numai că ai nevoie de oameni şi bani. Mulţi bani. Doar aşa se însănătoşeşte fotbalul românesc. Sînt convins că în şase, şapte ani se pot culege roadele. Vedeţi cum au făcut spaniolii, francezii şi belgienii. Aş mai spune că avem nevoie de antrenori. Mai ales la cluburile de juniori. Acolo e foarte important să avem tehnicieni care termină şcoli speciale, care anual să meargă în străinătate să capete o şi mai mare experienţă. Trebuie să ţinem pasul cu schimbările permanente din fotbalul mondial. Mai este nevoie şi de antrenori profesionişti la ligile a treia şi a doua, şi chiar şi la prima ligă.

Ce spuneţi de promovarea Rapidului şi a lui CSU Craiova?

– Pentru fotbalul românesc este foarte bine. Salut revenirea celor două echipe în prima divizie. Sînt cluburi de tradiţie, iubite de mulţi suporteri. Cu ele două, nivelul Ligii I cu siguranţă creşte.

O divizie care din sezonul 2015-2016 va avea doar 14 echipe.

– E bine pentru că valorile vor fi comasate. Sigur, aş fi vrut să rămînă tot 18, dar ştim care e situaţia financiară a cluburilor. Acum e bine aşa, iar dacă în următorii ani îşi revin, poate vom avea iar 18 formaţii. Cert este că va fi un campionat corect şi puternic. Retrogradează şase echipe, va fi luptă mare pentru salvare.

”Acum fac tot ce nu îmi plăcea să fac atunci cînd jucam”

Cine este omul Victor Piţurcă, nu antrenorul?

– În afara fotbalului nu am alt program. Fotbal, fotbal şi iar fotbal. Stau acasă şi văd meciuri. De la Campionatul Mondial un singur joc nu am văzut în direct, Japonia – Coasta de Fildeş, dar l-am urmărit a doua zi cînd era în reluare. Gîndul meu însă, aşa cum spuneam, e la Grecia. Am revăzut de cîteva ori meciul nostru cu ei, partidele lor… Nu cred că fac ceva deosebit în afara fotbalului.

Totuşi, cum reuşiţi să vă pastraţi fizicul unui fotbalist în activitate, cu toate că aţi ajuns la 58 de ani?

– Pentru că acum fac tot ceea ce nu îmi plăcea să fac atunci cînd jucam. O jumătate de oră de gimnastică dimineaţa şi încă 30 de minute seara. Zilnic. Alegarea nu lipseşte nici ea. În fiecare zi alerg pînă la 5-6 kilometri. Cu toate acestea, cea mai importantă este alimentaţia. Dacă într-o anumită zi ratez alergarea, în ce priveşte mîncarea nu mă abat de la ceea ce este indicat să mănînc.

”Mi-e dor de Mircea Lucescu”

Există persoane din fotbal de care vă este dor, alături de care aţi vrea să staţi mai mult de vorbă, la o cafea?

– În general cam stau de vorbă cu toţi oamenii care îmi sunt dragi. Vorbesc des cu nea Imi, vorbesc mult şi cu Puiu Iordănescu, cu toţi colaboratorii mei, antrenorii de la naţională. Îmi face mereu plăcere să vorbesc cu foştii mei colegi Tudorel Stoica, Loţi Boloni sau Bărbulescu. Dacă mă gîndesc mai bine, da, îmi lipseşte cineva cu care aş sta mai mult de vorbă. Mircea Lucescu. Mereu o discuţie cu Lucescu îmi face plăcere. Este un om valoros si autentic de fotbal total. Vede acest sport în mod cu totul special şi-l vorbeşte din sînge.

”Boloni ar fi un excepţional selecţioner al României”

Cine credeţi că ar fi cel mai potrivit succesor la postul de selecţioner?

– Dacă după mine vine Loţi, aş avea cea mai mare satisfacţie. Sper din tot sufletul să fie aşa şi chiar să vină atunci cînd îmi termin eu treaba. Pentru echipa României, oricînd un om atît de valoros şi experimentat ar fi mai mult decît util. De fiecare dată şi-a demonstrat valoarea, oriunde şi în orice funcţie. Plus că munceşte şi el toată ziua pentru fotbal.

Cine va fi campioană mondială în Brazilia?

– Nu mă pricep la pronosticuri. Văd Germania favorită. Mereu joacă aşa cum o ştim. Este puternică şi pragmatică. Mi-au mai plăcut Brazilia, Franţa şi Belgia. Argentina, în schimb, nu mi-a plăcut deloc. Jucătorii sînt obosiţi şi blazaţi. Mai cred că meciul Brazilia – Columbia va fi unul cu un ritm fantastic.

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!

ADVERTISEMENT