News

DNA a cerut arestarea preventivă a fiului lui Victor Piţurcă și a directorului Romarm. Fostul selecționer se consideră o victimă: ”E un abuz”. Update

Fostul selecționer Victor Pițurcă a fost adus cu duba la DNA, unde a ajuns și fiul său Alex Pițurcă, pentru o confruntare în fața procurorilor.
01.02.2023 | 14:36
DNA a cerut arestarea preventiva a fiului lui Victor Piturca si a directorului Romarm Fostul selectioner se considera o victima E un abuz Update
Victor Pițurcă, audiat la DNA. Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT
01-02-2023
12:36

Victor Pițurcă se consideră o victimă: ”E un abuz”

Fostul selecționer Victor Pițurcă se consideră o victimă în acest caz, alături de fiul său Alex. Fostul selecționer a recunoscut că s-a întâlnit cu șeful Romarm, însă spune că nu știa că a fiul său a intrat într-o afacere ilegală.

Mai mult, Victor Pițurcă transmite că doar i-a împrumutat bani fiului său, pe care i-a recuperat în cele din urmă.

Eu doar l-am împrumutat pe fiul meu pentru produsele vândute. Măsti, măști de gaze, știu eu, crezi că știu? Băiatul meu a vrut să intre în afacere. Nu am dat nicio declarație, n-am semnat nimic din ce au prezentat procurorii pentru că sunt complet nevinovat, nu am nicio problemă cu această afacere și este un mare abuz.

Fiul meu, era afacerea lui. Am vorbit o jumătate de oră cu șeful Romarm. De această afacere s-a ocupat o firmă care putea să facă această afacere, nu firma noastră. Noi nu am avut nimic de-a face cu aceste produse ce s-au vehiculat că s-au vândut, nu există. Eu n-am avut nimic în comun cu această afacere.

Eu am trimis bani în firmă la Alex, Alex a plătit direct în China la bancă pentru produsele respective. Ăia știau de afacerea asta, noi știam? Îi mai lua Alex pe respectivii în combinația asta dacă știa el să cumpere? Întrebați-l pe Alex. Eu am băgat bani în firma lui Alex, Alex s-a ocupat și am trăit cu sufletul la gură până mi-au revenit banii.

Fiul meu nu a comis nicio ilegalitate. E foarte supărat, n-a semnat nimic. A intrat și el într-o afacere de genul ăsta, eu vă imaginați cât pot să regret, că n-am vrut, nu îmi trebuia, pentru el am făcut, asta a fost totul. Ăsta e adevărul”, a transmis Pițurcă.

01-02-2023
04:39

Alex Pițurcă a fost lăsat liber

Alex Pițurcă a fost lăsat liber alături de șeful Romarm Gabriel Țuțu, cu toate că procurorii DNA cereau sa fie reținut 30 de zile.

Cei doi au fost plasați, în schimb, sub control judiciar pentru 30 de zile. Decizia a fost luată în cursul nopții de marți spre miercuri. Tribunalul București luase în analiză propunerea arestării preventive pentru 30 de zile și trimiterea lor la Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Poliției Capitalei (CRAP).

Această decizie nu e definitivă și poate fi contestată de procurorii DNA, moment în care dosarul va ajunge la Curtea de Apel București.

31-01-2023
21:34

DNA a cerut arestarea preventivă a fiului lui Victor Piţurcă şi a directorului Romarm. Tribunalul Bucureşti judecă solicitarea, marți noapte

În cursul zilei de marți, 31 ianuarie, procurorii DNA au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, şi a lui Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă.

Cei doi sunt vizați în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.

Conform Antena 3, propunerea de arestare a celor doi a fost trimisă de DNA la tribunal marţi seară. Rămâne de văzut dacă instanța va da în această noapte un verdict sau va stabili termen de judecată ziua de miercuri.

31-01-2023
19:01

Dosarul măştilor în care sunt implicați Victor Piţurcă, fiul său şi directorul Romarm a început în anul 2020. Ce dosare mai au legătură cu speța DNA

Apar noi informații din dosarul măştilor neconforme în care sunt cercetaţi selecţionerul Victor Piţurcă, fiul acestuia, Alexandru, dar şi directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu.

Se pare că speța are ca punct de plecare vara anului 2020. Atunci, dosarul a fost înregistrat iniţial la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Treptat, odată cu avansul anchetei, din speța DNA au fost disjunse şi alte dosare, se arată în documentele procurorilor DNA. citate de News.ro.

Iată cursul anchetei:

  • 29 octombrie 2020: urmărirea penală a fost extinsă şi pentru infracţiunea de evaziune fiscală.
  • 10 februarie 2021, urmărirea penală a fost extinsă vizând infracţiuni de folosire in orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, favorizarea făptuitorului şi accesul ilegal la un sistem informatic.
  • tot în februarie 2021: urmărirea penală a fost extinsă la infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare şi luare de mită, procurorii autosesizându-se cu privire la aceste fapte.
  • 13 aprilie 2022: s-a dispus disjungerea cauzei şi formarea unui nou dosar la nivelul Serviciului pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de coruptie săvârşite de militari din cadrul DNA cu privire la infracţiuni de trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, luare de mită , dare de mită.

Pe 9 iulie 2020 a fost înregistrat la D.N.A. – Secţia de combatere a corupţiei, sub un denunţ formulat de o persoană cu identitate protejată, cu privire la faptul că directorul general al CN Romarm SA a primit foloase necuvenite în scopul achiziţionării, în condiţii păgubitoare pentru statul român, a unor utilaje / linii de producţie de măşti de protecţie respiratorie.

Tot în vara lui 2020 a fost dispusă urmărire penală in rem în dosar. În august 2022 din dosarul de abuz în servicu în care era cercetat Ţuţu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la faptele vizând achiziţia lotului de măşti de protecţie respiratorie produse în Vietnam.

În final, au fost reunite două dosare, ajungându-se la cel în care directorul Romarm şi fiul lui Piţurcă sunt reţinuţi şi se cere arestarea lor preventivă.

31-01-2023
15:31

DNA, explicații după reținerea lui Alex Pițurcă. Procurorii cer arestarea preventivă a acestuia, dar și a șefului Romarm

DNA a anunțat oficial marți, într-un comunicat, că Alexandru Pițurcă a fost reținut în dosarul privind achiziţia de utilaje şi măști de protecție în perioada pandemiei de COVID-19.

Procurorii propun arestarea preventivă a lui Alexandru Pițurcă, dar și a șefului Romarm, Gabriel Țuțu, pus în libertate, marți. Fiul fostului selecționer este acuzat de cumpărare de influență.

Din referatul procurorilor reiese că, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, Alexandru Pițurcă ar fi acceptat, în mod direct, condițiile impuse de Țuțu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra unor funcționari din cadrul MApN și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecție împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte și societatea administrată de inculpat.

În plus, Țuțu ar mai fi promis că îi va determina pe aceeași funcționari să efectueze recepția produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme, și să achite la timp facturile emise în acest sens, potrivit DNA.

Țuțu ar fi primit, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei, reprezentând prețul traficului de influență.

31-01-2023
14:19

Alexandru Pițurcă, reținut 24 de ore de procurorii DNA

Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer Victor Pițurcă, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

Acesta a fost audiat mai bine de 8 ore în același dosar al măștilor neconforme livrate către spitalele Ministerului Apărării Naționale.

Alexandru Pițurcă a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru infracțiunea de cumpărare de influență conform Antena 3.

31-01-2023
13:19

Victor Piţurcă a plecat de la DNA, fiul său rămâne la audieri

Alex Piţurcă, fiul fostului selecţioner, s-a prezentat marţi dimineaţă la DNA, unde este audiat de mai bine de 7 ore.

Între timp, Victor Piţurcă a părăsit sediul DNA, unde revenise la doar trei ore după ce a fost plasat sub control judiciar. De această dată, fostul selecţioner a stat doar 90 de minute în faţa procurorilor.

31-01-2023
11:49

Victor Piţurcă, înapoi la DNA

Victor Piţurcă a părăsit sediul DNA în jurul orei 10, când i-a expirat mandatul de reţinere pentru 24 de ore, dar spre supriza tuturor fostul selecţioner s-a întors în câteva ore în faţa procurorilor anticorupţie.

La ora 13.45 Piţurcă a intrat din nou în sediul DNA, fără să le ofere vreo explicaţie jurnaliştilor care aşteptau la intrare.

31-01-2023
08:30

Victor Pițurcă, plasat sub control judiciar

Procurii DNA nu au cerut arestul preventiv pentru fostul selecționer Victor Pițurcă, audiat dumnică seara într-un dosar privind achiyiția de măști din China.

Marţi dimineaţă, judecătorii au hotărât plasarea lui Victor Piţurcă sub control judiciar, după ce acesta şi-a petrecut noaptea de luni spre marţi în arest. La ieşirea din arest, fostul selecţioner a declarat: “Nu am nicio treabă cu afacerea asta”.

La rândul său, Alexandru Pițurcă este acuzat de complicitate la infracțiunea de cumpărare de influență.

Tatăl și fiul vor fi audiați de către procurorii DNA, în principalul dosar de achiziționare a măștilor medicale în pandemie.

Victor Pițurcă, dus cu duba la DNA

DNA a trimis, între timp, un comunicat oficial prin care explică ce urmăresc procurorii DNA. Țuțu Gabriel, directorul general al Romarm SA, e principalul suspect.

ADVERTISEMENT

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată, fals intelectual. Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență”, au transmis, pentru început, reprezentanții DNA.

ADVERTISEMENT

Potrivit comunicatului, Țuțu Gabriel ”ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).

Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului)”.

ADVERTISEMENT

Practic, Țuțu a introdus în sistem măști în valoare de milioane de lei, care nici măcar nu erau conforme. Situația a fost des întâlnită în pandemie, când o mască în China valora 10 bani, dar în România se vindea cu 10 lei, pe fondul psihozei generale.

”Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

ADVERTISEMENT

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei. Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”, mai transmite DNA.

Pe scurt, Victor Pițurcă ar fi cel care a dat mită pentru a se asigura că firma fiului său PAV Green Energy, va câștiga contracte avantajoase cu statul român, o piață ideală de desfacere pentru măști de protecție ieftine, neconforme, care erau vândute la suprapreț. Firma familiei Pițurcă a obținut peste 2 milioane de euro din contractele cu MApN.

ADVERTISEMENT