News

Special. Poveste incredibilă. “Şi-a falsificat paşaportul ca să plece afară”

Victor Piturca a vorbit despre un episod petrecut in 1989, cand el si Tudorel Stoica au plecat de la Steaua pentru a semna cu Lens, in Ligue 1.
20.12.2017 | 00:11
Special Poveste incredibila Sia falsificat pasaportul ca sa plece afara
ADVERTISEMENT

Invitat la o emisiune TV, Victor Piţurcă a lansat o ipoteză total neaşteptată. Fostul selecţioner a vorbit despre culisele dublului transfer realizat de Lens de la Steaua, în vara anului 1989, atunci când el şi Tudorel Stoica au trecut în Ligue 1. 

Conform fostului selecţioner, în afara dispensei pentru a a părăsi ţara, Tudorel Stoica a primit şi o altă favoare importantă din partea lui Valentin Ceauşescu, despre care se ştie că a intervenit pentru a ajuta mai mulţi fotbalişti de mare valoare ai României în acea perioadă.

ADVERTISEMENT

“Tudorel avea 36 de ani, iar eu 34. Ştiu că şi el şi-a făcut paşaport nou, tot cu 34 de ani. Adică s-a dat mai tânăr. Era băbăciune la 36. Dar să nu dezvoltăm mai mult, poate se supără. Numai Valentin Ceauşescu putea să ne ajute. Ne-a lăsat pe noi, ‘băbăciunile’. Un impresar ungur, cel care l-a transferat şi pe Boloni, ne-a ajutat şi pe noi să mergem la Lens”, a povestit Piţurcă la o televiziune de Sport.

Prezent şi el în studio, Ilie Dumitrescu, şi el coleg cu Piţurcă şi Tudorel Stoica în 1989, s-a amuzat copios de aceste dezvăluiri:“Stai că nu am înţeles. Cum adică? Mor de râs, nu mai pot! Nu îmi vine să cred”. Discuţia a mers apoi pe un ton de amuzament, iar Piţi nu a mai insistat pe subiect.

ADVERTISEMENT

Stoica a stat un singur sezon la Lens, după care a revenit în România, unde a mai jucat încă un an până la retragere. Este convins că povestea lui Piţurcă nu este nimic mai mult decât o glumă: “Nu aveam cum să îmi fac paşaport cu o vârstă mai mică. Păi nici să trec graniţa nu mă lăsau. Şi nici nu aveam de ce. Cei de la Lens m-au luat pentru performanţele pe care le aveam, nu pentru vârstă. Piţurcă mai glumeşte şi el, probabil făcea mişto că vreau eu să am aceeaşi vârstă cu el. Dar eu aş zice că eram chiar mai tânăr. Pe teren contează dacă îţi arăţi vârsta”

Tudorel Stoica este unul dintre cei mai titraţi fotbalişti din România. A câştigat şapte titluri de campion al României, cinci cupe, Cupa Campionilor şi Supercupa Europei. Transferul la Lens, din vara anului 1989, s-a făcut după ce Steaua câştigase Cupa României, în faţa rivalei Dinamo, scor 1-0, cu un gol marcat de Gheorghe Hagi.

ADVERTISEMENT