ADVERTISEMENT
Fotbal intern

Victor Pițurcă, o nouă aventură modestă ca antrenor la o echipă de club. Fostul selecționer are un trecut cenușiu: mandate scurte, rezultate slabe și plecări cu scandal

Autori: Adrian Baciu, Iulian Pavel | 04.01.2020 | 16:16
Victor Pițurcă, o nouă aventură modestă ca antrenor la o echipă de club. Fostul selecționer are un trecut cenușiu: mandate scurte, rezultate slabe și plecări cu scandal
Victor Pițurcă, o nouă aventură modestă ca antrenor la o echipă de club. Fostul selecționer are un trecut cenușiu: mandate scurte, rezultate modeste și plecări cu scandal. Sursa foto: sportpictures.eu

În septembrie 2019, Victor Pițurcă era numit antrenor la Universitatea Craiova în locul lui Corneliu Papură, iar fanii olteni sperau că echipa din Bănie va avea o cu totul altă față în Liga 1. Nu a fost să fie așa, întrucât jocul oltenilor a fost unul oscilant, iar finalul de an 2019 găsește echipa olteană pe locul 4, la 7 puncte de liderul CFR. Acum, ”Piți” este pe picior de plecare de pe ”Ion Oblemenco”, lăsând în urmă un nou mandat extrem de scurt.

ADVERTISEMENT

Victor Pițurcă, o nouă aventură modestă ca antrenor la o echipă de club. Fostul selecționer are un trecut cenușiu: mandate scurte, rezultate slabe și plecări cu scandal

La venirea pe banca Universității, Pițurcă anunța ambiții mari, precum câștigarea titlului și participarea în grupele unei competiții europene din sezonul viitor. Mulți uitau însă că ultimele mandate de antrenor ale fostului selecţioner s-au încheiat urât, unele cu mari scandaluri.

Performanțele lui Victor Pițurcă la echipele de club în ultimele două decenii s-au rezumat la un titlu și o Supercupă cu Steaua în sezonul 200-2001. După acel sezon, pentru fostul selecționer au urmat mandate scurte, presărate cu eșecuri pe bandă rulantă și scandaluri răsunătoare.

Victor Pițurcă, etern loc 2 cu Steaua/FCSB în 2002-2004

ADVERTISEMENT

După ce a câștigat singurul său titlu în Liga 1 ca antrenor al Stelei în sezonul 2000-2001, trofeu care reprezintă ultimul titlu câștigat de Steaua Bucureşti înainte de “era Becali”, Pițurcă a intrat pe o pantă descendentă a carierei de antrenor la nivelul echipelor de club.

Victor Piţurcă a fost primul antrenor al celor de la FCSB de după preluarea clubului de Gigi Becali. El a stat între 2002 şi 2004 la echipă, însă de fiecare dată a încheiat pe locul doi.

În 2004, Piți a plecat de la Steaua după un prim scandal cu Gigi Becali. Din cauza faptului că Becali hotărâse peste capul lui Piţurcă să îl dea afară pe Romeo Pădurețu, fostul selecționer a decis să părăsească ”Ghencea”.

ADVERTISEMENT
  • 112 meciuri a stat Pițurcă pe banca Stelei în perioada 2002-2004

Revenire scurtă la FCSB în 2010. Plecare cu scandal

ADVERTISEMENT

Startul sezonului 2010-2011 l-a găsit pe Victor Piţurcă pe banca FCSB-ului sau Steaua cum se numea atunci echipa lui Becali. A fost ultima colaborare cu Gigi Becali.

Patronul a insistat mult pentru aducerea lui şi spunea înainte de numire: “Nu mai suport să ia campionatul alții şi Steaua să termine 4-5 ani la rînd pe locul 2. Să vină Piţurcă, pentru că el a făcut fotbal electronic în Ghencea!”.

ADVERTISEMENT

Piţi a venit, însă i-a interzis patronului să mai vorbească public despre echipă, fapt cu care Becali nu putea fi niciodată de acord: “Eu, când am venit a doua oară, am discutat cu el, am pus lucrurile la punct şi i-am zis aşa lui Gigi: ‘Dacă vrei să vin şi să ne înţelegem, mie îmi trebuie garanţie! Garanţie să nu vorbeşti’. Vrei? Bine. Nu vrei? Asta e!”, a spus Piţurcă după ce a plecat de la FCSB.

  • 2 meciuri și 2 victorii a reprezentat mandatul lui Pițurcă la Steaua/FCSB în 2010

Tot în 2010, alt scandal, cu Adrian Mititelu

ADVERTISEMENT

În 2010, Pițurcă a dus un război cu un alt patron coleric din fotbalul românesc de la acea vreme: Adrian Mititelu. Piți a fost convins atunci să preia echipa în etapa a 6-a a campionatului.

A fost liniște în Bănie doar 12 meciuri. Piţurcă a fost suspendat de Mititelu din funcție şi nu a mai fost lăsat să intre la antrenamentele echipei. A izbucnit un scandal monstru care s-a mutat la Comisiile FRF. Trei ani mai târziu a venit şi decizia: Piţurcă trebuie să primească daune 7 milioane de euro de la Mititelu.

  • 16 meciuri: 7 victorii, 3 egaluri și 6 eșecuri, cifrele lui Pițurcă în 2010 la U Craiova

Scandal și peste hotare cu Pițurcă în prim-plan

După un mandat de trei ani la națională (2011-2014), pentru Victor Pițurcă a urmat prima aventură în străinătate. În 2014 a preluat Al Ittihad, însă rezultatele proaste i-au adus o demitere.

În primul descălecat la arabi (2014-2015) Victor Pițurcă a condus echipa în 23 de partide. ”Tigrii” au terminat campionatul pe locul 4, iar Pițurcă a fost demis.

Arabii au apelat din nou la tehnicianul român în sezonul imediat următor. Neplătit în al doilea mandat de la Al Ittihad, Piţurcă a dat clubul în judecată şi a avut câștig de cauză la TAS. Arabii au făcut recurs, dar decizia finală a fost tot în favoarea antrenorului român.

Procesul a fost câştigat în 2018 de antrenorul român, care a încasat aproximativ 2 milioane de euro de la arabi.

  • 49 de meciuri în doi ani a stat Victor Pițurcă pe banca celor de la Al Ittihad

Victor Piţurcă, mandat de 16 meciuri la U Craiova

În sezonul 2019-2020 din Liga 1, Victor Piţurcă a stat 16 meciuri pe banca Universităţii Craiova. Şi-a început mandatul cu o înfrângere în faţa FCSB-ului, scor 0-1 și l-a încheiat la fel, tot cu un eșec contra steliștilor, scor 0-2.

Pițurcă a dus Craiova pe locul 4 în campionat, după opt victorii, trei remize și cinci înfrângeri în toate competițiile. Antrenorul de 63 de ani i-a dus pe olteni până în sferturile de finală ale Cupei României.

  • 16 meciuri a stat Pițurcă pe banca Universității Craiova în 2019

În afară de mandatele de la echipele de club, Victor Pițurcă (63 de ani) a mai condus echipa națională în trei rânduri: 1998-1999, 2004-2009 și 2011-2014 și naționala U21 în perioada 1996-1998, alături de care a obținut calificarea la Europeanul fin 1998.

  • 1 titlu are Piţi în cariera de antrenor (2001 cu Steaua)
  • 2 calificări la Euro a bifat selecţionerul Piţurcă (2000 şi 2008)

Prima experiență a lui Pițurcă în postura de antrenor a avut loc în 1994-1995, tot la U Craiova. Oltenii, cu Piţi pe bancă, au încheiat sezonul pe locul 2, performanță care nu a fost depășită până astăzi de Universitatea Craiova. 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!