News

Victor Ponta aruncă în aer lupta pentru Cotroceni, cu șanse reale să ajungă președinte. „Va interveni votul util. Vor merge cu un câștigător”

Cu câteva zile înainte de lansarea oficială a campaniei electorale, lupta pentru a ajunge în turul doi este se prezintă mai surprinzătoare decât ne imaginam
31.03.2025 | 18:15
Victor Ponta arunca in aer lupta pentru Cotroceni cu sanse reale sa ajunga presedinte Va interveni votul util Vor merge cu un castigator
Victor Ponta, șanse reale la Cotroceni. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Apariția pe locul secund a lui Victor Ponta, cu mult peste candidatul alianței de la guvernare, în cel mai recent sondaj de opinie, arată o bătălie electorală strânsă între trei candidați. Scorul foarte bun cu care este creditat fostul premier arată că acesta primește cu adevărat sprijinul social-democraților, sunt de părere analiștii politici.

Victor Ponta, în lupta pentru turul doi

Sondajul realizat de cei de la Verifield, și publicat luni de către Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook, a arătat o imagine surprinzătoare a cursei electorale cu doar cinci zile înainte de lansarea oficială a campaniei electorale. Victor Ponta apare pe locul secund, în urma lui George Simion care este dat de către toate sondajele drept câștigător sigur al turului întâi, cu un mic avans în fața lui Nicușor Dan, dar având aproape 5 procente în fața lui Crin Antonescu, candidatul alianței PSD-PNL-UDMR.

ADVERTISEMENT

Și în lumina ultimelor alegeri, locale și prezidențiale, dar nu numai, în spațiul public aceste sondaje sunt privite cu foarte mult scepticism. Acest lucru s-a întâmplat și cu cifrele acestui sondaj, cu multe reacții negând posibilitatea ca Ponta să fie pe locul secund în preferințele alegătorilor, sau arătând că Nicușor Dan este avantajat de acest rezultat, care pune presiune pe Elena Lasconi să iasă din cursa electorală.

Totuși, multe voci au subliniat veridicitatea acestor cifre, cel puțin în ceea ce privește ordinea candidaților la momentul actual. Sociologul Remus Ștefureac, directorul Inscop, a susținut că același clasament apare în cinci alte sondaje de opinie realizate în ultimele zece zile. Analiștii politici sunt de părere că ascensiunea fostul premier PSD nu reprezintă o atât de mare surpriză în contextul în care și-a construit o campanie prin care adună voturi din toate bazinele electorale. În plus, aceștia subliniază că acest sondaj, realizat de o firmă de încredere, trebuie privit ca ceea ce este el, o imagine de moment a cursei electorale.

ADVERTISEMENT

„Faptul că Victor Ponta este pe locul doi și că ar putea câștiga alegerile prezidențiale este o posibilitate de luat în calcul, nu trebuie tratată ca un neadevăr, o manipulare a caselor de sondare. S-ar putea ca acest sondaj să aibă un parfum de veridicitate și, în plus, Verifield, este una dintre companiile de sondare cele mai bune din România.

Cifrele din sondaje nu trebuie luate drept cele care vor fi în exit-poll sau la urne. Nu e același lucru. Ele sunt niște poze de moment ale unei dinamici sociale, în condițiile în care peste 40% din respondenți sunt nehotărâți. Cu un floating-voters atât de mare care se mișcă dintr-o parte în alta nici nu putem vorbi de tendințe clare și că acestea vor fi rezultatele finale”, a declarat, pentru FANATIK, Andrei Țăranu, profesor de științe politice în cadrul SNSPA.

ADVERTISEMENT

Acesta notează că unul dintre mecanismele psihologice care explică susținerea de care se bucură Victor Ponta stă în imaginea negativă a fostul președinte Klaus Iohannis, cel care l-a învins pe Ponta în 2014.

ADVERTISEMENT

„În ceea ce-l privește pe Victor Ponta poți să înțelegi de ce crește. Este și un conformism social la mijloc. Adică oamenii l-au votat în 2014, Iohannis i-a dezamăgit îngrozitor în cei zece ani, și atunci mă întorc frumos la Victor Ponta, care a fost învins de Iohannis pe care eu îl detest în momentul acesta. Este un act psihologic cât se poate de valid. Voi încerca acum cu Ponta pentru că el nu a apucat să mă dezamăgească.

Apoi, Victor Ponta este expresia pură a ceea ce se numește catch-all-parties, pentru că el apucă electorat chiar din toate părțile. Nu există electorat la care să nu se ducă Ponta, că se duce și la USR, și la Șoșoacă, și la Georgescu, dar în special la PSD. El este genul de candidat care are potențial tocmai din această perspectivă. El nu e genul care să se arunce în apă fără a avea doi trei colaci de salvare”, a mai declarat acesta, pentru FANATIK.

Adevăratul beneficiar al voturilor PSD

George Simion, cu un scor de 35%, pare să fi reușit să preia astfel majoritatea voturilor de la Călin Georgescu (la alegerile prezidențiale, cei doi au avut un total de 37%), iar întrebarea care se naște este de unde își ia acum Victor Ponta voturile? Fostul lider PSD și-a lansat candidatura țintind, de asemenea, electoratul suveranist, care în sondatul Verifield este la peste 40% din electorat. AUR, alături de POT și SOS, adună susținerea a 42% din electorat.

În schimb, voturile lui Ponta și Simion ar duce acest electorat la peste 55%, o cifră mult prea mare chiar și în condițiile în care toți candidații și liderii politici s-au poziționat pe linia suveranistă (de văzut și pozițiile lui Marcel Ciolacu, cu declarații anti woke, anti-Soros, pro-Trump, în ciuda criticilor la adresa AUR și POT). Pe de altă parte, electoratul partidelor de la guvernare este și el la peste 40%, în timp ce candidatul coaliției nu este cotat decât cu 16%. Altfel spus, Crin Antonescu nu strânge nici măcar jumătate din electoratul alianței.

„Se vede foarte clar că acesta ia din electoratul PSD. Dacă ne uităm la scorul lui Simion vedem aproape o transpunere exactă a bazinului suveranist. Cred că 80% din electoratul pe care-l ia Ponta e din jurul PSD-ului, de aceea Crin rămâne cu 16%, adică un pic mai mult decât scorul PNL-ului”, a declarat, pentru FANATIK, politologul Cristian Hrituc.

verifield partide
Sondaj Verifield, partide politice. Sursa: Facebook/ Nicușor Dan

„Mă așteptam la o creștere a lui Ponta, dar totuși este un scor impresionant, ciudat că are mai multe voturi decât candidatul partidelor coaliției. Dacă ne uităm la votul pe partide, vedem că atât PNL cât și PSD au scăzut mult față de alegeri. E clar că Ponta ia o parte semnificativă a voturilor din partea PSD, plus voturi de la Georgescu, atunci se cam explică”, este de părere și sociologul Mircea Kivu, într-o declarație pentru FANATIK.

De altfel, vedem pe conturile sale de social media mesaje adresate atât primarilor PSD cât și mesaje populiste, unde PSD este chiar criticat pentru subvenția acordată partidelor politice. „Primarii sunt cei mai apropiați de comunitate. Amenințările cu tăierile de bani nu mai merg in 2025”, era mesajul postat duminică de către Ponta, pentru ca 24 de ore mai târziu să critice partidele pentru că nu s-au dat bani la pensii. „Nu au fost bani pentru alocațiile copiilor. Nu au fost bani pentru pensii. Nu au fost bani pentru militari și polițiști!”, a scris acesta sub titlul unui articol ce preciza că partidele au primit 200 de milioane de euro.

Electoratul PSD, cu Ponta sau Antonescu?

Aceste cifre vin în contextul în care doar săptămâna trecută liderii PSD își amenințau primarii din țară să pună mână să lupte pentru campania lui Crin Antonescu, altfel îi pasc tot felul de nenorociri, precum alegeri în două tururi (chiar și cazul unei victorii a lui Ponta). În același timp, Ponta își face campanie pe TikTok chiar în fața sediului PSD, în care le spune social-democraților că trebuie să voteze cu cine cred ei, nu cu cine le zice partidul.

Neîncredere este și în rândul liberalilor, care au văzut cum, în ciuda declarațiilor dure, Ponta a fost numit în fruntea comisiei parlamentare pentru industrii. „Declarativ da, faptic nu prea”, a declarat luni Vasile Blaga, când a fost întrebat la Parlament dacă social-democrații s-au dezis cu adevărat de Ponta. Practic, temerea în rândul liberalilor care nu au vrut să-l împingă pe Bolojan în această cursă, este să se trezească cu un PSD care trage cu fostul lider.

Analiștii politici sunt de părere că, într-un scenariu în care Ponta se menține mult peste Antonescu, și cu șanse reale de a prinde el turul secund în fața lui Nicușor Dan, cei mai mulți social-democrați vor alege să fie de partea unui câștigător. Altfel spus, există șanse să avem un scrutin electoral în care baronii locali nu vor mai conta în lupta pentru prezidențiale, în ciuda amenințărilor constante ce vin dinspre liderii de la centru.

„Ce vor gândi psd-iștii cand vad că Ponta e mai bun decât Crin? Pur și simplu va interveni votul util. Ponta e de-al lor. Vor merge pe un câștigător. Vor merge pe Ponta, care are o mai mare priză. Totuși, acesta a fost activ în ultimii ani în politica românească. Sunt multe generații de psd-iști care nu l-au prins pe Crin și rezonează mult mai mult cu discursul lui Ponta”, a mai declarat, pentru FANATIK, analistul politici Cristian Hrituc.