News

Victor Ponta, critici dure la decizia PSD: “Unde-s spitalele? Vă faceţi campanie pe tragedia oamenilor”

15.11.2020 | 16:50
Victor Ponta critici dure la decizia PSD Undes spitalele Va faceti campanie pe tragedia oamenilor
ADVERTISEMENT

Victor Ponta a recţionat dur la anunţul lui Marcel Ciolacu legat de suspendarea campaniei electorale a PSD după tragedia care a lovit Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ.

Zece oameni bolnavi de COVID-19 şi internaţi pe secţia de Terapie Intensiv şi-au pierdut viaţa într-un incendiu, iar medicul de gardă a suferit arsuri grave în timp ce încerca să-i salveze.

ADVERTISEMENT

La mai puţin de 24 de ore de la producerea tragediei, Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat că formaţiunea pe care o conduce îşi va suspenda toate acţiunile de campanie electorală şi că prioritatea tuturor decidenţilor politici ar trebui să fie sănătatea oamenilor şi nu alegerile.

Victor Ponta acuze dure pentru Marcel Ciolacu: „Vă faceţi campanie pe tragedia oamenilor“

După incendiul care a curmat viaţa a 10 oameni internaţi la ATI Piatra Neamţ, Marcel Ciolacu a anunţat pe Facebook că PSD îşi suspendă campania electorală pentru alegerile parlamentare. Iar Victor Ponta a reacţionat, tot pe Facebook, la decizia foştilor săi colegi de partid.

ADVERTISEMENT

„Şi cu ce îi ajută pe oameni că voi nu mai faceţi campanie acum? Ajută victimele şi rudele lor cu ceva? Îl ajuta pe medicul erou care (la 5 ani după „Colectiv”) trebuie transportat în afara ţării pentru îngrijiri medicale? Îi ajută pe bolnavii mutaţi forţat de la Piatra Neamţ la Iaşi unde condiţiile sunt la fel de rele?

Sau, prin anunţul că opriţi campania, vă faceţi şi voi campanie pe tragedia oamenilor?“, a scris fostul premier.

ADVERTISEMENT

Victor Ponta: „Guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă nu au făcut niciun spital“

Victor Ponta şi-a continuat tirada, cu atacuri punctuale. Fostul PSD-ist le-a reproşat celor care i-au fost colegi de partid votarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier, iar acesta „nu a făcut nimic să îmbunătăţească Sistemul de Sănătate“. Apoi, lipsa de realizări a guvernelor PSD conduse de Grindeanu, Tudose şi Dăncilă şi abandonarea proiectului spitalelor regionale. Şi multe alte decizii PSD din perioada 2015-2020. Nu l-a uitat nici pe Klaus Iohannis, preşedintele României şi atunci, la Colectiv, şi acum, la Piatra Neamţ, care nu a cerut cu vehemenţă demisia guvernului Orban, la fel ca în 2015.

Vă redăm mesajul complet al lui Victor Ponta:

„Şi cu ce îi ajută pe oameni că voi nu mai faceţi campanie acum? Ajută victimele şi rudele lor cu ceva? Îl ajuta pe medicul erou care (la 5 ani după ‘Colectiv’) trebuie transportat în afara ţării pentru îngrijiri medicale? Îi ajută pe bolnavii mutaţi forţat de la Piatra Neamţ la Iaşi unde condiţiile sunt la fel de rele?

ADVERTISEMENT

Sau, prin anunţul că opriţi campania, vă faceţi şi voi campanie pe tragedia oamenilor?

1. Credeţi că aşa uită oamenii că după ce am demisionat eu din funcţie după tragedia de la ‘Colectiv’ (spre bucuria lui Dragnea şi a ‘securiştilor’ de pe lângă el – toţi rămaşi şi acum în conducerea Partidului) l-aţi votat pe Cioloş – care bineînţeles nu a făcut nimic să îmbunătăţească Sistemul de Sanatate?

2. Credeţi că aşa uită oamenii că aţi avut Guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncila în care NU s-a făcut niciun spital nou? Că aţi abandonat proiectul spitalelor regionale doar pentru că erau promovate de Corina Creţu?

3. Credeţi că aşa uită lumea că l-aţi votat pe Orban, Tătaru şi guvernul lui de incompetenţi şi hoţi – care acum se spală pe mâini de orice responsabilitate şi aruncă toată responsibilitatea pe Arsene şi PSD care au condus CJ Neamţ în ultimii ani?

4. Credeţi că aşa uită lumea că aţi luat un ticălos incompetent de la PNL (în 2019 se pupa cu Orban şi Rares pe scenă) şi l-aţi pus manager la Spitalul Morţii? După ce PNL pusese înainte un patron de Pompe Funebre?

5. Credeţi că aşa uită lumea că aţi iniţiat legea privind Alegerile Locale în 27 Septembrie mână în mână cu PNL? Şi că acum v-aţi prefăcut la Senat că nu mai puteţi schimba data Alegerilor Parlamentare? Şi plângeţi cu lacrimi de crocodil pe umărul celor îmbolnăviţi de Covid din cauza campaniilor electorale?

6. Credeţi că aşa uită lumea că o armată de doctori sunt în campanie şi la televiziuni pentru interesul vostru politic în loc să trateze bolnavii în Spitale? Poate acum îi trimiteţi înapoi la munca lor – mult mai importantă decât aceea de agent electoral sau de parlamentar.

De la Cioloş şi Orban nu aveam absolut nicio aşteptare / nu i-a interesat niciodată Sistemul de Sănătate – doar voturile şi poziţiile lor bănoase la Bruxelles sau la Palatul Victoriei! De la USR nici atât – acum au uitat brusc cum ‘corupţia ucide’ / şi că au avut Guvernarea şi în 2016, şi în 2020 şi au făcut fix NIMIC din ce criticau la mine! De la Iohannis nu mă aşteptam deloc să ceară demisia Guvernului – cum a făcut acum 5 ani – când a fost vorba de un club privat, nu de un spital public!

Dar de la voi oamenii aşteptau soluţii şi sprijin – nu să vă opriţi campania!

Incompetenţa ucide – dar ipocrizia şi fariseismul vostru sunt la fel de nocive!

Mai bine faceţi campanie şi spuneti cum o să faceţi după 6 Decembrie exact ce NU aţi făcut deloc în ultimii 5 ani! Eu nu vă cred – dar mai găsiţi voi ceva naivi!“, a scris fostul premier.

Guvernul Ponta a demisionat în urmă cu 5 ani, după incendiul de la Colectiv

Tragedia de la Piatra Neamţ are loc la 5 ani distanţă de incendiul din clubul Colectiv, în urma căreia şi-au pierdut viaţa 64 de persoane.

Colectiv a venit pe neaşteptate şi a fost cel mai negru moment din istoria României postdecembriste, depăşind ca număr de victime accidentul aviatic de la Baloteşti, din 1995. Guvernul PSD condus de Victor Ponta a decretat trei zile de doliu naţional, iar Ministerul de Interne a instituit Planul Roşu de Intervenţie. Protestele care au urmat tragediei au dus la demisia Guvernului Ponta, pe 4 noiembrie 2015, dar şi a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

Ce spunea prim ministrul Victor Ponta când a demisionat, în noiembrie 2015: “Cei care speculează în scop politic suferința oamenilor, mai devreme sau mai târziu, vor plăti un preț foarte scump”

„Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății. Oamenii simt nevoie de mai mult și ar fi o greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nici nu cred că este corect să las această responsabilitate nici pe seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniștrilor. Sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte din societate îl așteaptă și începînd de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru. Fac acest lucru pentru că în anii de politician am rezistat la orice bătălie cu adversarii politici însă nu mă bat cu oamenii”, a declarat Victor Ponta.

„Supărarea și suferința oamenilor nu trebuie să degenereze în jocuri de putere și cred că agresivitatea și violența verbală e un cost pe care nu trebuie să ni-l asumăm. Sper ca depunerea mandatului și al guvernului să satisfacă așteptările celor care au protestat”, a mai spus Victor Ponta.

„Într-un climat tulburat cu proteste în stradă este greu să promovezi noi proiecte pozitive, eu mă pricep doar la proiect pozitive, cei care cred că doar cu ură pot conduce țara vor constata cum au constatat în 2012 că nu e așa. Vreau să mulțum tuturor celor care au votat acest guvern, liderilor de coalitie de guvern și parlamentarilor care au fost alături de guvern și sunt convins că forțele politice care ne-au sprijinit au cu ce să se mândrească cu rezultatele economice”, a adăugat Victor Ponta.

„Vreau să fac o singură observație și nu mă refer la nimeni in special, este doar o experiență, cei care speculează în scop politic suferința oamenilor, mai devreme sau mai târziu, vor plăti un preț foarte scump și mi-e teamă că o să am dreptate”, spunea Victor Ponta în noiembrie 2015, când îşi înainta demisia din postul de prim ministru al României.

Tragedia de la Colectiv a scos la iveală problemele majore existente la nivel naţional, de la neregulile în acordarea avizelor de funcţionare până la incapacitatea sistemului medical de a face faţă unui asemenea eveniment. Colectiv ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă, un factor declanşator pentru măsuri reale de prevenire şi pentru dezvoltarea unui sistem medical mai bine pregătit.

Au trecut 5 ani şi o nouă tragedie a lovit. De data aceasta, într-un spital administrat chiar de statul român, cel care ar fi trebuit să înveţe şi să ia măsurile potrivite după Colectiv.

ADVERTISEMENT