Alegeri 2024

Victor Ponta, previziuni sumbre despre economia României. ”2025 va fi un an groaznic”

Fostul premier preconizează că România va trece printr-un an extrem de dificil din punct de vedere economic, iar deficitul bugetar va atinge un nivel record
03.07.2024 | 11:42
Victor Ponta previziuni sumbre despre economia Romaniei 2025 va fi un an groaznic
Victor Ponta, previziuni sumbre despre economia României Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Victor Ponta consideră că anul 2025 va fi unul extrem de dificil economic în special într-o Europă fragilizată de efectele războiului din Ucraina.

Victor Ponta, previziuni sumbre despre economia României

Potrivit fostului premier, anul viitor va fi atât cel mai bun, mai ales prin prisma absenței alegerilor, cât și cel mai dificil din punct de vedere economic.

ADVERTISEMENT

„Anul viitor e groaznic din punct de vedere economic, financiar. În același timp, este cel mai bun an. De ce? Nu mai ai alegeri patru ani de zile. Și e anul cel mai rău pentru că ți s-au acumulat toate bolile de-a lungul timpului, boli interne și externe”, a explicat Victor Ponta pentru Gândul.

Liderul Pro România mai spune că situația economică a Europei este extrem de fragilă și că deciziile luate la nivel european sunt esențiale pentru evitarea unui colaps financiar și pentru susținerea unei redresări economice durabile.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să se decidă lucruri extraordinare pentru Europa că altfel suntem în faliment. Europa e în faliment după marele război și după ce ne-am luptat cu încălzirea planetei”, afirmă fostul premier.

Deficit bugetar de 25 de miliarde de euro până la finalul anului

Victor Ponta a mai declarat că, după primele cinci luni ale anului, deficitul bugetar al României a ajuns la 12 miliarde de euro și a avertizat că până la finalul anului, ar putea crește, ajungând între 25 și 30 de miliarde de euro.

ADVERTISEMENT

„După cinci luni de zile, datoria, deficitul, e de 12 miliarde de euro. După cinci luni. Până la finalul anului va fi de 25-30 de miliarde, cam așa. Nu interesează pe nimeni. N-a existat o discuție, o întrebare la televizor.

Eu nu mai compar cu vremurile alea groaznice din 2014 – 2015 când se reduceau taxele și n-aveam deficit. Compar cu anul trecut. Anul trecut, pe vremea asta, era 7 miliarde. Acum e 12 miliarde pe cinci luni. Nu știu ce înseamnă asta că nu discută nimeni chestia asta. Nu interesează pe electoratul român.

ADVERTISEMENT

Cu banii ăia nu e că rămâi cu ei pe datorie. Trebuie să-i acoperi de undeva. Din ce-i acoperi? Din împrumuturi. La 25 de miliarde, cat te împrumuți anul ăsta, nu vorbim de trecut, numai dobânda e 2 miliarde de euro pe an.

De aia am scumpit acciza. Nu luăm nimic din acciză. Ce să luăm dacă noi două miliarde dăm pe dobândă?!”, a mai spus fostul premier.

”Nu candidez la prezidențiale”

Victor Ponta s-a arătat dezinteresat de discuțiile privind data la care se vor organiza alegerile prezidențiale, precizând că nu intenționează să candideze.

„Nu mă interesează când sunt alegerile prezidențiale că nu candidez. La europarlamentare am candidat în 2019, am și fost ales.

După care în 2024 au vrut să facă o mânărie. La europarlamentare n-a votat nimeni. Lumea vota pentru primari. Acum iar vor să facă asta, dar nu mi-e clar cum!”, a mai spus liderul Pro România.

ADVERTISEMENT