News

Victor Ponta renunță la cetățenia onorifică a Serbiei: „România va fi întotdeauna pe primul loc”

Victor Ponta a decis să renunțe la cetățenia onorifică pe care a primit-o din partea Serbiei în anul 2018. De ce a luat fostul premier această decizie.
15.03.2025 | 17:06
Victor Ponta renunta la cetatenia onorifica a Serbiei Romania va fi intotdeauna pe primul loc
Victor Ponta renunță la cetățenia onorifică a Serbiei. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Candidatul independent la alegerile prezidențiale Victor Ponta a anunțat sâmbătă că renunță oficial la cetățenia onorifică a Serbiei, pe care a primit-o în 2018, în perioada în care era premier. Decizia sa vine în contextul validării candidaturii sale la funcția de președinte al României și al unor critici privind dubla cetățenie.

Victor Ponta a renunțat la cetățenia onorifică a Serbiei

Fostul prim-ministru a explicat că a luat această decizie pentru a demonstra că loialitatea sa față de România este absolută. Într-o postare pe Facebook, Ponta a transmis că, ținând cont de validarea candidaturii sale la funcția de președinte, vrea să demonstreze că pune țara noastră pe primul lor și renunță la cetățenia sârbă.

ADVERTISEMENT

Acesta a adăugat că vrea să înlăture orice fel de speculații și să se asigure că nu există nicio îndoială asupra devotamentului său față de România. Decizia lui Victor Ponta vine în contextul în care reprezentantul AUR în Biroul Electoral Central (BEC) s-a opus validării candidaturii sale, invocând faptul că acesta deținea cetățenie onorifică sârbă. Fostul premier a reacționat afirmând că legea nu interzice candidatura românilor care au și cetățenia unui alt stat.

„Înscrierea mea în cursa pentru preşedinţia României presupune renunţarea la orice element din viaţa privată care ar putea afecta îndeplinirea sarcinilor constituţionale. Sunt gata să îmi asum toate responsabilităţile şi restricţiile care decurg din acest statut”, a declarat fostul premier.

ADVERTISEMENT

Cum se apără fostul premier

Acesta a subliniat că sunt mulți români care dețin și cetățenia altor țări din motive personale sau profesionale, iar acest lucru nu ar trebui să le limiteze drepturile politice. Din punctul lui de vedere, susținerile reprezentantului AUR în BEC sunt netemeinice din punct de vedere legal și reprezintă „o ipocrizie politică detestabilă”.

În plus, politicianul a menționat că și alți lideri politici din România au fost în situații similare, dar fără ca acest lucru să fie considerat o problemă legală sau constituțională. În mesajul său, Victor Ponta a vorbit și despre relația României cu Serbia, precizând că apreciază poporul sârb pentru cultura, tradițiile și devotamentul său.

ADVERTISEMENT

„România a avut mereu doar doi vecini buni: Serbia şi Marea Neagră. Iubesc şi respect poporul vecin sârb: tradiţiile, cultura, muzica, sportul, devotamentul religios şi demnitatea de care a dat întotdeauna dovadă. Deşi suntem vecini, nu am fost niciodată în conflict, iar sârbii ne-au înţeles şi ne-au iertat pentru atitudinea liderilor politici români din 1998”, a transmis Ponta.

ADVERTISEMENT

Motivul pentru care a primit cetățenia onorifică

Victor Ponta a explicat și contextul în care a primit cetățenia onorifică a Serbiei în 2018, alături de alte personalități internaționale. Potrivit acestuia, decizia Parlamentului și a președintelui Serbiei de a-i oferi această onoare a venit ca o recunoaștere a eforturilor sale pentru consolidarea relațiilor dintre cele două țări în perioada mandatului său de prim-ministru.

Cu toate acestea, el a decis să renunțe la această cetățenie pentru a elimina orice controversă legată de candidatura sa și pentru a demonstra că „România va fi întotdeauna pe primul loc”.