Alegeri 2024

Victoria dreptei la europarlamentare a provocat căderea guvernului belgian. Premierul Alexander De Croo și-a dat demisia cu lacrimi în ochi

Victoria dreptei și a naționaliștilor la europarlamentare dărâmă guvernul Belgiei. Premierul Alexander De Croo și-a dat demisia cu lacrimi în ochi
10.06.2024 | 10:37
Victoria dreptei la europarlamentare a provocat caderea guvernului belgian Premierul Alexander De Croo sia dat demisia cu lacrimi in ochi
Premierul belgian își va înainta demisia regelui Philippe / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Premierul belgian, Alexander De Croo, a anunțat că va demisiona după o grea înfrângere electorală a partidului său, Open VLD (Liberalii și Democrații flamanzi) la alegerile pentru noul Parlament European. DE Croo își va înainta acum demisia regelui Philippe, care are prerogativul de a o respinge.

„Am pierdut, voi demisiona din funcția de prim-ministru”

Premierul belgian Alexander De Croo și-a anunțat demisia, duminică noaptea, în urma înfrângerii partidului său, Liberalii și Democrații flamanzi (Open VLD), la alegerile europarlamentare, în fața naționaliștilor flamanzi (N-VA) și extrema dreaptă, Vlaams Belang

ADVERTISEMENT

„Pentru noi, aceasta este o seară deosebit de dificilă. Am pierdut. Începând de mâine, voi demisiona din funcția de prim-ministru”, a anunțat Alexander De Croo, vizibil emoționat într-un discurs adresat duminică susținătorilor săi, relarează presa francofonă.

„Ne vom întoarce”

Alexander De Croo a fost îndelung aplaudat și aclamat de militanții săi în timpul scurtului său discurs. Acestuia i s-au alăturat și celelalte figuri importante ale Open VLD, partidul liberal flamand. În ciuda acestor rezultate dezamăgitoare, Alexander De Croo a rămas optimist în ceea ce privește viitorul liberalilor, afirmând că aceștia sunt puternici. „Ne vom întoarce”, a dat el asigurări.

ADVERTISEMENT

Premierul Alexander De Croo își va prezenta acum demisia regelui Philippe, care are puterea de a o respinge, discreționar. Deși De Croo a decis să demisioneze, se așteaptă ca el să rămână în funcție cu titlu interimar până la formarea unui nou guvern. Belgia va continua să dețină președinția rotativă a Consiliului European până la 30 iunie 2024.

Președintele Open VLD demisionează și el

Tom Ongena, liderul partidului deschis Open VLD, și-a anunțat și el demisia, duminică seara. Partidul liberal flamand este unul dintre principalii perdanți ai acestor alegeri, atât în Flandra, cât și la nivel federal.

ADVERTISEMENT

Bart De Wever, primarul orașului Anvers și candidat la postul de prim-ministru pentru a-i succeda lui Alexander De Croo, ar putea apărea ca liderul evident pentru a construi o coaliție la nivel național, într-o țară care înclină mai mult spre dreapta.

Reputată ca dificil guvernabilă, Belgia a stat 541 de zile fără un guvern complet în 2010-2011. Acest record nu a fost atât de îndepărtat atunci când coaliția de șapte partide condusă de Alexander De Croo a luat ființă în cele din urmă în toamna anului 2020, la 493 de zile după alegerile din 2019.

ADVERTISEMENT

De data aceasta, Belgia ar putea fi privată de o coaliție majoritară la putere cel puțin până la alegerile municipale din 13 octombrie, următoarea dată electorală.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”