News

Victoria lui Orban ar putea îngheța finanțarea UE pentru Ungaria. Șefa CE a anunțat declanșarea procedurii. Update

Orban a fost felicitat de Putin pentru victorie pe fondul semnalelor că autoritățile UE vor lansa o procedură împotriva Budapestei, menită să protejeze fondurile europene în statele membre care au retrocedat democratic.
05.04.2022 | 18:24
Victoria lui Orban ar putea ingheta finantarea UE pentru Ungaria Sefa CE a anuntat declansarea procedurii Update
Victoria electorală a lui Viktor Orban ingrijorează Uniunea Europeană Foto: Ladjánszki Máté/Népszava, Parlamentul European, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
05-04-2022
15:38

Ursula von der Leyen a anunțat declanșarea mecanismul de condiționare a finanțării pentru Ungaria

Comisia Europeană va declanșa în curând un nou mecanism puternic de reducere a finanțării Ungariei pentru erodarea standardelor statului de drept ale blocului, a declarat marți președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Von der Leyen a precizat că echipa sa a informat Ungaria despre decizia sa marți, după ce a analizat răspunsurile Budapestei la o scrisoare informală pe care Comisia a trimis-o în noiembrie anul trecut prin care a solicitat informații cu privire la preocupările blocului comunitar privind statul de drept.

„Am evaluat cu atenție rezultatul acestor întrebări”, a spus von der Leyen, vorbind în Parlamentul European. „Concluzia noastră este că trebuie să trecem la următorul pas.”

Ungaria este prima țară care se confruntă cu proceduri sub noul regulament, care dă UE autoritatea de a reduce plățile UE către țările în care determină că încălcările statului de drept pun în pericol bugetul blocului.

Decizia Comisiei de a merge mai departe ar putea semnala un punct de cotitură în dorința Bruxelles-ului de a lupta după membrii acuzați de corupție și regrese în ceea ce privește democrația.

Doi membri ai parlamentului european au declarat că se așteaptă ca „mecanismul de condiționare a statului de drept” să fie lansat de Comisia Europeană împotriva Ungariei, o procedură legală care ar putea în cele din urmă să elimine plăți de miliarde de euro ale UE către Budapesta.

Victoria lui Orban ar putea îngheța finanțarea UE pentru Ungaria

Țările UE care au instanțe controlate de guvern și instituții de stat capturate de reprezentanții puterii pot fi private de fonduri UE, dar legea nu a fost niciodată testată.

ADVERTISEMENT

Potrivit publicației maghiare Nepszava, președintele Comisiei Europene (CE) ar fi urmat să anunțe, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, că procedura de condiționare a statului de drept împotriva Ungariei va fi lansată în două săptămâni.

Organismul prezidat de președintele Ursula von der Leyen va viza doar guvernul ungar, nu și pe cel polonez, mai susține publicația citată.

ADVERTISEMENT

La finalul procedurii, una care durează aproximativ șase până la opt luni, fondurile UE pot fi rambursate sau retrase din Ungaria dacă se consideră că bugetul UE a fost deteriorat din cauza unei încălcări a statului de drept.

Retragerile se pot aplica atât finanțării din bugetul UE, cât și din fondul de redresare și reziliență.

ADVERTISEMENT

Procedura de condiționare vizează în principal Ungaria și Polonia

Pe numele său complet, „Regulamentul privind condițiile generale de protecție a bugetului UE”, acesta este în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar nu a fost aplicat nicăieri, deoarece factorii de decizie așteptau o hotărâre judecătorească din 16 februarie cu privire la legalitatea acestuia.

Regulamentul impune Comisiei Europene să inițieze proceduri în cazul în care consideră că interesele bugetare ale UE sunt afectate negativ în mod serios și demonstrabil.

ADVERTISEMENT

La sfârșitul unui proces lung, Consiliul UE al miniștrilor de finanțe ai statelor membre va trebui să decidă dacă impune sancțiuni financiare țării în cauză.

Încă de la început, cele două ținte principale ale regulamentului au fost Ungaria și Polonia, cele două state membre în care, potrivit criticilor, valorile și standardele UE sunt încălcate la nivel sistemic și acest lucru pune în pericol utilizarea corectă a fondurilor comunitare.

Deocamdată, Varșovia a supraviețuit procedurilor, potrivit surselor de la Bruxelles, din cauza poverii care îi revine ca urmare a războiului din Ucraina și a dificultății de a dovedi o legătură între încălcarea statului de drept și deturnarea fondurilor UE.

Eurodeputații, șocați de discursul post victorie al lui Viktor Orban

La începutul săptămânii, în Parlamentul European de la Bruxelles, deputații europeni și-au exprimat șocul față de discursul de după victorie al lui Orbán, în care acesta și-a atacat „oponenții”, inclusiv „birocrații de la Bruxelles”, dar și pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Discursul a venit la doar câteva ore după ce lumea occidentală a reacționat îngrozită la atrocitățile de la Bucea și din alte orașe din apropierea Kievului.

De remarcat că, Putin l-a felicitat pe Orban, care este un aliat pe termen lung al Kremlinului, în ciuda sprijinului Ungariei pentru sancțiunile UE împotriva Rusiei.

„În ciuda situației internaționale dificile, dezvoltarea în continuare a unui parteneriat bilateral este pe deplin în acord cu interesele popoarelor Rusiei și Ungariei”, se arată într-un comunicat al Kremlinului, citat de The Guardian.

De asemenea, britanicul Nigel Farage, francezul Marine Le Pen și italianul Matteo Salvini s-au grăbit să-l felicite pe Orban.

Ministrul ceh de externe Jan Lipavskỷ, un aliat regional cheie, a declarat că „nu este mulțumit de rezultatul alegerilor din Ungaria”, dar că a trebuit să „caute parteneri” în interesul țării sale. „Ungaria trebuie să-și aleagă tabăra și să decidă dacă aparține UE și NATO”, a spus el.

Declanșarea mecanismului de condiționare, așteptată chiar în această săptămână

Europarlamentarul german Daniel Freund, un critic persistent al lui Orbán, a spus că se așteaptă ca reprezentanții Comisiei să declanșeze mecanismul statului de drept în câteva zile.

„Înțeleg că declanșarea condiționalității împotriva Ungariei s-ar putea întâmpla, posibil chiar în această săptămână”, a spus el reporterilor.

„Presiunea financiară va începe să se simtă destul de repede dacă Comisia s-ar mobiliza”, a mai zis acesta, adăugând că, deși procedurile UE ar dura luni de zile, Budapesta ar putea să împrumute bani mai greu.

Petri Sarvamaa, un europarlamentar finlandez de centru-dreapta, a declarat că, din câte știe, comisia va declanșa procesul în câteva zile, dar a adăugat că Ungaria ridică întrebări mult mai profunde.

Europa s-ar putea apropia de un moment istoric, a spus el. „Ne confruntăm cu probleme existențiale. Acestea sunt regimuri autoritare totalitare în opoziție față de lumea democratică și Orban pare să fie dispus să facă parte din acea [primă] tabără.”

László Andor, fost comisar european maghiar, a spus că se așteaptă ca președintele comisiei, Ursula von der Leyen, „să ezite” cu privire la următorii pași. „A trata cu Ungaria nu este cea mai puternică performanță a Comisiei condusă de von der Leyen”, a spus el. „A existat o cantitate imensă de ocolire a adevărului.”

Andor, care este afiliat Partidului Socialist de opoziție, a adăugat: „Pentru Ungaria este evident îngrozitor să rămână atât de sever în strânsoarea lui Orban, iar peisajul politic arată și această diviziune masivă între Budapesta și restul țării.”

Victoria uluitoare a lui Orban ar putea să-i sporească îndrăzneala în UE

„Va fi foarte încrezător în politicile sale”, a spus Daniel Hegedüs, de la German Marshall Fund, care se așteaptă, de asemenea, ca guvernul lui Orban „să fure pur și simplu idei politice de la dreapta radicală” după ce a reieșit că Partidul de extremă dreaptă Patria Noastră urmează să intre în parlament pentru prima dată.

„Potențial, ar exista un joc de echilibristică foarte pragmatic din partea Comisiei Europene: pe de o parte, să nu provoace Ungaria să blocheze luarea deciziilor UE în consiliu, dar pe de altă parte… să nu fie prea blândă și prea conciliantă. Ar fi fatal dacă ar fi doar conciliantă”. a adăugat acesta.

ADVERTISEMENT