Sport

Victoria lui PSG din super derby-ul cu Manchester City, sub lupa lui Andrei Vochin: ”Fițoșii au învins tocilarii”

Andrei Vochin, editorialist FANATIK, a analizat victoria pe care PSG a obținut-o în derby-ul din Liga Campionilor, cu Manchester City, scor 2-0.
29.09.2021 | 00:49
Victoria lui PSG din super derbyul cu Manchester City sub lupa lui Andrei Vochin Fitosii au invins tocilarii
ADVERTISEMENT

Știți comediile alea spumoase cu adolescenți care-și dispută întâietatea în colegiile americane? Alea, în care trupa băieților faimoși se distrează copios pe seama ”Frăției Tocilarilor”? Îi bat, îi iau peste picior, le cuceresc colegele de clasă cele mai frumoase. Asta la începutul filmului. După care, ochelariștii se regrupează, se organizează și, cu puterea minților lor sclipitoare, le fac viața un calvar frumoșilor-măgari.

Andrei Vochin, despre PSG – Manchester City 2-0: ”Fițoșii au învins tocilarii”

Parisul mi s-a părut gașca aroganților. A băieților plini de bani și de tatuaje, care par prieteni, dar, de fapt, ”vagabondul ăla nu-mi pasează deloc!”. A tipilor fițoși precum Neymar, care și-a permis să facă toată încălzirea având atârnate de o ureche diamante în valoare de câteva sute de mii de euro. Și care și-a continuat aroganțele pe teren cu o încercare de ”braziliană” eșuată sau cu o pasă în propriul careu pe care cu greu colegii lui i-au putut-o salva.

ADVERTISEMENT

O echipă în care șmecherii din față pot face ce doresc, în vreme ce salahorii de la mijloc, Idrisa Gueye sau Ander Herrera repară tot ce strică miliardarii. 4-3-3-ul lui Pochetino înseamnă de fapt 7 maratoniști și luptători și 3 genii care pot face minuni la fel de bine cum pot strica, la un moment dat, totul. Și, în special, atmosfera din vestiar, cea care, până la urmă, definește orice echipă.

  • 2 miliarde de euro valorează împreună loturile celor de la PSG și Manchester City
  • 29 de miliarde de euro e suma pe care o va primi România de la Uniunea Europeană până în 2026 pentru PNRR
ADVERTISEMENT

City a părut trupa studioșilor. Bine, și ei de familii cu conturi bune! Fără să aibă însă vreo mare vedetă pe teren (De Bruyne sau Sterling sunt totuși departe de portretul-robot al unui astfel de star), ”cetățenii” au format mult mai evident o echipă.  Așezată într-un 4-2-3-1 pe faza de apărare, dar aflată într-o permanentă dinamică, Man City a primit repede golul de la Idrisa Guyeye (min. 8), după care s-a pus sârguincios pe muncă. Totul calculat cu minuțiozitate de profesorul Guradiola. Poate mult prea calculat. La un moment dat plictisitor de disciplinat.

Au pasat mai mult și au încercat să orienteze jocul spre flancuri, în special spre cel stâng al defensivei pariziene, acolo unde tânărul portughez Nuno Mendes a fost identificat, nedrept aș zice, ca ”pâinea cea de mâncat”. Acolo, Mahrez, Benardo Silva și chiar De Bruyne au creat panică și ocazii. Dar pe care le-au ratat exasperant, la cea din minutul 26 reușind contraperformanța de a lovi de două ori bara în aceeași fază (Sterling și Silva). Sau le-au fost zădărnicite de un portar, Donnarumma, într-o formă excepțională.

ADVERTISEMENT
  • 4 intervenții salvatoare a avut Donnarumma în fața atacanților oaspeților

Tot ca în filmele la care ajungi să râzi și când respiră vecinul de scaun, la început au avut câștig de cauză figuranții. Băieții răi au mai marcat o dată spre final prin Messi, la primul său gol pentru Paris, dar la al 7-lea pe care-l înscrie fostului său dascăl, Guradiola. Nemilos, Leo i-a dat două contra lui Bayern Munchen și 4 contra lui City, cât era la Barca, iar acum și-a continuat opera. El, care știe cum e să faci parte din ”Frăția Tocilarilor”, pe care a sluijit-o mai bine de două decenii în Catalunia.

Acum, pe ”Parc des Princes”, la început de serial, tipii duri au învins cu 2-0, deși raportul ocaziilor a fost de 5-3 pentru City. În peliculele alea savuroase, la final ”ochelariștii” triumfă. Asta, tradusă în fotbal, ar însemna ca marea favorită la câștigarea Ligii Campionilor, PSG, să nu ajungă nici în acest an la trofeu. În ciuda miliardului pe care-l are în curte, nu m-ar mira!

ADVERTISEMENT
  • 44 de milioane de euro pe an câștigă Messi la PSG

Și, totuși, Parisul are o șansă. Semnalul a apărut târziu în meci. La una din ultimele lovituri libere ale lui City, în spatele zidului, culcat la pământ, simbolizând sacrificiul suprem, Messi a devenit din superstarul de milioane bușteanul care să asigure orice spărtură din baraj. Săracul, nici nu știa cum se stă. Uluitor!

Dacă uluitor ar primi și un grad de comparație, acela ar fi faptul că marea știre a serii nu a venit de la meciul PSG – Man City, care reprezenta posibila finală din acest an. Ei, bine, nu! Șocul a fost la Madrid, pe noul ”Bernabeu”, acolo unde Sheriff Tiraspol a învins Realul. Asta o întrece și pe aia cu Messi!

ADVERTISEMENT