O victorie a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, așa cum se întrevede deja, ar putea bulversa relațiile cu Uniunea Europeană în dosare esențiale precum comerțul, securitatea și ajutorul pentru Ucraina. Dar, vrând nevrând, liderii europeni au promis să colaboreze cu Trump în pofida temerilor. Iar șefii NATO și UE subliniază legăturile strategice cu SUA, în timp ce oficialii își exprimă în privat angoasa față de victoria republicanului.
Liderii europeni au promis să colaboreze cu Donald Trump după ce acesta și-a declarat victoria în alegerile prezidențiale din SUA, chiar dacă înalții lor oficiali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la implicațiile revenirii sale la putere. Vrând nevrând, vocile puternice din UE și din NATO s-au grăbit să-l felicite pe un Trump devenit frecventabil.
Sau mai mult decât atât, pentru, spre exemplu, premierul Ungariei, Viktor Orban, printre primii care l-a felicitat. „Cea mai mare revenire din istoria politică a SUA! Felicitări președintelui Donald Trump pentru victoria sa uriașă. O victorie atât de necesară pentru lume”, a afirmat Orban. De altfel, discuțiile privind modul de reacție la noua președinție a lui Trump vor domina summitul celor 27 de lideri ai UE care începe joi la Budapesta.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că așteaptă cu nerăbdare „să lucreze din nou cu Trump”, amintindu-i președintelui ales că Alianța a ajutat „la promovarea intereselor SUA, la multiplicarea puterii americane și la menținerea americanilor în siguranță”.
Prședintele Franței, Emmanuel Macron, a fost printre primii care s-a declarat „gata să lucreze împreună” cu Trump. Macron a declarat că a vorbit cu cancelarul german Olaf Scholz, subliniind că cei doi lideri „vor lucra pentru o Europă mai unită, mai puternică și mai suverană în acest nou context”, continuând să coopereze cu SUA, dar și „apărându-ne interesele și valorile”.
Lista europeană a felicitărilor printre rânduri a continuat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen care l-a îndemnat pe Trump să „lucreze împreună la un parteneriat transatlantic care continuă să ofere rezultate pentru cetățenii noștri”, menționând că „milioane de locuri de muncă și miliarde în comerț și investiții” depind de legăturile economice dintre UE și SUA, scrie Financial Times.
Premierul de dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, care este cea mai apropiată de lumea republicanului dintre liderii celor mai mari economii europene, i-a transmis „sincere felicitări”. Ea a adăugat că Italia și SUA au o „legătură strategică, pe care sunt sigură că acum o vom consolida și mai mult”.
În contextul în care votul pentru alegerile prezidențiale din SUA înclină puternic spre tabăra republicană, Uniunea Europeană se teme că o victorie a lui Donald Trump ar putea provoca probleme în chestiuni care variază de la securitate, la ajutor pentru Ucraina și tarife vamale, potrivit analiștilor.
În timp ce candidata democraților și vicepreședintele SUA, Kamala Harris, este considerată ca având șanse să mențină status quo-ul cu UE în aceste chestiuni, fostul președinte republican Trump a criticat în mod repetat blocul comunitar și a amenințat cu ruperea relațiilor actuale dintre Bruxelles și Washington.
Ajutorul acordat Ucrainei după invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022 va fi unul dintre cele mai presante puncte de discuție între UE și viitorul președinte al SUA. Washingtonul a acordat Kievului zeci de miliarde de dolari în ajutor militar și financiar începând din 2022.
Cu toate acestea, republicanii sunt din ce în ce mai divizați cu privire la problema ajutorului financiar pentru Ucraina, în timp ce Donald Trump l-a criticat în mod repetat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și a refuzat să susțină o victorie a Kievului, sugerând că ar putea reduce sprijinul SUA în cazul în care câștigă alegerile.
„Un scenariu este că Trump ar putea întrerupe livrările de arme către Ucraina”, a declarat Bart Szewczyk, analist la German Marshall Fund, într-un interviu acordat Euronews. Donald Trump a declarat, de asemenea, că va pune capăt conflictului început de Rusia în Ucraina, dacă va fi ales, înainte de preluarea mandatului, în ianuarie, dar fără să explice cum sau să ofere detalii cu privire la această grea sarcină.
Bart Szewczyk a declarat că Trump ar putea încerca să ajungă la o înțelegere cu președintele rus Vladimir Putin pentru a obține o încetare a focului și a pune capăt războiului „sfidând ucrainenii și europenii”.
Este mai probabil ca o administrație Trump să continue livrările de arme către Kiev, dar să ceară Europei să achite factura. Sprijinul global actual al UE pentru armata ucraineană este estimat la 43,5 miliarde de euro, conform datelor UE, dar acesta ar putea crește la 200 de miliarde de euro dacă un astfel de scenariu ar deveni realitate, a declarat Szewczyk
În caz contrar, el a avertizat că va exista probabil „haos, un amestec de încercări de a ajunge la un acord de pace, livrări continue de arme, opriri și porniri, fără nici o logică sau motiv”.
Donald Trump a apărat mult timp izolaționismul american, o poziție care a câștigat popularitate în cadrul Partidului Republican în ultimii ani. La un miting de campanie din februarie, el a declarat că nu va apăra membrii NATO de atacuri din partea Rusiei, dacă aceștia nu își îndeplinesc obligațiile privind cheltuielile de apărare, aducând un vânt rece pe culoarele de la Bruxelles.
Statele Unite sunt frustrate de faptul că mulți dintre cei 31 de membri ai NATO nu reușesc să îndeplinească obiectivul de cheltuieli anuale pentru apărare de cel puțin 2% din PIB. Alianța Nord Atlantică estimează că 23 dintre membrii săi vor atinge acest obiectiv în acest an, față de doar trei în urmă cu zece ani.
Washingtonul plătește în prezent aproximativ 16,2% din bugetele principale ale NATO, aceeași cotă ca Berlinul.„Ideea este că Europa trebuie să se pregătească cu adevărat pentru o lume în care Statele Unite nu vor mai juca rolul pe care îl joacă astăzi”, a declarat pentru Euronews Serge Jaumain, profesor la Université Libre de Bruxelles (ULB). Acest lucru s-ar putea întâmpla sub o administrație Trump sau Harris, a spus expertul, menționând că zilele în care Statele Unite erau extrem de prezente la nivel european au trecut
O altă sursă de îngrijorare în Europa este amenințarea ca Donald Trump să pună în aplicare o politică protecționistă și să lovească alte țări cu tarife vamale. El a promis să impună tarife de 10% la importurile din toate țările și tarife de 60% la importurile din China.
Or, Statele Unite sunt principalul partener comercial al UE. Comerțul cu bunuri între cei doi parteneri a crescut de peste două ori în ultimul deceniu, ajungând la aproape 870 de miliarde euro în 2022, conform celor mai recente cifre ale UE. Principalele trei exporturi ale UE către SUA sunt medicamentele, produsele farmaceutice și autovehiculele, în timp ce gazele naturale, petrolul și produsele medicale sunt principalele importuri ale UE din SUA.
Cu toate acestea, Donald Trump a fost critic la adresa UE, avertizând-o că va „plăti un preț mare” dacă nu va cumpăra suficiente produse americane în cazul în care va câștiga alegerile. „În ceea ce privește relațiile comerciale, ideea este de a proteja Statele Unite în toate modurile posibile”, a declarat Jaumain. „Aceste măsuri (tarifele propuse) ar putea fi, de asemenea, măsuri de retorsiune împotriva Europei”, a spus el. Cu toate acestea, având în vedere imprevizibilitatea candidatului republican, astfel de promisiuni electorale ar trebui privite cu scepticismul cuvenit, potrivit unor analiști, inclusiv Jaumain.
Dar diplomații europeni și-au exprimat, miercuri, șocul față de amploarea victoriei lui Trump în statele cheie, observând că, prin câștigarea atât a votului popular, cât și a colegiului electoral, acesta ar fi probabil și mai încurajat în agenda sa America First. „Mi-e teamă”, a declarat un înalt funcționar UE implicat în discuțiile la nivel înalt ale blocului comunitar, organizate în vederea pregătirii unei potențiale președinții Trump.
„În ceea ce privește comerțul, va fi rău”, a declarat un al doilea înalt oficial UE. „Iar Ucraina este în mare dificultate”. Coordonatorul transatlantic al guvernului german, Michael Link, a declarat că realegerea lui Trump înseamnă că atât UE, cât și pilonul european al NATO trebuie să fie consolidate și să evite diviziunile. „Nu putem aștepta pasiv ce va face Trump sau ce va face Putin. Trebuie să devenim mai puternici. Iar guvernul trebuie să facă acest lucru, acum”, a spus Link.
„Trebuie să spunem clar ce așteptăm de la SUA, că trebuie să își îndeplinească obligațiile față de NATO”, a declarat el la radioul public german. „Și că dacă se dezangajează din Ucraina, în cele din urmă acest lucru ar ajuta doar China. Că dacă Rusia câștigă în Ucraina, câștigă și China”, a spus Link
Nu și pentru Alice Weidel, liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania, care a declarat că victoria lui Trump ar putea fi un model pentru Germania. „A fost o declarație clară împotriva imigrației în masă, a criminalității și a declinului economic, împotriva unei ideologii climatice ratate, a unei ideologii de gen ratate și a politicii de război”, a declarat ea tot la radioul german.