News

Victoria Nuland, audiată în Senatul SUA: Rusia trimite tancuri şi artilerie grea în Estul Ucrainei

Asistentul secretarului american de Stat pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a declarat în cadrul unei audieri în Comisia pentru Politică Externă a Senatului SUA că Rusia a trimis...
10.03.2015 | 20:57
Victoria Nuland audiata in Senatul SUA Rusia trimite tancuri si artilerie grea in Estul Ucrainei
ADVERTISEMENT

Asistentul secretarului american de Stat pentru Afaceri Euroasiatice, Victoria Nuland, a declarat în cadrul unei audieri în Comisia pentru Politică Externă a Senatului SUA că Rusia a trimis recent în Estul Ucrainei tancuri, vehicule blindate şi artilerie grea. Din data de 15 februarie, în Estul Ucrainei ar trebui să guverneze un armistiţiu de încetare a focului.

Datele lui Nuland au fost confirmate de Brian P. McKeon, adjunctul subsecretarului american pentru Apărare, care a subliniat că Rusia le trimite separatiştilor echipament militar. Răspunzând unei întrebări, el a arătat că “nu poate nimeni aprecia” când va face Putin următoarea mişcare.

ADVERTISEMENT

Întrebată de un senator dacă acţiunile Rusiei în Ucraina reprezintă o invazie, Nuland a răspuns că se simte “confortabilă” cu această definiţie, evitând să rostească ea însăşi cuvântul.

Nuland a spus că “după estimările noastre, între 400-500 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina”.

ADVERTISEMENT

Senatorii americani au afişat frustrare faţă de evoluţia crizei din Ucraina şi au insistat pentru răspunsuri clare ale membrilor ramurii executive. Reprezentanţii secretarului de Stat, Pentagonului şi Trezoreriei SUA au răspuns la întrebări legate de situaţia economică a Ucrainei, opţiunea înarmării Kievului, politica SUA faţă de partenerii NATO din flancul Estic şi colaborarea cu Uniunea Europeană.

Cei mai mulţi dintre senatorii americani au subliniat că sunt în favoarea livrării de arme letale Ucrainei.Unul dintre senatori a notat, imediat după ce a luat cuvântul, că simte că “partenerii noştri nu mai au încredere în noi şi inamicii nu se mai tem de noi”.

ADVERTISEMENT

Nuland: Urmează noi sancţiuni dacă armistiţiul de la Minsk eşuează

“Angajamentele Rusiei sub acordul de la Minsk sunt foarte clare şi, din nou, este alegerea Rusiei. După cum a spus şi preşedintele, vom judeca Rusia după faptele sale, nu după cuvinte. SUA vor începe să reducă din sancţiuni doar dacă înţelegerea de la Minsk este pe deplin implementată.Dar reversul este la fel de valabil. Deja am început consultările cu partenerii noştri americani referitor la noi sancţiuni dacă Rusia va continua să alimenteze conflictul din Est sau din alte părţi ale Ucrainei, dacă va eşua să implementeze armistiţiul de la Minsk sau dacă va înşfăca mai mult teritoriu, cum am văzut la Debalţeve”, a declarat Nuland.

“În Crimeea domneşte teroarea”

Victoria Nuland a declarat că separatiştii pro-ruşi au instaurat o “domnie a terorii” în Estul Ucrainei şi în peninsula Crimeea.”Deşi Ucraina construieşte o naţiune paşnică, democratică şi independentă pe 93% din teritoriul ei, Crimeea şi estul Ucrainei trăiesc într-o domnie a terorii”, a subliniat Victoria Nuland. Ea a condamnat “ocuparea ilegală şi încălcarea drepturilor omului” în Crimeea anexată anul trecut de Rusia, precum şi “violenţa şi jafurile îngrozitoare” la care se dedau “Rusia şi marionetele separatiste” din estul Ucrainei.

ADVERTISEMENT

“Acest conflict fabricat, controlat de Kremlin, alimentat de tancuri şi de armele grele ruseşti, finanţat de contribuabilii ruşi, a costat viaţa a peste 6.000 de ucraineni, dar şi a sute de tineri ruşi trimişi acolo de Kremlin ca să lupte şi să moară într-un război pe care guvernul lor îl neagă”, a continuat Victoria Nuland.

Sursă: www.dcnews.ro

ADVERTISEMENT
Tags: