News

Victorie în instanță pentru vameșul care a înghițit biletul cu șpăgi. Cum a intrat în posesia unui teren aflat într-o stațiune de pe litoral

Emanuel Petcu, care a lucrat în cadrul Biroului Vamal Constanța Sud, a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită.
28.03.2025 | 14:25
Victorie in instanta pentru vamesul care a inghitit biletul cu spagi Cum a intrat in posesia unui teren aflat intro statiune de pe litoral
Vameșii acuzați de luare de mită erau angajați ai Biroului Vamal Constanța Sud. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

La începutul acestei luni, DNA a trimis în judecată opt vameși din cadrul Biroului Vamal Constanța Sud, acuzați că au luat mită de zeci de ori. În rechizitoriul procurorilor se arată că s-a constituit un grup infracțional organizat format din Sunai Cadir, Marius Oprea și Emanuel Dorel Petcu, având ca scop luarea de mită, de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, în schimbul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în sensul urgentării formalităților de vămuire a mărfurilor.

Emanuel Petcu este coproprietar al unei teren din  stațiunea Jupiter

Sumele cerute ca mită erau cuprinse între 100 și 700 dolari pentru fiecare container. Cadir Sunai, șeful Biroului Vamal, l-ar fi desemnat pe inspectorul vamal Oprea să colecteze mita de la importatori, iar pe Petcu să preia banii respectivi și să îi transporte în zone de siguranță. Emanuel Dorel Petcu este cel devenit cunoscut pentru faptul că a înghițit biletul pe care erau notate șpăgile.

ADVERTISEMENT

Emanuel Petcu figurează ca pârât, alături de alte cinci persoane, rude de-ale sale, într-un dosar în care au fost dați în judecată de o altă persoană fizică, H.A., și de o societate comercială, obiectul acestuia fiind „acțiune în constatare”. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Mangalia pe 13 iunie 2023, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.

Vameșul și rudele sale sunt urmașii unuia dintre acționarii firmei Paradis Vacance SRL , care a decedat în 2013, iar societatea comercială fusese radiată în 2007. În dosar se arată că o altă societate comercială, Paradis Com Tour SRL, în calitate de chiriaş, a încheiat cu Paradis Vacance S.R.L., în calitate de proprietar, în baza contractului de vânzare-cumpărare din martie 2003, contractul de închiriere din 1.02.2006 având ca obiect terenul în suprafaţă de 201,54 metri pătrați situat în Staţiunea Jupiter.

ADVERTISEMENT

Potrivit articolului 1 din contractul de închiriere anterior menţionat, durata contractului de închiriere este nelimitată, cu începere de la data de 01.02.2006, iar potrivit articolului 2 din contract, chiria convenită de părţi şi negociată pentru toată perioada contractului s-a stabilit la suma de 10 lei cu TVA. Paradis Vacance SRL a obţinut pentru reclamantă autorizaţia de construire din 4.03.2005, eliberată de Primăria Municipiului Mangalia, iar la data de 23.02.2006 s-a încheiat procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

Vameșul a denunțat contractul de închiriere

Atât contractul de închiriere încheiat de reclamantă cu Paradis Vacance S.R.L., cât şi dreptul de proprietate al reclamantei asupra construcţiei au fost înscrise în cartea funciară a Municipiului Mangalia. Emanuel Petcu și ceilalți pârâți au procedat la notificarea reclamantei cu privire la denunţarea unilaterală a contractului de închiriere încheiat cu Paradis Vacance  S.R.L.

ADVERTISEMENT

Aceștia i-au solicitat ca în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la primirea notificării să le restituie în deplină proprietate şi posesie terenul ce face obiectul contractului de închiriere. Instanţa a apreciat că sunt întrunite condiţiile legale pentru constatarea calităţii pârâţilor reconvenienţi, adică Emanuel Petcu și rudele sale, de coproprietari ai terenului în suprafaţă de 202 mp situat în Staţiunea Jupiter.

ADVERTISEMENT

Instanța a arătat că, potrivit dispoziţiilor articolului 1431 din vechiul Cod civil, „locatarul trebuie să restituie lucrul în starea în care l-a primit, conform inventarului, dacă s-a fost făcut un asemenea între dânsul şi locator; nu este răspunzător de pierderea sau deteriorarea provenită din cauza vechimii sau a unei forţe majore”.

Judecătoria Mangalia a respins cererea firmei care a închiriat terenul

Ținând cont de dispoziţiile legale anterior menţionate şi văzând împrejurarea că, potrivit articolului 1 din contractul de închiriere încheiat de reclamantă cu Paradis Vacance S.R.L., acesta a fost încheiat fără termen, respectiv pe durată nedeterminată, iar pârâţii reconvenienţi au procedat la notificarea reclamantei cu privire la denunţarea unilaterală a contractului de închiriere şi i-au solicitat ca în termen de maximum 20 de zile lucrătoare de la primirea notificării să le restituie în deplină proprietate şi posesie terenul ce face obiectul contractului de închiriere, instanţa a apreciat că nu sunt întrunite condiţiile legale pentru admiterea cererii de chemare în judecată formulată de reclamantă, contractul încetând prin denunţare unilaterală.

Cât priveşte susţinerile reclamantei în sensul că Paradis Vacance SRL a obţinut pentru aceasta autorizaţia de construire din 4.03.2005, iar la data de 23.02.2006 s-a încheiat procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, astfel că reclamanta a devenit proprietar al construcţiei existente pe terenul închiriat, instanţa a constatat că sunt reale, fiind dovedite prin probele administrate în cauză. Instanța a apreciat că nu sunt de natură să conducă la admiterea cererii reclamantei, date fiind prevederile din vechiul Cod civil, potrivit cărora, dacă plantaţiile, clădirile şi operele au fost făcute de către o a treia persoană de bună-credinţă, proprietarul pământului nu va putea cere ridicarea sus-ziselor plantaţii, clădiri, şi lucrări, dar va avea dreptul său de a înapoia valoarea materialelor şi preţul muncii, sau de a plăti o sumă de bani egală cu aceea a creşterii valorii fondului.

Pe 12 iunie 2024, Judecătoria Mangalia a respins, ca nefondată, cererea formulată de Paradis Com Tour SRL și a constatat că Emanuel Petcu și rudele sale sunt coproprietari ai terenului în suprafaţă de 202 metri pătrați situat în Staţiunea Jupiter, se arată în dosarul consultat de FANATIK. Instanța a obligat pe Paradis Com Tour S.R.L. la restituirea către pârâţii reconvenienţi, în deplină proprietate şi posesie, a terenului ce a făcut obiectul contractului de închiriere încheiat cu Paradis Vacance S.R.L.