ADVERTISEMENT
News

Victorie în lupta cu malaria! Un vaccin ARN mesager oferă protecție completă în testele preliminare

Tehnologia ARN mesager face ca un vaccin împotriva malariei să fie mai aproape de a deveni realitate.
Autor: Georgiana Dicu | 21.06.2021 | 13:59
Victorie în lupta cu malaria! Un vaccin ARN mesager oferă protecție completă în testele preliminare
Vaccinul ARN mesager contra malariei, un pas înainte. Protecție completă în testele pe șoareci Foto: hepta, Colaj Fanatik

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare al Armatei Walter Reed și Centrul de Cercetări Medicale Navale au colaborat cu cercetători de la Universitatea din Pennsylvania și Acuitas Therapeutics pentru a dezvolta un nou vaccin bazat pe tehnologia ARNm care protejează împotriva malariei la modelele animale, publicând descoperirile lor în npj Vaccines.

ADVERTISEMENT

Vaccinul ARN mesager contra malariei, un pas înainte. Protecție completă în testele pe șoareci

În 2019, au existat aproximativ 229 de milioane de cazuri de malarie și 409.000 de decese la nivel global, creând un cost extraordinar în ceea ce privește morbiditatea umană, mortalitatea, povara economică și stabilitatea socială regională.

La nivel mondial, Plasmodium falciparum este specia de paraziți care provoacă marea majoritate a deceselor. Categoriile cu cel mai mare risc de forme severe de boală includ femeile însărcinate, copiii și călătorii care ignoră pericolul malariei.

ADVERTISEMENT

Dezvoltarea contramăsurilor împotriva malariei a fost, în mod istoric, un domeniu de cercetare prioritar pentru Departamentul Apărării, deoarece boala rămâne o amenințare majoră pentru forțele militare americane desfășurate în regiunile endemice.

Un vaccin sigur, eficient împotriva malariei a fost mult timp o țintă evazivă pentru oamenii de știință. Cel mai avansat vaccin împotriva malariei este RTS, S, un produs de primă generație dezvoltat în parteneriat cu WRAIR. RTS, S se bazează pe proteina circumsporozoită a P. falciparum, cea mai periculoasă și răspândită specie de parazit al malariei.

ADVERTISEMENT

În timp ce RTS, S este o contramăsură de impact în lupta împotriva malariei, studiile din teren au relevat eficacitatea sterilă și durata protecției limitată . Limitările asociate cu RTS, S și alte vaccinuri de primă generație împotriva malariei au determinat oamenii de știință să evalueze noi platforme și abordări de a doua generație pentru vaccinurile împotriva malariei.

„Succesele recente ale vaccinurilor împotriva COVID-19 evidențiază avantajele platformelor bazate pe ARNm – în special proiectarea foarte țintită, fabricarea flexibilă și rapidă și capacitatea de a promova răspunsuri imune puternice într-un mod care nu a fost încă explorat”, a declarat dr. Evelina Angov, cercetător la WRAIR Malaria Biologics Branch și unul dintre autorii lucrării, citată de Medical Xpress. Scopul nostru este de a traduce aceste progrese într-un vaccin sigur, eficient împotriva malariei.

ADVERTISEMENT

La fel ca RTS, S, vaccinul cu tehnologie ARNm se bazează pe proteina circumsporozoită a P. falciparum pentru a provoca un răspuns imun. Cu toate acestea, mai degrabă decât să administreze direct o versiune a proteinei, această abordare folosește ARN-ul mesager – însoțit de o nanoparticulă lipidică care protejează de degradarea prematură și ajută la stimularea sistemului imunitar – pentru a determina celulele să codeze ele însele proteina circumsporozoită.

Aceste proteine declanșează un răspuns protector împotriva malariei, dar nu pot provoca infecții.

ADVERTISEMENT

”Vaccinul nostru a atins niveluri ridicate de protecție împotriva infecției cu malarie la șoareci”, a spus Katherine Mallory, un cercetător WRAIR la momentul depunerii articolului si autor principal al lucrării. ”În timp ce mai este multă muncă înainte de testarea clinică, aceste rezultate sunt un semn încurajator că un vaccin eficient, pe bază de ARNm împotriva malariei este realizabil.”

Progrese și în privința tratamentelor. Anticorpii monoclonali, instrument eficient în lupta cu boala

Oamenii de știință de la Institutul de Cercetare al Armatei Walter Reed, într-o colaborare cu Universitatea Duke, au confirmat că anticorpii monoclonali pot fi un instrument eficient în lupta globală împotriva malariei.

ADVERTISEMENT

Studiul, condus de Dr. Sheetij Dutta, șeful Laboratorului de Vaccinologie Structurală de la WRAIR, a arătat că mAb-urile precum CIS43 au fost cele mai eficiente într-un test bazat pe culturi care a măsurat capacitatea unui parazit al malariei de a infecta o celulă hepatică umană, în timp ce un alt mAb 317 a arătat cea mai bună activitate într-un model de infecție la șoarece.

”Diferența în rezultatele testului pentru mAbs ar putea reflecta site-uri distincte pe proteina circumsporozoită, care pot fi exploatate pentru dezvoltarea de vaccinuri îmbunătățite”, a adăugat Dutta. Rezultatele studiului au fost publicate în martie în Scientific Reports.

În ciuda deceniilor de cercetare pentru un vaccin împotriva malariei, vaccinurile candidat actuale au demonstrat eficacitate scăzută în studiile pe teren efectuate în mai multe țări din Africa. Mulți cercetători din întreaga lume și-au concentrat acum atenția asupra utilizării mAb împotriva proteinei circumsporozoite a parazitului.

Spre deosebire de vaccinuri, unde răspunsurile de protecție pot dura mai multe doze și multe luni pentru a se dezvolta, mAb-urile pot oferi luni de protecție imediat după administrarea unei singure doze injectabile și pot fi dezvoltate la o fracțiune din costul dezvoltării de noi medicamente.

Col. medic Jason Regules, director al WRAIR’s Malaria Biologics Branch, a adăugat, „acesta a fost un studiu critic și va ajuta la ghidarea lucrărilor noastre viitoare în izolarea anticorpilor monoclonali cu specificitate și activitate unice din studiile clinice în curs de desfășurare a malariei FMP013 și FMP014 vaccinuri care au fost dezvoltate la WRAIR, în colaborare cu partenerii noștri de cercetare a malariei.”

Malaria, răspândită de țânțarii purtători ai infecției, cauzează peste 200 de milioane de cazuri și ucide sute de mii de oameni în fiecare an, cu o alocare disproporționată de morbiditate și mortalitate distribuită copiilor și femeilor însărcinate care trăiesc în zonele cele mai sărace și cu resurse limitate din lume.

Călătorii către regiunile endemice ale malariei trebuie să utilizeze contramăsuri anti-malarie sau să fie, de asemenea, expuși riscului de boli grave sau de deces. Armamentul împotriva malariei este limitat.

Eficacitatea medicamentelor antipaludice, o piatră de temelie pentru prevenire și tratament, poate fi sub-optimă datorită rezistenței mereu emergente, necesității unei administrări frecvente și dificultăților de conformitate.

WRAIRs Malaria Biologics Branch are o capacitate bine stabilită de testare riguroasă a vaccinurilor împotriva malariei și a produselor pe bază de anticorpi, inclusiv studii umane care implică expunerea la infecția cu malarie.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!