News

Victorie pentru ÎPS Teodosie: biserica ridicată ilegal la Constanța nu va mai fi demolată. Suspendare provizorie a deciziei inițiale

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a primit joi o veste importantă din partea judecătorilor constănțeni: demolarea Bisericii Izvorul Tămăduirii a fost suspendată provizoriu.
16.06.2022 | 21:52
Victorie pentru IPS Teodosie biserica ridicata ilegal la Constanta nu va mai fi demolata Suspendare provizorie a deciziei initiale
Pentru moment, biserica ridicată ilegal în Constanța a scăpat de buldozer. Foto: facebook.com/arhiepiscopiatomisului.ro
ADVERTISEMENT

Pe scurt, la Judecătoria Constanța a fost admisă cererea de suspendare provizorie a executării silite, care însemna că reprezentantul unui birou judecătoresc urma să pună în aplicare decizia de demolare.

ÎPS Teodosie a obținut ce și-a dorit

Admite cererea de suspendare provizorie a executării silite formulată de contestatoarea… În temeiul art. 719 alin. (7) C. proc. civ., suspendă provizoriu executarea silită efectuată în dosarul de executare nr. 234/2022 al B.E.J. Beciu Stelian, până la soluţionarea cererii de suspendare a executării silite formulate în cadrul dosarului nr. 14901/212/2022 al Judecătoriei Constanţa.

ADVERTISEMENT

În temeiul art. 719 alin. (8) C. proc. civ., prezenta încheiere se comunică din oficiu şi de îndată B.E.J. Beciu Stelian. Fără cale de atac. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 402 teza finală C. proc. civ., astăzi, 16.06.2022”, se arată în minuta instanței.

Întrebat despre această decizie, Stelian Beciu a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că ”într-adevăr, procedurile sunt suspendate, în prezent”. La rândul lor, reprezentanții Primăriei Constanța au transmis pentru sursa citată că respectă și nu comentează deciziile instanței.

ADVERTISEMENT

Amintim că în decembrie 2021, judecătorii au decis că biserica ridicată fără autorizaţie în Constanța trebuie să fie demolată. A fost o decizie definitivă. Ulterior, reprezentanții Primăriei Constanţa trebuiau să demoleze lăcașul de cult.

Mesajele Arhiepiscopului Tomisului pentru demolatori

Termenul pentru demolare: 90 de zile de la pronunțarea deciziei. Practic, buldozerul trebuia să dărâme biserica la 14 martie, dar termenul a mai fost prelungit câteva luni.

ADVERTISEMENT

Arhiepiscopia Tomisului anunţa atunci că discuta cu reprezentanții Primăriei Constanța pentru găsirea unei soluţii. Ei menţionau că nici municipalitatea ”nu doreşte să-şi lege numele de o asemenea demolare”.

În februarie, primarul Constanței, Vergil Chiţac a transmis o scrisoare deschisă în care sublinia că nepunerea în aplicare a acestei decizii şi tergiversarea intrării în legalitate pot duce ”la degradarea imaginii Bisericii ca instituţie”. În plus, edilul nota amânarea demolării putea duce la ”tensionarea relaţiilor dintre comunitatea religioasă şi restul cetăţenilor acestui oraş”.

ADVERTISEMENT

În urmă cu 6 zile, ÎPS Teodosie a susținut o slujbă la ”biserica de pe trotuar” și a declarat că persoanele care au mai demolat biserici ”au murit în chinuri groaznice”. Totodată, Arhiepiscopul Tomisului a punctat că va continua lupta în justiție prin depunerea unei contestații. Ierarhul a mai spus că va apela și la prim-ministrul Nicolae Ciucă, pe care îl consideră un om credincios.

 

ADVERTISEMENT