News

Victorie pentru Liviu Dragnea la CCR! Ce au decis magistrații cu privire la mandatul său de parlamentar

20.06.2019 | 16:00
Victorie pentru Liviu Dragnea la CCR! Ce au decis magistrații cu privire la mandatul său de parlamentar
Magistrații CCR s-au pronunțat în favoarea lui Liviu Dragnea. Sursa foto:Podul.ro

În ciuda momentelor dificile prin care trece, aflat în penitenciarul Rahova, unde execută o pedeapsă de trei ani și jumătate dictată în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, Liviu Dragnea are parte și de vești bune.

CCR a decis: Dragnea scapă de invalidarea mandatului de parlamentar

Curtea Constituțională a României s-a pronunțat în cursul zilei de joi asupra sesizării depuse de reprezentanții Partidului Național Liberal, privind invalidarea mandatului de parlamentar al lui Dragnea, decizia fiindu-i favorabilă fostului președinte al Camerei Deputaților.

PNL solicită CCR invalidarea mandatului de parlamentar pentru Liviu Dragnea. (…) Ca atare, PNL s-a întors cu doi ani şi jumătate la punerea în acord a Regulamentului Camerei Deputaţilor, deciziilor CCR şi Legii privind organizarea referendumului şi constatăm că acestea trei sunt în contradicţie cu decizia Camerei Deputaţilor de validare a mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, PNL a făcut o sesizare de neconstituţionalitate a hotărârii Parlamentului prin care mandatul lui Liviu Dragnea a fost validat” , a declarat Raluca Turcan, liderul deputaților PNL și unul dintre inițiatorii acestui demers.

Liviu Dragnea are parte și de vești bune, chiar dacă se află după gratii. Sursa foto:digi24.ro
Liviu Dragnea are parte și de vești bune, chiar dacă se află după gratii. Sursa foto:digi24.ro

Motivele invocate de PNL în respectiva sesizare

Într-un interviu acordat recent, deputatul Gabriel Andronache, a explicat motivele care i-au determinat pe liberali să conteste constituționalitatea mandatului de parlamentar al lui Liviu Dragnea, principalul argument fiind legat de condamnarea primită de fostul lider al Partidului Social Democrat. Mai concret, aceștia consideră că sentința dictată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție vizează o infracțiune de natură electorală.

Contestaţia se referă la hotărârea (…) din 2016 a Camerei Deputaţilor prin care au fost validate mandatele tuturor deputaţilor. Noi nu sesizăm CCR cu privire la întreaga hotărâre a Camerei, ci doar cu privire la punctul 36 paragraful 4 din această hotărâre, respectiv validarea mandatului de deputat al lui Liviu Dragnea. Motivul este prevăzut de articolul 7 din Regulamentul Camerei Deputaţilor în care se spune că o condiţie esenţială care trebuie realizată în sens negativ, adică nu trebuie îndeplinită, este cea referitoare la faptul de a fi sau nu condamnat pentru fraudă electorală cel care urmează să fie validat ca deputat. Dacă ne uităm, vom vedea că domnul Dragnea a fost condamnat pentru o infracţiune de natură electorală, dacă studiem Codul penal sau doctrina de specialitate vom vedea că infracţiunile din cadrul procesului electoral de la referendum sunt asimilate fraudelor electorale. La momentul la care s-a produs validarea vom constata că acea condamnare era definitivă” , a precizat Andronache.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri