Fotbal international

Victoriile memorabile ale lui Mircea Lucescu în fața Barcelonei: “Îmi doresc s-o înving!” Video

24.11.2020 | 14:37
Victoriile memorabile ale lui Mircea Lucescu in fata Barcelonei Imi doresc so inving Video
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu are în palmares două victorii memorabile în fața lui FC Barcelona, dar se confruntă cu probleme mari de lot înainte de partida de la Kiev, unde Barcelona vine fără Lionel Messi, iar antrenorul român speră la un nou meci bun. Partida se va juca marţi, de la ora 22:00.

De cealaltă parte, Barcelona vine la Kiev fără jucători importanți precum Lionel Messi, Ansu Fati sau Sergi Roberto, în timp ce Frenkie de Jong a fost lăsat și el acasă, iar Gerard Pique s-a accidentat în meciul cu Atletico Madrid și va lipsi o perioadă destul de lungă de pe gazon.

ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu are amintiri extraordinare din Liga Campionilor, unde a obținut victorii în fața celor mai importante echipe din Europa, precum Barcelona, Real Madrid, Milan sau Chelsea. Antrenorul român a atins un record de meciuri în Liga Campionilor și poate decide duelul dintre Cristiano Ronaldo și Lionel Messi în grupa din Champions League, unde momentan Juventus este liderul grupei după victoria de la Torino în fața Barcelonei, în timp ce Dinamo Kiev are un singur punct.

Prima victorie a lui Mircea Lucescu în fața Barcelonei: Șahtior Donețk – FC Barcelona 2-0, chiar în Ucraina

Primul mare succes al lui Mircea Lucescu în fața Barcelonei a venit pe vremea când era antrenorul lui Șahtior Donețk, iar campioana Ucrainei reușea o victorie incredibilă pe teren propriu, pe 7 decembrie 2004, cu 2-0 în fața catalanilor conduși din teren de marele Ronaldinho.

ADVERTISEMENT

 

Deși Șahtior reușea o victorie remarcabilă cu Barcelona, termina doar pe locul trei în grupă, cu șase puncte, la patru puncte distanță de Barca și șapte de liderul AC Milan, iar italienii și spaniolii mergeau braț la braț în faza următoare a UEFA Champions League, în timp ce echipa lui Mircea Lucescu continua aventura europeană în Cupa UEFA.

Chiar și așa, pentru fotbalul din Ucraina, pentru Șahtior și mai ales pentru Mircea Lucescu, rămâne o victorie istorică, ținând cont de ceea ce reprezenta atunci Barcelona, iar partida poate fi comparată cu lupta biblică dintre David și Goliat.

ADVERTISEMENT

“Avem 13 jucători, la fel ca în ultimul joc de campionat. Dar sunt unii care se întorc după izolare, nu sunt încă în formă. Îmi doresc să înving Barcelona, dar sunt două echipe cu resurse diferite” – Mircea Lucescu înainte de Dinamo Kiev – Barcelona

Mircea Lucescu obține o nouă mare victorie în fața Barcelonei în 2008, de această dată chiar pe Camp Nou

În 2008, Șahtior făcea parte dintr-o grupă cu Barcelona, Sporting Lisabona și Basel. Mircea Lucescu avea să termine atunci grupa tot pe locul al treilea cu nouă puncte, cu patru mai puțin față de Barcelona și trei față de Sporting, în timp ce Basel obținea doar un punct.

Pe 9 decembrie 2008, la patru ani distanță de la succesul din Ucraina, Mircea Lucescu reușea să obțină una dintre cele mai mari victorii din cariera de antrenor: 3-2 chiar pe terenul Barcelonei, unde puține echipe se pot lăuda cu performanța de a înscrie atâtea goluri. Rezumatul partidei de pe Camp Nou îl puteți urmări AICI.

ADVERTISEMENT
În ciuda acestor victorii de răsunet și de imagine, Mircea Lucescu nu are deloc un palmares pozitiv în confruntările cu FC Barcelona, indiferent că a fost vorba de Brescia, Galatasaray, Șahtior Donețk sau Dinamo Kiev.

Palmares de coșmar pentru Mircea Lucescu în confruntările cu FC Barcelona

Prima confruntare a lui Mircea Lucescu cu Barcelona a fost în 1994, când românul antrena Brescia, iar din marea echipă a Barcelonei antrenată de legenda Johan Cruyff făcea parte chiar actualul tehnician olandez al catalanilor, Ronald Koeman. Brescia era zdrobită atunci în semifinalele trofeului Joan Gamper (trofeul de casa al Barcei) cu scorul de 4-0, conform spaniolilor de la SPORT.

Mircea Lucescu a întâlnit din nou Barcelona șapte ani mai târziu, când o antrena pe Galatasaray. Campioana Turciei reușea un spectaculos 2-2 pe Camp Nou, însă Galata avea să piardă calificarea în faza următoarele a UEFA Champions League după ce pierdea cu 1-0 la Istanbul.

De la acel meci, pentru Mircea Lucescu mai urmează alte opt confruntări cu FC Barcelona, din care antrenorul român a reușit să iasă victorios doar în două partide, în 2009 pierzând și Supercupa Europei în prelungiri, chiar în fața catalanilor, scor 1-0.

Meciurile lui Mircea Lucescu împotriva Barcelonei:

  • Grupe Liga Campionilor, 2004/2005: Barcelona – Sahtior 3-0
  • Grupe Liga Campionilor, 2004/2005: Sahtior – Barcelona 2-0
  • Grupe Liga Campionilor, 2008/2009: Sahtior – Barcelona 1-2
  • Grupe Liga Campionilor, 2008/2009: Barcelona – Sahtior 2-3
  • Supercupa Europei din 2009: Barcelona – Sahtior (1-0 după prelungiri)
  • Sferturi Liga Campionilor, 2010/2011: Barcelona – Sahtior 5-1
  • Sferturi Liga Campionilor, 2010/2011: Sahtior – Barcelona 0-1
  • Grupe Liga Campionilor, 2020/2021: Barcelona – Dinamo Kiev 2-1
ADVERTISEMENT
Tags: