A erupt vulcanul Etna! Cel mai activ vulcan din Europa a erupt în serii spectaculoase în ultimele zile. Acesta a aruncat în aer o cantitate însemnată de lavă roşie fierbinte. Erupţia s-a produs seara, motiv pentru care lava a fost vizibilă de departe.
Vă reamintim că vulcanul are peste 3.200 de metri şi oferă acest spectacol de mai multe ori pe an. Vulcanul varsă lavă şi aruncă în aer cenuşă în zona insulei Sicilia din Mediterana.
Cea mai recentă erupţie, care a pus în pericol oraşul Linguaglossa, a avut loc în 2002, în urmă cu aproape două decenii. Nu au fost raportate persoane rănite.
Nici de data aceasta nu au existat probleme. Oamenii au fost avertizați și întreaga zonă știa ce urma să se întâmple.
Și în 2019 au fost probleme cu vulcanul Etna. Acesta s-a trezit în luna iunile atunci când au avut loc explozii şi a început să curgă lavă din unul dintre craterele situate în zona sud-estică a muntelui.
Potrivit Institutului Italian de Geofizică şi Vulcanologie, activitatea eruptivă a fost intermitentă şi lava a curs pe versantul sud-estic.
Activitatea cea mai intensă s-a înregistrat atunci la miezul nopţii, când a fost necesară închiderea celor două aeroporturi din Catania, din cauza cenuşii vulcanice. Acestea au fost redeschise parţial începând cu a doua zi.
Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna este cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.
Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km².
Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate. Acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului. Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.